SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Ankara ve İstanbul'u kim kazanacak?

Ankara ve İstanbul'u kim kazanacak?

22 Ocak 2019 Salı - 09:44








Şimdiye kadar 2017 yılında Fransa’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, (Macron-Le Pen), 2018 İtalya genel seçimleri ve 2014 Ankara (Mansur Yavaş-Melih Gökçek) yerel seçim sonuçlarını doğru tahmin eden Google’un, 31 Mart 2019 tarihinde Ankara için yaptığı tahminde Mansur Yavaş: 1.857.466, Mehmet Özhaseki: 1.656.659 oy olarak görülüyor.

Google İstanbul için yaptığı tahmin ise, Binali Yıldırım: 4.422.624 oy, Ekrem İmamoğlu: 4.975.452 oy.

Bu sayılar Google Trend aracından elde edilen, popülerlik puanlarından faydalanılarak yapılmış bir hesaplamadır. Seçmen katılım oranları önceki yıllarla paralel olacak şekilde hesaplamalara dahil edilmiştir. Kullanıcıların arattığı kelimeler üzerinden verilerini oluşturan Google'ın terimleri arama tekniklerine sitesinden ulaşılabiliyor.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ

Seçimde oy kullanmak için ahırda, samanlıkta ve metruk binalarda seçmenlerin yazılmasına neden olan nüfus müdürlükleri muhtarları da zorda bıraktı. Müdürlüğe giden herkes kendini bir adrese kaydettirebiliyor. Kimse nüfus müdürlüğüne bu seçmen işlerini sormuyor, ‘sen bu kayıtları hangi kritere göre yaptın’ diye.


Nüfus kayıt yapıyor, vatandaş da muhtarlıklardan da ilmuhaberi almakta sıkıntı yaşamıyor. Çünkü nüfusta kaydoldun mu muhtarlığın bilgisayarına otomatik olarak düşüyorsun. Değiştirilen kanun doğrultusunda bu uygulama hayat buluyor.

Bugün bu uygulamaya isyan edenler TBMM’de bir önerge verip bu kanunun değişmesini neden istemiyorlar diye sormak gerek. İktidarın ve muhalefetin milletvekillerine en kısa sürede söz konusu kanunun değişmesi için gerekli adım atmak düşüyor.

Hayden vekiller, değiştirin bu kanunu, nüfus müdürlüklerinden bu işlemi verin muhtarlara, onlar da tepeden inme kayıtlarla uğraşıp, fazla ya da kaydırılan seçmenlerin sorununa son versinler. İşinize gelirse yaparsınız, gelmezse yapmazsınız. Yapmazsanız bundan sonra da ses çıkarıp ortalığı bulandırmayın.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap