SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ''Çalışmak''diyen Atatürk!..

''Çalışmak''diyen Atatürk!..

10 Kasım 2018 Cumartesi - 09:44








80 yıllık bir cismi ayrılığa rağmen, ruhi ve ulvi birlikteliğin her geçen gün arttığı, artarken de hasretin doruk yaptığı bir vefat yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ü, rahmet ve minnetle yâd etmek, önce insani, sonra vicdani, dahası da dini bir borçtur.

O’nun “Ne mutlu Türküm diyene!” ifadesinde manasını bulan millet olma şuuru ile kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni “Çalışmak en büyük ibadettir” inancı ile gecesini gündüzüne katıp, canını da hiçe sayıp kendini adayanların inancı ve inayetidir bugünkü varlık sebebimiz.

O; “Çalışmaksızın fikri gelişme ve ahlâki olgunlaşma da mümkün değildir” dedikten sonra, gelecekte yani bugün olup bitecekleri çok iyi tahmin ettiği için; “Tembellik bütün kötülüklerin anasıdır”ı da ilaveyi ihmal etmemiştir.

*

Direkt işsizliğin yüzde 12-13, dolaylı yani gizli işsizliğin ise yüzde 20’le vardığı bu ülkede halâ, “masa başı çalışma”, ya da “2-3 saat çaba gösterme, sonra da yan gelip yatma” hesabı ve niyeti peşinde koşanların ben diyeyim “çokluğu”, siz söyleyin “varlığı” karşısında gel de Mustafa Kemal’in; “Çalışmaktan bir cezadan, bir sıkıntıdan kaçar gibi kaçınmak, çok kötü bir harekettir” diyerek yaptığı uyarıyı bir kere daha hatırlatma bakayım!


*

Oysa O; “Çalışmak, ilk sıkıntılara ve isteksizliklere üstün gelindikten sonra en şiddetli zevktir. Çalışmayı ceza saymak, onun güzelliğini ve iyiliğini tanımamak, tabiata karşı haksızlık olur” diye neredeyse bir asır öncesinden doğru mesajı göndermiştir.

Ama bugün, devlet eliyle bile tembelliğin teşvik edildiği, aşağı yatarak para kazanmanın doğru, haksız kazancın helâl sayıldığı bir ahali haline dönüşülmüştür.

*

Gelin, gerçekte “gaflet, dalalet, hatta hıyanet” demek olan bu “tembel tavuk” modunun bireyleri olmaktan uzaklaşıp, “çok çalışıp, çok üretip, çok kazanmanın” yol ve yordamına yoldaş olalım.


Büyük kurucu ve kurtarıcının, “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” andını gururla söyleyecek bir hale gelip, “Ne mutlu Türküm diyene”yi göğsümüzü gere gere söyleyecek kadar insan, millet, hatta ümmetin bir parçası olalım.

Atatürk’e her daim rahmet ve minnetle analım.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap