SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Manitaya hava atayım derken!

Manitaya hava atayım derken!

14 Şubat 2018 Çarşamba - 07:59








Rize’nin başta trafik sorunu olmak üzere birçok sorunu varken bu da nereden çıktı diyebilirsiniz ama ‘gürültü’ sorunu bence Rize’de çok duyulan ama kimsenin dillendirmediği bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Evet Rize ufak bir yer, yollar geniş değil ve trafikte park sorunu aldı başını gidiyor. Bunun yanında Rize merkezde bulunan Devlet Hastanesi tam da şehrin göbeğinde yer alıyor. Bu hastanede yatan yüzlerce hasta hem Cumhuriyet Caddesi’nin hem de Atatürk Caddesi’nin ortasında kalıyor ve bu noktada yoldan geçen araçların korna, müzik ve egzoz seslerinden oldukça rahatsız oluyor.

Geçen hafta kayınvalidem Rize Devlet Hastanesi’nde ameliyat oldu. Dolayısıyla hastane ziyaretim sıklaştı. Her gittiğimde hastalardan aynı serzeniş. Hasta yataklarında bir damla uykuya hasretler. Tam ‘uyuyoruz’ dediklerinde alt caddeden geçen araç sonuna kadar kornaya basıyor. Üst caddeden geçen yeni yetme, baba parasıyla aldığı modifiyeli araçla havasını atarak son teknoloji cd çalarında ‘Hasta düştüm gurbet ellerde’ türküsünü yüksek sesle hastanede yatmakta olan hastalara ninni diye dinlettiriyor!

Bu insanların empati yapması gerekmiyor mu? Kendileri veya yakınları da o yataklarda uzanmış, kollarına serum şişesi takılmış olabilir. Bu rahatsızlıkların bedeli Kabahatler Kanununa göre cezası 108 TL. Dedik ya çoğu baba parasıyla hava atan gençler, bir de indirime gittiler mi o ceza düşüyor 81 TL’ye. Bu yazıyı okuyan gençler, siz siz olun üniversite yolu üzerinde bulunan Rize Devlet Hastanesi önünden geçerken kimseyi yüksek gürültüyle rahatsız etmeyin, manitaya hava atacağım derken, o hasta yatağında bulunan yaşlı bir insanın bedduasını almayın. Bir de bakmışsınız yarım saat sonra aynı hasta ile koğuş arkadaşı olmuşsunuz!

Rize’nin gürültü kirliliği sorunu elbette sadece hastane yolu üzerinde sınırlı değil. Yaşlı insanlar ve öğrenci evleri gereksiz gürültüden en çok rahatsız olanların başında yer alıyor. Klakson sesleri, yüksek seste müzik ve abartılı egzoz insanların ruh sağlığını bozacak cinsten. Tabi bunun yanında gecenin bir vakti hava fişek gösterisi. Yasak olmasına rağmen kimse aldırış etmiyor ve “havasını” atıyor.


Gürültünün, insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu bilimsel olarakta kabul edilmesine ve birçok yasa da yer almasına rağmen, bir türlü önlenmemesini, Rize’de “kültür eksikliği” başlığıyla verebiliriz. Aklıselim bir insan kendisine yapılmamasını istediği bir davranışı başkasına yapar mı? Kısaca zorunlu haller dışında bu tip gürültülerin haklı nedeni yoktur diye düşünüyorum. Özellikle sevgili Rizeli gençler bu yaptığınız ahlaki değildir ve Rize’de gürültü konusunda kendilerine verilen yetkiyi kullanmayan o koltuklarda oturan yetkililer; “Vatandaşın şikâyetine gerek yok, yasa belli ve siz bunu yerine getirin. Bu her insan için haktır, Rize’de tıpkı diğer illerde olduğu gibi gürültüsüz bir il olabilir.” Bir iki ceza ve uyarı sonrası araç sahipleri çok daha duyarlı olacaktır diye düşünüyorum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap