SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > 2019 Yerel Seçimlerine Doğru

2019 Yerel Seçimlerine Doğru

18 Kasım 2018 Pazar - 09:14








30 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerin heyecanı iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Seçim atmosferi her alanda kendini gösteriyor. Siyasi partiler adaylarını belirlemek için birçok farklı yöntemler belirliyor.

Siyesi partiler adaylarını belirlemek için ince eleyip sık dokuyor. Anketler, saha araştırmaları yaparak en doğru adayları bulmak için gayretlerini sürdürüyor. Her parti seçimde nasıl başarılı oluruzun hesabını yapıyor. Bu amaçla adayların halktaki  karşılığı nedir, halk ile iletişimi ne durumda ve halkın güvenini kazanabilecek bir yapıdalar mı gibi konuları didik ediyorlar.

ADAYLIK KRİTERLERİ

Demokrasinin beşiği sayılan yerel yönetimlere aday olan belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri, halkın içinde olması önem arz ediyor. Halk, yerel seçimlere, milletvekili seçimlerinden daha büyük ilgi göstermektedir. Halkın yerel yöneticilerle ilgili şikayet ya da beğenileri adaylık sürecinde ana etken olacak gibi gözüküyor.

Şehirlerde bir çok sorun var, peki bu sorunların çözülmesi için ne gerekli? Bu sorunları ancak bilinçli, liyakat, ve ehliyet sahibi kişiler ile çözülebilir. Ne var ki mevcut sistemde, siyasi partilerde aday seçimi günümüzde demokratik yöntemlerden ziyade merkezden ve genellikle parti liderinin kararı ile gerçekleşmektedir.


Bu anlamda tablonun sebeplerine ve bu süreçlerin ortaya çıkardığı sonuçlara baktığımızda hiç de iç açıcı olmadığını gözlemek mümkündür. Şehrin yararına çalışacak, öncelikle bu kişinin vizyonu ve bu vizyona ulaşmak için belirlediği bir takım kuralları ve de prensipleri olmalıdır. Dürüst, şaibesiz, belediyenin ve halkın sırtından geçinmeyen, ileri görüş lü ve kariyer sahibi, geçmişi temiz ve güvenilir, toplumda heyecan yaratan, disiplinli, çalışkan, vatandaşa saygıyla, canla başla kaliteli hizmet veren kadroların aday gösterilmesi önemli.

Yaptığı veya yapacağı işlerle övünüp kendine rant sağlamak yerine, gözü sürekli ilerde olmalı ve de şehrin ruhuna yakışır davranmalıdır. Ayrımcılık ve kayırmacılık gibi ucuz politikadan uzak, şeffaf ve de cesur olmalıdır.

İyi belediye başkanı iyi ekip kuran başkandır. Ancak bu niteliklere sahip başkan ve ekibin çevreci, modern, çağdaş bir kent yaratabilir; tarafsız ve nitelikli insan kaynağına sahip, kurumsal yapısını tamamlamış, insan odaklı kamucu belediyeye önem veren, şeffaf bir belediye ortaya çıkarabilir.

MAÇKA'YA DAİR!

Yerel seçimleri öncesinde benim de ilçem olan Maçka  ile ilgili bir kaç şey yazmak istiyorum. AK Parti kurulduğu günlerde Maçka'da adaylarla ilgili 2004 yerel seçimlerinde birçok sıkıntı yaşamıştı.


2004 yerel seçimlerinde aday dahi bulamamıştı. 2004 yerel seçimlerinde parti adaysız kalmasın denilerek eğitimci Osman Kara aday gösterilmişti. Zaman hızla ekip giderken, 2009 yerel seçimlerine gelindiğinde AK Parti Maçka'da yine aday bulamamış ve adaylık süreci biterken partinin Trabzon kurucu il başkanı İbrahim Keskin, "Partimi Maçka'da adaysız bırakmam. Partim benim önümdedir. Ben il başkanlığı yapmış olabilirim ama asla partimi yalnız bırakmam" diyerek adaylığını açıklamıştı.

Benim merak ettiğim, bu zor süreçte partilerine sahip çıkan İbrahim Keskin gibi kişilerin kapısı hiç çalınıyor mu acaba? Siyasette hep vefa diyoruz ya, ondan hatırlatmak istedim...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap