SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Asgari ücrete; fidye hesabı!

Asgari ücrete; fidye hesabı!

18 Aralık 2018 Salı - 09:13








Şu sıralar asgari ücreti hesaplamak için “vur altını, tut üstünü” hesabıyla bir pazarlıktır gidiyor.

İyi de “Neyin asgarisi hesap, nasıl hesap edilmeye çalışılıyor?”

“Şeytanın avukatlığına soyunmadan!”  asgari denen ücret ile ilgili bir araştırma yaptım. “Her kafadan bir ses” çıktığını anlayınca, sağlam bir dayanak aradım.

Arşimet gibi; “Buldum! Buldum!” diyerek ayağa da fırlamadım değil!

Neyi bulmuştum?


En kuvvetli dayanak olan dine ve din adına da fetva veren Diyanet’e baktım!

Bakınca da; farz olan Oruç ibadetini sağlıkları elvermediği için yerine getiremeyenlere Kur’an’ı Kerim’de, “Oruç tutmaya gücü yetmeyenler bir fakiri doyurucu fidye öderler” (Bakara 184) Ayeti ile “günlük fidye ödeme” şekliyle tanınan kolaylığını buldum.

Diyanet İşleri Başkanlığı da 2018 yılı için fidyeyi günlük 19 TL olarak belirlemişti.

Bundan yola çıkacak olursak, tek bir fakirin sadece doymak amacıyla yemesi gereken yemek için günde en az 19 TL gerekiyor demek ki!

Bu da demektir ki; bu ülkede sadece bir kişiye yemeği için ayda 600 TL lazım. 4 kişilik bir aile için ise bu rakam ne eder? Asgari 2.400 lira ediyor.


O zaman, şu Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine; “Yahu hiç değilse bir aileyi bir ay doyuracak kadar bir ücreti net olarak ödeyin” diye çağrı yapalım diyorum ama, aile fertleri “çıplak mı gezeceğiz diye?” gözümün içine de bakmıyorlar değil!

*

BU DA; DEVLET ELİYLE KUMAR KUŞATMASI…

İlk başta, hemen hemen her Ramazan’da; “haram lokma ile helâl sofra kurulamayacağını” hatırlatarak, öncelikle ve özellikle devlet-i aliye ye kayıtlı olanların verdikleri toplu iftar yemeklerinin Oruç ibadetinin tarifine ve ruhuna uygun olmadığını belirtip; “Bu paralarla kurulan iftar sofralarına gidip, orucunuzu heba etmeyin” diye yazdığım günler aklıma geldi.

Sonra, kumar demek olan şans oyunlarının devlet eliyle had safhaya çıkarılıp, birkaç gün önceki gazete haberindeki, cami inşaatına asılan “Spor Toto’nun katkıları ile inşa edilmektedir” görüntülü fotoğraftaki garabete dikkatim gitti. Hocanın “haram” dediği şans oyunlarından spor-toto parası camiye gidince helâl mi oldu dersiniz?


Yetmedi, hafta sonu Milli Gazete’nin, İstanbul Eminönü’ndeki Yeni Cami’nin içinde tek sıra cemaat var iken, çevresindeki ünlü bayiden Milli Piyango bileti almak için oluşturulan kilometrelerce insan kuyruğuna atılan; “Dört bir yanımızı saran devlet destekli kumar belasının yürek yakan manzarası” başlığına takıldık.

Durumun ve günün özetini de, din ile hatırı sayılır ölçüde doğru haşır neşir olan Milli Gazete’nin ara başlığına bırakalım dedik:

-“Devlet eliyle oynatılan kumar, azalacağı yerde daha da çeşitlenirken, kumara olan ilgide çeşitli sebeplerle artıyor. Geçin sıkıntısı ve ekonomik zorluk içindeki halk yığınları, bir kumar oyunundan medet umar hale geliyor.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap