SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İttifak önce parti tabanlarının ruhunda olmalıdır

İttifak önce parti tabanlarının ruhunda olmalıdır

27 Kasım 2017 Pazartesi - 07:56








Cumhurbaşkanlığı sisteminde koalisyonlar dönemi bitiyor. Onun yerine yasal olarak, dışardan atanacak bakanlar kabinesi sistemi gelecek. Başbakanlık kalkıyor. Direkt partili Cumhurbaşkanı sistemi geliyor. 2019 seçimleri milat olacak. Koalisyonlar kalkıyor fakat siyasi partiler arasında ittifaklar geliyor.

Son günlerde çok konuşulup tartışılan bir gındem oldu. AK Parti için parlamenter sistemde iktidar olmak zor değildi. Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı sistemi işi sanki biraz zora soktu. Bunun zorluğu yapılan referandumda 50+1 ile görüldü. Zaman zaman AK Partililer arasında tartışılıyor, yeni gelecek sistemi getirmek hata mıydı?

Artık ülkemizde Cumhurbaşkanı ve hükümetini seçme oranı 50+1 barajı. Ya barajı aşacaksın ya da baraja takılacaksın. Bunu çok iyi bilen genel başkanlar şimdilerde çareler aramakta, hem de sözde endişeleri de yok gibi görünmeye çalışıyorlar. Hatta son günlerde Anayasa Mahkemesi'nin referandum iptal müracaatlarını değerlendirip iptal edilebilir söyleniyor. İster iptal edilsin veya edilmesin en avantajı AK Parti görünüyor. Avantajın dezavantaja dönüşmesi ihtimali yüksek olduğu için AK Parti kendi içinde değişim yapıyor. Bu değişim gelişimi getirir mi? Zor gözüküyor. Kuruluşunda ortak akıl ve demokratik yönetim üzerinden giden AK Parti il ve ilçe kongrelerine ikinci bir adayın çıkmasına izin vermiyor. Partili delegelerin tercih hakkı, tembi kuralına çevriliyor. O zaman sandık kurularak delege seçimi niye yapılıyor? Arabanın tekerinin havası yükü ile çapı ile orantılı olur. Ne fazla hava vurabilirsiniz ne de az havada bırakabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekiyorsa Meral Akşener'in partisine Trabzon'dan en az 10 il başkan adayı sayılıyor, hepsi de ilimizde özgül ağırlığı olan isimler. İktidar partisinde il kongresi yaklaşmasına rağmen bir il başkan adayı çıkmıyor veya çıkmak için demokratik zemin bulamıyor. AK Parti değişimi buradan başlatmalı. 

AK Parti milletin bağrından çıkan bir parti özelliğini koruyor. AK Parti sokak, kahve, köy şehir ne diyor, iyi analiz etmelidir. Yoksa AK Parti öyle bir hal aldı ki ben senden daha çok AK Partileyim yağcıları, kendi yağlarını erittikleri gibi AK Part'iyi eritiyor. Millet içinden başka bir oy vereceğim bir parti var mı hükmü ile karşı karşıya geldiğini herkes görmelidir. Herhalde bunu şimdilik İYİ Parti'nin kurulması ile ilk gören Sn. Devlet Bahçeli olmuştur. 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerde iki baraj uygulaması olacak. Meclise girme barajı %10, hükümeti kurma barajı yani Cumhurbaşkanını seçme barajı % 50+1.

Devam edecek...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap