SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İran'ın Trabzon'a etkisi

İran'ın Trabzon'a etkisi

05 Ocak 2018 Cuma - 06:00








“Ateşin sardığı İran’ın Trabzon’a etkisi nasıl olur?” İran’ın, Ankara ve İstanbul dışında Trabzon ve Erzurum’da konsolosluğunun bulunması, Trabzon’un İran için önemli bir şehir olduğunu gösteriyor.

Trabzon’un ihtiyaçlarını ortaya koyacak ve ülkemiz politikasına katkı sağlayacak bir İran dosyasına ihtiyacı var. Hatta Trabzon’un, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ile ticari, kültürel, siyasi ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir dosyası da olmalıdır.

Maalesef bu anlamda ciddi plan ve programımız yok. İran Araştırmaları Merkezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumların bu işlere de zaman ayırması gerek.

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosluğu’nun bir web sayfasının olmaması, İran’ın ne kadar kapalı bir politika izlediğini gösteriyor.

Konsolosluğun, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerin ardından yapılan açıklamalar, “Bir kahve içmeye geldik, yol ve tünel projeleri iyi” demekten ibaret.


İran’ın dünyada 4. sırada yer alan petrol ve gaz rezervleri ve İran toplumdaki reformistler ve muhafazakârlar arasındaki derin görüş ayrılıkları, İran’ın idari ve siyasi birçok değişim yaşamasına yol açtı.

Mohamma Djalli ve Thierry Kellner’in “100 Soruda İran” kitabında; “...Ruhani’nin birincil hedefi olan ekonomik atılım konusunda durum çelişkilidir. Ruhani bir taraftan yabancı yatırımcıları davet etmekte, karşısında olan muhafazakârlar her türlü yabancı girişimden çekinmektedirler. Bunlar, Ruhani’nin manevra alanını daraltmakta, böylece reformcu Hatemi’nin örneğinde görüldüğü gibi Ruhani, halk nezdinde sevinilirliğini giderek kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.”

Mayıs 2017’de yayımlanan kitaptaki risk bu günlerde gerçeğe dönüştü. Ruhani bu durumdan nasıl çıkacak bilmiyoruz. Rusya’nın Ortadoğu Uzmanı A. Şumilin, makalesinde, İran dini lideri Ali Hamaney’in bile olup bitenlerden tedirgin olduğunu ve ailesini güvenlik nedeniyle Türkiye’ye gönderdiğini ifade ediyor.

İran’daki olayların Trabzon’a etkisi nasıl olacak? Lojistik üs projesi konuşulan Trabzon’a, dünya ile sorunları olmayan, ambargolar kalkmış, özgürlüğün, demokrasinin ve hukukun olduğu bir İran’ın iyi geleceği ve önemli bir istihdam sağlayacağını söylemek yanlış olmaz. Sorunlu bir İran Trabzon ekonomisini olumsuz etkileyecektir.

İran-Trabzon kamyonculuk hatıraları yerine turizm, kültür, ticaret, eğlence ve seyahat koymanın zamanı çoktan geldi.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap