SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Kırsaldaki karakollar açılmalı!

Kırsaldaki karakollar açılmalı!

16 Aralık 2017 Cumartesi - 07:00








Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı karakollar bundan 5-6 yıl önce kapatılmaya başlanmıştı. Nahiyelerde, beldelerde ve merkezi yerlerin hepsinde jandarma karakolları vardı. Bu karakollar ulaşım ve eletişim araçlarının gelişmesi sonucu ihtiyaç duyulmadığı gerekçesiyle kapatılmıştı. Özellikle asayiş olaylarının azalması da kapatılmaya gerekçe gösterilmişti. Bu uygulama Türkiye'nin tamamında yapıldı.

İçişleri Bakanlığı terör olaylarının artmasıyla birlikte kapatılan karakollarla ilgili yeniden bir çalışma yaptı. Ve özellikle terör ve kaçakçılık faaliyetlerinin yaygın olduğu doğu ve güneydoğu gibi bölgelerdeki stratejik noktalarda karakolları tekrar hizmete soktu. Trabzon'da da Maçka (Hamsiköy), Akçaabat (Derecik) gibi yerleşim yerlerinde karakollar vardı. Bu karakollar da ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kapatıldı.

"JANDARMANIN SAYGINLIĞI VARDI"

Karakolların kapatılması halk tarafından da pek hoş karşılanmamıştı. Aslında bu karakolların kapatılması beldeleri ve nahiyeleri daha ıssız ve metruk bir hale getirmişti. Zira büyüklerimizin eskiden jandarmayla ilgili anlattığı 'dayak' birkaç olumsuz olay dışında genel itibarıyla jandarma, halkta devletin güvenli, adaletli yüzünü temsil ediyordu. Kavga, anlaşmazlık, arazi davası, kız kaçırma gibi olaylarda herkesin söylediği ilk söz, "Bak jandarmayı çağıracağım, seni jandarmaya haber vereceğim" lafıdır. Her zaman bu tür olaylarda ilk koştuğumuz yer ya muhtarın kapısı ya da jandarma karakolları olurdu. Jandarma her ne kadar devletin ceberut yüzünü gösterse de aslında içimizden biri olan jandarma erlerini kendi çocuklarımızdan kardeşlerimizden ayırt etmezdik. Hatta devleti temsil etmesi nedeniyle jandarmanın itibarı, saygınlığı yerli halk nezdinde daha fazlaydı. 

Telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıplarına yol açmamak için nüfus yoğunluğunun olduğu yerleşim yerlerinde tekrar karakollar açılmalı diye düşünüyorum. Özellikle kırsal alanlarda jandarma karakollarının bulunması vatandaşın güvenliği için çok önemli. Zira Maçka'da son yıllarda meydana gelen terör, hırsızlık gibi olaylar bu karakolların açılması gerektiğinin en büyük delili niteliğinde.


Karakolların kapatılmasının neden olacağı güvenlik boşluğu ancak böyle giderilir. Ve açılan karakollar ıssız hale gelen yerleşim yerlerine tekrar canlılık ve hareket getirir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap