SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > “ …DURSUN BU HAYASIZCA AKIN”

“ …DURSUN BU HAYASIZCA AKIN”

13 Mart 2018 Salı - 07:15








Milletlerin hayatlarında önemli yer tutan ay, yıl ve asırlar vardır. Türk’ün sosyal, siyasal ve kültürel hayatında tarih içinde yaşadığı ve yaşatmaya özen göstereceği Mayıs, Ağustos ve MART ayları ilk sıralarda ifade edilebilmektedir. Bunlardan birisi de Türk’ün bağımsızlığının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini, içeride ve dışarıda bedbahtlara haykıran İstiklal Marşı’dır.

İstiklal Marşı büyük şair Mehmet Akif ERSOY’un Türk milletine armağanıdır. Ne zaman Çanakkale’den bahsedilirse AKİF tarihin önüne gelir. Dünyanın birleştiği işgal güçlerine karşı Çanakkale savunmasını gerçekleştiren kahramanlarını döneminde şair olmasına rağmen en içten anlatabilen Akif’ten başkası yoktur.

“Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın ‘Gömelim gel seni tarihe’ desem sığmazsın.”

AKİF, sadece Türkiye Türkleri için değil, dünya Türklüğü için tarihin hakkını teslim etmekle kalmamış, kamu görevinde kendine haksızlık olmazsa da arkadaşlarına karşı yapılan haksızlıklara karşı durmuştur. Veteriner (Baytar) olan Akif kamu hizmetinin yerine getirilmesinde örnek alınacak sorumluluk içindedir. Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Akif’in görev anlayışının öncü ve örnek alınmasını bu gün vesilesiyle kamuoyu ile değerlendirmektedir. Türkiye’nin İstiklal Marşı’nı yazarak Türkler için bağımsızlığın sonsuza dek var olduğunu dünyaya ilan etmiştir.

“Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın! Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın” mısralarında ifade ettiği gibi istiklalin önemine, yüklediği sorumluluğa dikkatleri çekmiştir.


“İstiklal Marşı neden önemlidir?” sorusuna cevabı kendi ifadesinde görmek mümkündür. Milli devletler için milli marşın önemini anlayamayan toplumlar bağımsızlıklarını yaşayamazlar. Akif de “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek Türk ordusuna ithaf ettiği milli marşı tamamlayarak 12 MART 1921’de TBMM’de kabul edilmiştir.

ATATÜRK, TBMM’de kabul edilen İstiklal Marşı ile yakınen ilgilenmiştir. İstiklal davamızı anlatmak bakımından büyük manası bulunan mısralarıyla İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 97. yıl dönümü nedeniyle inkılabımızı ve inkılabımızın ruhunu anlatan bu marşı unutmak ve unutturmamak lazımdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap