SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İki Rizeli Yarışacak!

İki Rizeli Yarışacak!

14 Mart 2018 Çarşamba - 07:05








Ertelenen DTO seçimleri Nisan ayının 8’inde yapılıyor. Mevcut başkan İyidereli Metin Kalkavan’ın bu seçimde rakibi Derepazarılı Tamer Kıran.

İki Rizeliden biri Deniz Ticaret Odası Başkanı olacak. Rizespor Başkanlığı döneminde Metin Kalkavan’ı uzun yıllar yakından takip ettim, birçok sözünü kaleme aldım, defalarca eleştirdim. Eleştirim sadece futbol konusunda idi. Müthiş bir insan. Üst düzey bilgi birikimi var. Liderlik özelliği çok fazla ama birçok kez yazdığım gibi futbolda Metin Kalkavan'ın başkanlık portföyü bu coğrafyada uymaz. Nedeni ise çok basit: “Çok beyefendi. Bu sektör çok kirli, bu sektörde çok dansöz var." Bir insana öz babası bu kadar güvenmezken, Metin Başkan son hocasına çok güvendi ve beklenen son geçen sezon gerçekleşti. Metin Kalkavan, Çaykur Rizespor ile çok şey kazanmış olabilir ama bana göre Rizespor Başkanlığı döneminde çok daha fazla şeyler kaybetti.

Kazanırsa Bakan Olur

Denizcilik sektöründe tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik bazda kriz üst seviyelerde. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplı ama bir balıkçılık bakanlığımız yok. Norveç’te hem Denizcilik Bakanlığı, hem de Balıkçılık Bakanlığı var. Nisan ayının ilk haftasında yapılacak olan DTO seçimlerinde iki Rizeliden biri yeni başkan olacak. Bana göre Tamer Kıran’ın fazla oyu yok ama onu destekleyenlerin yani Metin Kalkavan’ı istemeyenlerin sayısı az değil. Benim tahminim Metin Başkan bu seçimi de alır, 2019 genel seçimleri sonrası Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olur. Malum yeni dönemde milletvekilleri bakan olamıyor. Bu bakanlık koltuğu da eski başkanıma çok yakışır. O koltuğu zaten bilgi, birikimi ile en çok o doldurur.

Tersanecilik Rize’de Neden Olmaz?


Bu bölgede yıllardır tersane neden yapılmaz sözlerine geçtiğimiz günlerde Metin Kalkavan’ın Rize ziyaretinde söylediği sözler son noktayı koydu.

Yıllar boyu Rize’de Rizeli armatörlerin tersane yapma fikri ortaya atılmış ama bir türlü hayata geçmemişti. Başkan Kalkavan, bu durumu şu cümlelerle özetledi: "Bana derseniz ki tersane nerede yapmazsınız? Ben bir numarayı Rize derim size. Çünkü tersanecilik yağmuru sevmez, güzel havayı sever. Burada yapılacak tek tersane işi küçük yat inşaatı olabilir. Deniz kıyısı olup da, Türkiye’de gemi tersanesi olmayacak tek il Rize’dir. Nem oranı çok yüksek, nem nedeniyle boya vurulmaz, vurulsa bile kurumaz. Bu bölgede gemiye vuracağın boya işinde saatle yarışman gerekiyor, dolayısıyla yağmurun başkentinde bu iş olmaz. Bu bölgeye tersane yatırımcısını çekmek kolay değil, dezavantajımız çok fazla. Gemi tersanesi yapmak hiç de elverişli olmaz, olsa olsa yat imalatı olur."

Metin Başkan’dan memleketi Rize uzun yıllar çok daha faydalanacak. Yeşil çimlerin üzerinden olmazsa da, yeni dönemde Sayın Kalkavan memleketi Rize için istihdam yaratacak. Ben de Rize için istihdam yaratan, birçok Rizeli gence ekmek kapısı açan kim olursa olsun onun yanındayım.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap