SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Karneler ve gerçek hayat

Karneler ve gerçek hayat

03 Şubat 2018 Cumartesi - 07:05








Nasıl okumamız gereken bir şeye çok yakından baktığımızda görmekte zorlanıyor ve gözlerimizle o şey arasına biraz mesafe koyduktan sonra her şey daha belirgin oluyorsa, hayatta da bazı konulara zaman zaman uzaktan bakmak gerekiyor sanırım. Yakından bakarken gezindiğimiz detaylar bazen büyük fotoğrafı görmemize engel olabiliyor. Daha çok detay arasında kaybolmak, bütünü görememek, sorunları doğru analiz edememek ve dolayısıyla doğru teşhis edilemeyen sorunlara çözüm bulamamak peşi sıra gelerek bazı konuların kangrene dönüşmesine neden olabiliyor. İşte ben de bu hafta, uzaktan bakınca daha iyi anladığımı düşündüğüm bir konudan bahsetmek istedim.

Birkaç haftalığına görevli olarak gittiğim ABD’de bir taraftan bulunduğum üniversite ile kendi üniversitem arasında anlaşma zemini oluştururken, diğer taraftan da peyzaj mimarlığı alanındaki yenilikleri takip ediyordum. Arta kalan çok fazla zaman olmadığı için de Türkiye’de olan biteni takip etmek için sadece uyumadan önce elimdeki telefonla geçirdiğim birkaç dakika kalıyordu. Bunun da bir kısmını sosyal medyaya ayırıyordum. İşte bu yüzden, tam da sömestr tatiline denk gelen ve Türkiye’deki öğrencilerin karne aldıkları bu zaman diliminde daha önce fazlaca dikkatimi çekmeyen bir şeyi fark ettim: Mahalledeki bakkal Osman Amca’nın torunundan fabrikatör Osman Bey’in oğluna kadar herkesin çocuğu büyük bir başarı hikayesi yazarak takdir, teşekkür ve başarı belgesi almıştı! Hayatımız minik dehaların arasında geçiyordu ama bunu fark etmek için herkesin başarısının bir büyüğü tarafından sosyal medyada belgelenmesi gerekmişti! Başarısız hiç kimse yoktu! “Herkes” yerine “herkez” yazan, dahi anlamındaki -de’leri kendinden önce gelen kelimelere oksijen kaynağı ile birleştiren öğrenciler ortadan yok olmuştu. Üniversiteye giriş sınavlarında 80 matematik sorusundan ortalaması 15 olan öğrenci kitlesi artık harikalar yaratıyordu! Kendi fiziklerine fazlasıyla dikkat etmelerine karşın, fizik dalında 30 sorudan ortalaması sadece 6 olan bu nesile bir sihirli değnek değmiş olmalıydı ki; tıpkı reenkarnasyona inanan herkesin önceki hayatlarında ya prens ya da prenses olmaları gibi, karnesini elinde tutarak poz veren herkes potansiyel birer Einstein’dı!

Bir eğitimci olarak, ülkesinin kurtuluş reçetesinin en başına “nitelikli, üretim sağlayan iş gücü” yazacak bir eğitimci olarak, hiçbir şey beni akademik ve günlük hayatta başarılı ve sağlıklı bir öğrenci kitlesinden daha fazla memnun edemez. Bu yüzden, normal şartlarda herkesin başarısının ülkenin başarısı olduğu gerçeğini peşinen kabul etmem gerek. Ancak bununla birlikte, sorunların doğru teşhis edilmesinin onları çözmek için en olmazsa olmaz aşama olduğu da reddedilemez bir gerçeği ifade ediyor. Eğer bu havada uçuşan başarı belgeleri gerçekten velileri memnun edilmesi gereken bir müşteri kitlesi olarak görmeyen, nesnel verilerle yapılan ölçümler sonucu ortaya konmuş objektif kriterlerle var iseler, öyleyse ne mutlu. Çünkü bu başarı hikayeleri ile yakın bir gelecekte uzun ve çok önemli destansı başarı romanları yazmamız işten bile değil. Ama eğer çocuklar mutlu olsunlar ve motivasyonları bozulmasın diye, boyları uzun olsun diye metreyi kısaltıyorsak, o zaman eğitim sistemi açısından biraz daha problematik bir gelecek bizi bekliyor demektir. Ar-Ge’nin en önemli lokomotif olduğu günümüz şartlarında, evrensel doğrularla eğitim almış, sorgulayan, katma değer sağlayan, üreten bir iş gücü her şey demek. Umuyorum elindeki başarı belgesi ile poz veren her değerli çocuğumuz yakın bir gelecekte ülkesi için canla başla çalışan, üreten, sorumluluk sahibi, vatansever, fiziksel ve ruhsal sağlığı ile ideal şartlarda olan ve karnelerinin bizlere söylediği gibi eğitim altyapısı çok sağlam olan iş gücüne dönüşür. Aksi durumda eğitim alanında çok marjinal kararlar almak ve kaliteyi yükseltmek için çok az vaktimiz kaldı demektir.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap