SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Ne iş olsa yaparım abi!

Ne iş olsa yaparım abi!

28 Şubat 2018 Çarşamba - 08:33








Onu bunu bilmem ben, hayat standardı yükselmiş, kalkınmış bir Türkiye’nin geleceği bilgi ve eğitimle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer.

Rize’de nitelikli ara eleman bulmak çok zor. Kağıt üzerinde işsizlik var ama bana kalırsa bizim coğrafyada işsizlik yok, iş beğenmezlik var. Adamın elinde yeterli diploması yok ama bir şekil siyasi torpili devreye sokuyor ve kapağı atıyor. Sonrası malum, 'ben filancanın adamıyım, bir telefon açarım, ben o işi yapmam'… Oysaki o işe girmeden benim de defalarca tanık olduğum; “Sayın vekilim, ne iş olsa yaparım” düşüncesi vardı. İşe girdikten sonra ise “ense keyfi”… Neymiş efendim onun adamıyım, bunun torpillisiyim…

Çaykur’un paketleme fabrikasında çalışmak için aşındırmadık kapı bırakmayan bazı işçilerin, o göreve geldiklerinde bu kez “Burası çok yoğun, istirahat saatleri çok kısa ve yorucu” diyerek bu kez oradan başka yere geçmek için torpil peşine koşturduklarını bilmeyen yok. Ya arkadaş sen evine helal ekmek getirmek istiyor musun, istemiyor musun? Tabi bu cümlelerim evine helal ekmek getiren, mesaisinin tam hakkını veren işçileri kapsamıyor. Yine devlet dairlerine gitmeden bankamatik memurluğu yapanlar var! İşe girmeden "Ne iş olsa yaparım abi" diye yalvarmaları, işe girdikten sonra “10 dönüm bostan yan gel Osman” anlayışı…

Rize’de mesleki eğitimin kalitesi arttırılmalı. Öyle damdan düşer gibi vasfı olmayan “Ne iş olsa yaparım” diyen insanlar Rize ekonomisine yarardan çok zarar veriyorlar. Örneğin, turizmin olmazsa olmazı garsonlar. Önümüzdeki aylarda peşi sıra yıldızlı oteller açılacak. Ramadan oteli sona yaklaştı, tabelasını taktı. Yine aynı şekilde Cengiz İnşaat'ın yaptığı otel son sürat devam ediyor. Bakıyoruz mevcut otel ve restoranlarda hizmet verenlere, çoğu yetersiz. Tam bu noktada nitelikli eleman yetiştirmede milli eğitim kurumları devreye girmeli. İhtiyacı karşılayacak düzeye çıkartılmalı. Bu iş sadece turizm sektöründe değil, Rize’yi ilgilendiren diğer iş kollarında da artarak devam etmeli.

Meslek yüksekokulları ve meslek liselerine nitelikli işgücü yetiştirmede büyük görevler düşüyor. Rize özellikle son yıllarda kabuk değiştiriyor, turizm aldı başını giderken, aynı hızda hizmet kalitesi geri gidiyor. Bunu ben söylemiyorum, Rize’ye, Ayder’e dışarıdan gelenler söylüyor. "Buralar cennet ama hizmet kalitesi cehennem kadar kötü" diyorlar.


Bunun içindir ki “Ne iş olsa yaparım abi” düşüncesi değişmeli, gençler mesleki eğitim altında eğitmeli ve onlara yön verilmeli. Vasıflı iş gücümüz ne kadar gelişirse, şehrin ekonomisi paralel olarak artar, gelişir.

Buradan gençlerimize sesleniyorum. Gelecek endişesi taşımamak istemiyorsanız bir meslek edinin. İlla ki lise döneminde bu işi öğreneceksiniz değil, İŞKUR üzerinden nitelikli ara eleman kursları var, hem devlet bu kursa katıldığınızda size para da ödüyor. Gidin mesleğinizi edinin ve diplomanızı alın. O altın bilezikle her kapı size açılacaktır ve çok rahat bir iş bulacaksınız.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap