SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ANAP ve AKP

ANAP ve AKP

12 Ocak 2019 Cumartesi - 09:11








Ülkemiz siyasetine bir dönem damga vuran Anavatan Partisi 1983 genel seçimlerinde askeri cuntaya rağmen tek başına iktidar oldu. İktidar olmasının ardından merhum başbakan Turgut Özal ilk ziyaretini Trabzon’a yaptı. Özal ile Trabzon’a gelen uçağa binen merhum TBMM Başkanı Necmettin Karaduman, SHP lideri merhum Erdal İnönü tarafından günlerce eleştirilmişti. 1984 yerel seçimlerinde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülke çapındaki il ve ilçe belediyelerinin yüzde 80’ini almış, yerli otomotiv değil ama yerli montaj f-16’lar uçmaya başlamıştı, ikinci Boğaz Köprüsü hizmete açılmıştı. Dağa, köye, yaylaya, yol su elektrik ve telefon gitmiş, yeni kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı sayesinde milyonlarca fakir fukaranın karnı doymuş, evine yakacak girmişti. 1987 seçimlerinde ANAP 287 milletvekili ile güçlenerek TBMM’ye girmiş ve zam furyası başlamıştı.

Başbakan Turgut Özal’a ana muhalefet ‘Bu zamları seçim öncesi neden yapmadın’ diye sorunca, ‘Ben seçimden önce zam yapacak kadar enayi değilim’ cevabını vermişti. 1989 yerel seçimlerine güçlü giren Özal Ankara, İstanbul ve İzmir gibi ülke çapındaki belediyelerin yüzde 80’ine yakınını kaybedip oy oranı yüzde 21.75’e düşünce çareyi 1990 yılında köşke çıkmakta bulmuştu. Başbakanlığa getirdiği Yıldırım Akbulut tutmamış, İstanbul il başkanlığına eşi Semra Özal’ı getirmiş, ardından Mesut Yıllmaz genel seçimleri 18 ay öne çekerek partisinin muhalefet olmasına vesile olmuştu. Bu noktadan sonra tarih tekerrürden ibarettir diyoruz. 2014 seçimlerinde İzmir belediye başkanlığını kazanamayan Binali Yıldırım 2019 seçimlerinde İstanbul’a aday gösterildi. Kayseri eski büyükşehir belediye başkanı Mehmet Özhaseki'yi Ankara’ya aday yapmak, 2009 seçimlerinde halkın şaibe var dediği Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'u baştacı yapmak yani aday göstermek, hatta Denizlili Nihat Zeybekçi’yi İzmir büyükşehir belediye başkan adayı yapmak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için büyük risktir. Gerçi siyaset risk almadan yapılmaz ancak perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap