SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > KENDİNİ BİL!..

KENDİNİ BİL!..

02 Mart 2018 Cuma - 08:15








İmam Ali (a.s)

“Kendi ve kendi değerlerini tanımayan insanın tehlikesi korkunçtur, kendinizi ondan koruyun.” buyuruyor:

Gandi diyor ki, “Ben Hindistan’da olan kültür ve medeniyet adlı bütün kitapları inceledim. Ve şu neticeye vardım ki en büyük tanım, kendini tanımaktır.”

Alman düşünür Goethe’ye göre de; bir insanın ulaşabileceği en yüksek düzey, kendi inanç ve düşüncelerinin farkına varmak, kendini tanımaktır.

Değerli okurlarım, burada anahtar cümle; kişinin kendini (varoluş nedenini) bilmesi ve tanıması...


Kendi değerlerinin, yetenek ve potansiyelinin farkına varması. İNSAN OLMASI.

Öyleyse?!

Kendinizi bilmek ve tanımak istiyorsanız işe kendinize sorular sormakla başlayacaksınız... Cevabınızı alana kadar da, o sorudan ayrılmayacaksınız...

Bu cevaplar size sadece “sizi” anlatmayacak. Ortaya KİMLİĞİNİZ de ÇIKACAK.

“Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir...”


İnsan kendini tanıdıkça ancak, istek ve gereksinimlerini, güçlü ve zayıf yönlerini, amaç ve değerlerini, yeteneklerini ve becerilerini daha iyi bilecek, kendi doğrularını oluşturacaktır. Bu da kişinin kendini, akılını yönetmesi, gerçek özgürlüğe ulaşması demektir. 

VAROLUŞ NEDENİNİ unutmuş, kendi olamamış insanlarda erdemli duygular barınmaz. Menfaatleri ne istiyorsa, yolu odur! Karakter yapısı, ruhu, vicdanı, aklı ve de doğruları girdiği topluma göre şekil alır.

Ne kirli bir durum ne tehlikeli bir gidişat değil mi?

“Hikmet verilene ise muhakkak ki birçok hayır verilmiş olur. Bunu ancak temiz akıllılar anlar.” Bakara (2/269

 Sadece kabiliyetlerimizi ya da varoluş nedenimizi değil, duygularımızın derecesini, acılar karşısında nasıl davranacağımızı, yanlışa direncimizi, sevgiye olan inancımızı da dikkate almak zorundayız.


Dünya ve siyaset alanı artık, ilkesiz ve kimliksiz insanlar üzerinden ilerliyor... İnsanlar kalplerinden, duygularından ve algılarından yönetiliyor ve de esir alınıyor.

Bu yüzdendir, Allah bizi “Kalb kayması”na karşı uyarıyor.

Al-i İmran suresi 8’inci ayet şöyle: “Ey Rabbimiz! Bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme, saptırma, kaydırma. Bize katından bir rahmet bahşet. Şüphesiz sen çok bahşedensin.”

İnsanın gerçek manada varlık âleminin özü olduğunu bilmesi, yüklendiği emanetin gereği olarak da Allah’a kul “doğru insan” olmanın hakkını vermesi gerekir.

 Kendini ve kim olduğunu bil! Eğrilme, bükülme.


Akif ne diyor?

Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?

Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!

İnsanın en kötü durumu, kendini bilmez ve yönetemez olduğu zamandır./Montaigne/

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap