SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Ünye'de Atatürk coşkusu

Ünye'de Atatürk coşkusu

17 Eylül 2015 Perşembe - 14:18




Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 91. Yıldönümü Rize Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı.





Atatürk'ün Rize'ye gelişi kutlandı. Törene Rize Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Rize Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun, Rize Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören, Atatürk’e saygı koşusuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.

Rize Belediye Başkan vekili Sultan Yılmaz törende yaptığı konuşmada, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Milli mücadelenin kazanılmasının ardından 17-18 Eylül 1924 tarihinde Latife Hanım ve yakın arkadaşlarıyla birlikte Hamidiye Zırhlısıyla Rize’ye gelmiştir. Milli mücadelede başarıya ulaşmanın zaferden sonra ileri bir Türkiye oluşturmanın fikri yapısı üzerinde Gazi Mustafa Kemal’in yurt gezilerinin etkisi büyüktür. Gazi Mustafa Kemal, milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine çok önem vermiş, bu gezilerde bizzat halkın içine girmiştir. Çeşitli konularda halkın görüşlerini almış, kararlarını bu görüşlerinin ışığında vermiştir ve bu görüşler doğrultusunda fikirlerini güçlendirmiştir. Türkiye’yi karış karış gezip ülkemizi ileri uygarlık seviyesine çıkarmak isteyen Atatürk’ü sahilde toplanan Rizeliler de gemiden yapılan top atışına silahlarıyla karşılık vererek sevgi ve coşkularını göstermişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Rize’deki ziyaretlerinde istirahatini Mataracı Mehmet Efendi’nin Müftü Mahallesi’ndeki konağında geçirmiştir. Misafir edildiği bu konak günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 1923 yılında kendisine hemşehrilik teklifinde bulunan Rizeliler’in isteğini olumlu karşılayan Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda da her cephede Rizeliler'le birlikte vatana hizmet için mücadele etmiştir.

Törenin ardından Müftü Mahallesi’nde bulunan Atatürk Evi ziyaret edildi. Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize ziyaretinde bulunduğu sırada çekilen fotoğraflar incelendi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap