SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > En önemli sorunumuz eğitim!

En önemli sorunumuz eğitim!

29 Eylül 2018 Cumartesi - 09:22








Bence Türkiye'nin en önemli sorunu ne ekonomik krizdir,  ne güvenlik sorunudur, ne de bölünme sorunudur. Bizim en önemli sorunumuz eğitimdir... Evet, insan yetiştirmek... Maalesef, biz insan yetiştiremiyoruz. Medeniyetimizin, dinimizin, değerlerimizin ve genel manada da insanlığa ait değerleri veremiyoruz çocuklarımıza. 

Çarşıda, pazarda, sokakta dolaştığımız zaman gözümüze ilk çarpan şey insanlarımızın eğitimsizliği... Okul okumuşlar ama eğitimsizler. Eğitimin talim, terbiye olduğunu çoktan unutmuşuz. Bilimsel anlamda da yerlerde sürünüyoruz. Dünyada öğrencilerin seviyesini tespit eden PİSA testinde Türkiye'nin her geçen yıl daha da gerilere gitmesi sorunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 

KIZIYORUZ AMA...

Her geçen gün ahlaki olarak da daha da yozlaşıyoruz, bizi biz yapan değerlerimizi kaybediyoruz. Ne küçüğün büyüğe saygısı var, ne de büyüğün küçüğe tahammülü, sevgisi ve şefkati var. Çeşitli vesilelerle okullarımızı ziyaret ettiğimiz zaman ilkokul çocuklarının çöplerini yere attıklarını gördüğümüz zaman içimiz parçalıyor. Ne öğretmeni uyarıyor ne de diğer arkadaşları... Şimdi biz kızıyoruz! Yaylalarımız, parklarımız, yeşil alanlarımız ve piknik alanlarına vatandaşlarımız çöplerini bırakıyor diye. Yayla şenliklerinden sonra bir bakın etrafa, her taraf çöp örtüleriyle kaplı. Ama bu işin anaokulundan başladığını unutuyoruz. 

İşte okul bahçesine çöplerini bırakan o minik çocuklar, büyüdükleri zaman, hiç düşünmeden çöplerini yaylalara, yeşil alanlara bırakıyor."Ağaç yaş iken eğilir" diye güzel bir atasözümüz var ama bunu gereğini yapmıyoruz. Çocuğumuz çöpünü yere attığı zaman onu uyarmıyoruz. Çevreyi kirletmenin ne kadar kötü bir olgu olduğunu, herkesin çöpünü yere atması halinde yaşanacak bir yerin kalmayacağı bilincini öğretmiyoruz minicik beyinlere. İşte o minicik beyinler büyüdükleri zaman kolayca atıveriyor sigara izmaritlerini ya da çöplerini yerlere. 


BİR ÖĞRETMEN DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR

Anaokulundan ta üniversiteye kadar yaklaşık 20 yıllık eğitim ve öğretim faaliyetlerinin içinde yer alıyoruz. Ama dünya çapında ne bir bilim adamımız, ne bir sanatçımız, ne de edebiyatçımız var. Saygın bilim adamlarımızın tamamını başta ABD olmak üzere batılı güçlere kaptırmışız. Nobel ödülü alan ilk bilim adamımız Aziz Sancar bilimsel çalışmalarına ABD'deki laboratuarında devam ediyor.  Geçen günlerde bir gazeteye vermiş olduğu mülakatta kanser hastalığıyla ilgili ses getirecek birtakım çalışmalar yaptığını söylemişti. Eğer bizler insanlarımızı donanımlı, liyakatli, ahlaklı, vatanını milletini, çevreyi seven bireyler olarak yetiştirseydik bugün maruz kaldığımız hiçbir sıkıntı meydana gelmeyecekti. Halletmemiz gereken o kadar çok mesafe var ki, eğitim konusunda saymakla bitmez. Önce öğretmenlerden başlamalıyız. Bir öğretmen dünyayı değiştirir. Öğretmenlerimizin seviyesini, kalitelerini artırmalıyız. Sonra her şey kendiliğinden düzelir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap