SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Oltan Gıda'nın satılması!

Oltan Gıda'nın satılması!

28 Temmuz 2018 Cumartesi - 09:15








Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden Ferrore firması bundan dört beş yıl önce Türkiye'nin en büyük fındık firmalarından Oltan Gıda'yı satın almıştı. İş çevreleri o dönemde bu satın almayı yabancı sermaye gelecek, kalite ve rekabet artacak, teknoloji transferi sağlanacak gerekçeleriyle çok olumlu olarak karşılamışlardı. Satış ile ilgili birkaç cılız eleştiri dışında kimseden pek bir ses çıkmamıştı. Oltan Gıda'nın sahipleri bu satış ile ilgili gerçek manada bir aydınlatma yapmamıştı. Sadece Orhan Oltan'ın dolar kurunda yaşanan yüksek artışlardan dolayı artan borç maliyetlerini karşılayamadıklarına dair bir açıklaması olmuştu, o kadar... Bunun dışında dişe dokunur bir açıklama yapılmamıştı. Biz de gazeteci gözüyle bu satışa oldukça eleştirel ve şüpheci bir şekilde bakmıştık... Çünkü daha birkaç yıl öncesine kadar 500 milyon TL civarında fındık ihracatı yaparak ihracat şampiyonu olan ve devletten bu konuyla ilgili ödül alan Oltan Gıda'nın kısa süre içinde finans sorunları yaşayarak satılması doğrusu kafamızda soru işaretleri oluşturmuştu. Şimdi gelinen süreçte fındık üreticileri fiyatların aşırı dalgalanmasından ve düşüklüğünden şikayet ediyor. Ve son 4-5 yıldır fiyatlarınistenilen düzeye çıkmadığını görüyoruz.

HANİ FİYATLAR YÜKSELECEKTİ?

Ferrore firmasının yetkilileri; üreticinin haklarını koruyacaklarını ve yüksek fiyatlardan fındık alacaklarını, fındıkta Türkiye'nin vazgeçilmez olduğunu ve hiçbir ülkenin Türkiye'nin yerini dolduramayacağını, Türk fındığının çok kaliteli olduğuna dair beyanlarda bulunmuşlardı. Doğrusu bu açıklamalar yüreğimize su serpmişti. Ama gelinen noktada hiç de öyle olmadı. En son Esiroğlu'nda Ferrore'ye ait fındık fabrikası kapatıldı ve 300 çalışan 6 ay süreyle ücretli izne çıkarıldı. Firma yetkilileri fabrikanın kesinlikle kapatılmadığını, yenileme çalışmaları yapılacağını açıkladılar. Umarız böyle olur ve yapılan modernizasyonla birlikte daha çok istihdam imkanı oluşturulur. Ama her sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da milli ve yerli şirketlerin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Çünkü, küresel şirketler dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de sadece kendi çıkarlarını düşünür, üreticilerin çıkarlarını değil...

FERRORE'NİN OLUMLU PROJELERİ

Bu satıştan sonra tabii ki, Ferrore firmasının çok olumlu projeleri, çalışmaları oldu. Fındık ocaklarının yenilenmesi, fındıkta kalite artırımı ve bakım gibi bir türlü kendi başımıza yapamadığımız konularda oldukça faydalı çalışmaları oldu. Ama gelinen süreçten ne fındık üreticisi memnun ne de fındık tüccarı... Özellikle fiyatlarda hiçbir istikrar yok, karaborsa gibi... Spekülatörler ve tekelleşen çok uluslu şirketler neredeyse tek belirleyici durumunda... Dünya fındığının % 70'ini üreten Türkiye'nin fındık piyasasında belirleyici olamaması gerçekten de utanç verici. Maalesef, fındıkta hâlâ milli bir tarım politikamız bile yok... Fındığın kurtuluş reçetesi olacak kooperatifçilik bitirilmiş. En büyük fındık kooperatifi olan FİSKOBİRLİK büyük itibar kaybına uğradı ve güvenirliliğini yitirdi. Halen üreticilere olan 5-10 yıllık borcunu ödememiş bir vaziyette. Bütün bu olumsuzluklara rağmen profesyonel kooperatifçilik fındığın tek çıkış noktasıdır.


TEK ÇARE KOOPERATİFÇİLİK

Konya ilimiz büyüklüğünde olan Hollanda bugün kooperatifçilik sayesinde yılda 450 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Bütün tarım ürünlerinin ayrı ayrı kooperatifi var... Örneğin, domatesin, karpuzun, üzümün, buğdayın aklınıza ne gelirse hepsinin ayrı ayrı kooperatifi var. Ve bunlar mutlak surette planlama yaparak; "hangi ürün ne kadar üretilecek, hangi çiftçi hangi tarım ürününü üretecek, arz ve talep ne kadar olacak, piyasa şartları, tarım hastalıkları, tohumda kalite vb." konularda çok titiz çalışma yapıyor. Çiftçiler için düzenli olarak eğitim programları yapıyor. Taban fiyatlarını belirliyor ve fiyatlar asla düşmüyor. Dalgalanmalar olmuyor. Dolayısıyla üretici hiçbir dönem zarar etmiyor, aksine yüksek kârlar elde ediyor. Bizim de tarımda acilen kooperatifçilik sistemine geçmemiz lazım. Tabi ki, FİSKOBİRLİK yapılanması gibi değil, Hollanda'daki kooperatifçilik gibi... Dikkat edin tarım sektöründe hangi ürün olursa olsun hiçbir üretici fiyatlardan memnun değil. Herkes zarar ettiğinden, maliyetleri karşılamadığından yakınıyor. Dediğim bizim acilen Hollanda'daki gibi profesyonel kooperatifçilik sistemine geçmemiz lazım.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap