SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık: Projelerimi İYİ Partililerden çok AK Partililer takdir etti

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık: Projelerimi İYİ Partililerden çok AK Partililer takdir etti

Karadeniz Özel

06 Temmuz 2022 Çarşamba - 11:30




Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, ilk kez Karadeniz’e açıkladı...





“Projelerimle ilgili İYİ Partililerden çok, AK Partililerden tebrik aldım. İnsanlar iyi işler yapıldığı zaman doğruyu görüp, takdir ediyorlar.”

 “Yomra’da artık hukuksuzluk yok, hukuksuzluk olma ihtimali yok. Devlet neyi diyorsa biz onu yaparız. Yomra algısını değiştirdik…”


Yomra’nın İYİ Partili Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, geçtiğimiz Cumartesi günü, ilçede yaptığı projeleri yine gazetemiz Karadeniz’e anlatmış, yeni projelerin sinyalini vermişti… Şimdi ise uzun yıllardır içerisinde bulunduğu siyaseti, kendisinin politikadaki hedefini ve bir yandan belediye başkanlığı sürecini bir yandan da siyaset yolculuğunda yaşadığı olayların perde arkalarını konuştuk…

İşte Başkan Bıyık’ın o açıklamaları:

ORTAK NOKTAMIZ MİLLETE HİZMET

-İYİ Parti’de siyasete başladığınız günden bugüne AK Parti’ye geçeceğiniz konuşuldu. Hatta siz kesin bir dille ‘geçmeyeceğim’ demenize rağmen bu konu hala gündemde. Sürekli bu soruyla karşılaşmanızı neye bağlıyorsunuz?


Benim AK Partililerle insanı ilişkim vardır. Belediye başkanlığı seçimlerinde önce şunu söylemiştim; ‘Siyaset yapmayacağım…’ ve yapmadım. Yomra Belediyesi’nde hiçbir vatandaş siyaseten bir tepki ve hizmet eksikliği ile karşılaştığını söyleyemez. AK Parti ilçe Başkanı Abdülkadir Özdemir ile bir dostluğumuz var. Yomra’nın yatırım alması için karşılık bir mücadele içerisindeyiz. Milletvekilleri ile bir yakınlık içerisindeyiz. İnsanlar bu siyasi ilişkiye çok alışık olmadığı için doğal olarak bu tür düşüncelere kapılabiliyorlar. Şöyle bir düşünce hakim, ‘siyasette farklı partilerde isen ağzına geleni karşı tarafa söyleyebilirsin’ maalesef böyle bir mantık var. Bense otururum, kalkarım sohbet ederim.

KAVGA ETMEK İÇİN BU KOLTUKTA DEĞİLİZ

Bir siyasi parti değişikliği düşüncemin olmadığını tam 3 yıldır söylüyorum. Yani daha ne söyleyebilirim bunu bilmiyorum. Tekrar ifade edeyim; yatırım almak için ilişki içerisinde olurum… Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile bir samimiyetimiz var. Yomra’ya birlikte hizmet etmek için çok mücadele ediyoruz. Milletvekilleri ile keza öyle… Sanırım karşılıklı insanı ilişkilerimizden kaynaklı böyle parti değişeceğim noktasında söylemler oluyor. Diğer siyasi partilerin il başkanlarını ziyaret ettiğim gibi AK Parti’nin Trabzon İl Başkanı Sayın Sezgin Mumcu’yu da ziyaret ettim. Neticede biz vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz. Kavga etmek için burada değiliz. Bu yakınlıklardan dolayı böyle bir algı oluşabiliyor.

MALZEME BULAMAYAN ‘AK PARTİ’YE GEÇECEK DİYOR

Şunu her fırsatta söyledim. İYİ Parti’de siyaset yapmak çok keyifli… Bizim parti içerisindeki ilişkilerimiz iyi. Sayın Bakanımız Koray bey bize çok destek oluyor; genel başkanımızla iyi bir ilişkimiz var. Hüseyin Örs, çok sevilen bir milletvekili konumundadır doğal olarak iyi bir süreç içerisindeyiz, çalışma olarak çok rahatız. Ama malzeme bulamayan birisi akşama oturuyor sabahtan bir başlık atıyor, ‘Mustafa Bıyık AK Parti’ye geçecek mi?’ diye… Bunu çok anlamlı bulmuyorum.



MUHALİF BELEDİYE OLMANIN AVANTAJINI GÖRMEDİM

- Birçok röportajınızda muhalefet belediye başkanı olmanın dezavantajlarından bahsettiniz. Hiç avantajı yok mu? Varsa neler…


Muhalefet belediye başkanlığı yapmanın bir avantajını görmedim açıkçası. Nasıl bir avantajı olabilir ki? 3 yıllık görev sürecim içerisinde belediyenin İller Bankası’ndan rutin gelirinin dışında hibe olarak geçen ay bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ziyaretimizde araç ve bir projemiz sebebiyle hibe bir miktar para aldık. Sayın AK Parti İlçe Başkanımız, milletvekillerimiz yanımızdaydı. Bunun haricinde belediyeye proje anlamında bir destekte karşılaşmadık. Muhalefet belediyesi olmanın bir avantajı olduğunu düşünmüyorum. Bunu şu anlamda da söylemiyorum; ‘ağlayalım, sızlayalım, mağdur görünelim’ noktasında da değilim. En ufak bir ‘muhalefet belediyesi olmak zor’ dediğiniz zaman karşı tarafından birisi çıkıp diyor ki, ‘AK Parti’ye geçecek’ ama şu bir gerçek; Türkiye’de muhalif belediye olmak zor.

ODAMA KAPANIP ‘BİRŞEY YAPAMAM’ DEME ŞANSIM YOK!

Anavatan Partisi’nde de siyaset yaptınız… Gençliğinizden beri politikanın içerisindesiniz. Geçmişte de muhalefet belediyesi olmak zor muydu? Yoksa şimdi mi zor?


 Sadece bu döneme özgü muhalefet belediyelerini sıkıştırıyorlar gibi bir şey diyemem çünkü bu doğru olmaz. Türkiye’nin siyasi tarihinden beri bu iş böyle gelmiş. Neden? İstediğin zaman gidip bakandan randevu alamazsın, bir şey isteyemezsin… Bu bir alışkanlık oluşmuş. Keşke bu alışkanlık ortadan kalkmış olsa. Avantaj dersek, muhalefet belediyesi olmanın şöyle bir avantajı var; kısıtlı imkanlarla eğer iyi işler yapabiliyorsanız vatandaşa muhalefette olsanız bile hizmet edebilecek olduğunuzu gösterebiliyorsunuz. Yani benim koltuğumda oturum ‘ben muhalefetteyim, bir şey yapamam’ deme şansım yok. Böyle yol alamayız… Biz çok işler yaptık; bakanlığa gittik yaptık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gittik yaptık… Kendi imkanlarımızla, dışardan finansörler bulduk yaptık. Neticede bu işleri yaptık. Ama Türkiye’de muhalefet-iktidar mantığı belediyeciliğe düştüğü zaman kötü bir sınavdan geçiyoruz diye söyleyebiliriz.



TRABZON’DA VİCDANLI İNSANLAR VAR

-Bir gün bir fotoğraf servis edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 5 AK Partili isimin arasında bir sizi gördük… Yomra adına projeleri konuştuğunuzu biliyoruz, fakat bu fotoğrafın mutlaka perde arkası vardır. Objektiflerin olmadığı bir yerde Yomra’da yaptığınız çalışmaları tebrik eden AK Partili bir siyasetçi oldu mu?


O gün, o fotoğrafın içerisinde yer alan arkadaşlarımızdan olmadı. Onları zan altında bırakmayalım. Ben uzun zamandır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir randevu talep etmiştim. Sonra AK Partili milletvekillerimizden biri randevuyu ayarladığını, sayın bakanın belediye başkanlarıyla bir araya geleceğini ve benim gelip gelemeyeceğimi sordu. Bende memnuniyetle katılırım dedim. Neticede ben şahsi işim için oraya gitmiyorum. Belediyenin ihtiyaçlarını talep etmek için oraya gittim. AK Partili 4-5 belediye, AK Partili ilçe başkanları ve kendi siyasi partilerine mensup milletvekillerimizde oradaydı.  Sonrasında Ankara’ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’a projelerimizi sundum…

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Baktığınız zaman Yomra gelişmiş ve dönüşüme devam eden bir ilçe ancak bir süpürge arabamız bile yoktu. Eski bir araç vardı 3 yıl önce arızalanıp hurdaya çıktı. Bakan beyden istedim… Aracın değeri bugün 1 milyon 250 bin TL. Arabanın ihtiyaç olduğu noktasında AK Parti Trabzon milletvekillerimizde bana destek oldular. Dediler ki, ‘Yomra’nın buna ihtiyacı var’ ve biz arabayı aldık. Ben şunu söyleyeyim ben Trabzon’da vicdanlı insanların olduğunu hep söylerim. Kapalı kapılar ardında, AK Partili dostumla bir araya gelirim, bir çoğu Yomra’da yapmış olduğum projelerimizde başarılı olduklarımızı söylerler… Eksik yaparız, eksiğimizi de söylerler.

ZOR DURUMDA BIRAKMAK İSTEMEM

Kendilerinden çok takdir ve tebrik aldım. Hatta şunu ifade edeyim; İYİ Partililerden çok, AK Partililerden tebrik aldım. İnsanlar iyi işler yapıldığı zaman takdir edebiliyor, doğruyu görebiliyorlar. Bu diğer belediyeler içinde geçerli. Mesela Murat Zorluoğlu Kahramanmaraş Caddesi’ni yayalaştırdı ve gerçekten müthiş bir görünüme kavuşturdu. Ne oldu? Muhalefet partilerinden birçok isim onu da takdir etti. Bende bu anlamda çok tebrikle karşılaştım. Ancak ben insanları zor durumda bırakmamak için mümkün mertebe ilişkilerimi arka planda sürdürmeye çalışır ve toplum önüne atmaktan kaçınırım.



YOMRA’DA ARTIK HUKUKSUZLUK YOK

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu özellikle Hürriyet Parkı’nda Yomra’ya büyük destek verdi. Yeni projeler için destek sözü aldınız mı?


Başkanımız bugüne kadar çok arkamızda durdu. Kendisi bize her zaman destek olur. Ekrem İmamoğlu’nun şöyle bir özelliği var; makul, mantıklı, topluma faydalı bir şeyle karşısında çıktığınız zaman mutlaka bir talimatı oluyor. Hürriyet Parkı’nı açtık çok büyük destekleri oldu bize Hürriyet Parkı’nda… O olmasaydı yapamazdık. Biz orada altyapısına 7,5 milyon liralık bir yatırım yaptık ama üst yapı için gücümüz kalmamıştı. Sağ olsun bize çok destek verdi. Şimdi yapacak olduğumuz sosyal alanlardaki ihtiyaçlarımızın bir kısmını bize sağladı, elimizde duruyorlar yapacağız.

2023’TE DEV KÜTÜPHANE YAPACAĞIZ

Başka projeler konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Yomra’ya 2023 yılında büyük bir kütüphane yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize destek olacak. Ne zaman biz bir projeyle Ekrem beye gitsek kendisi bize destek olmuştur. Ben bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum.  Yomra’da bir değişim görünüyor. Bakın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu iki kez ilçemize geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı yine ilçemizde ağırladık. Genel Başkanımız sayın Meral Akşener Yomra’mıza misafir oldu.  Eski Başbakanlarımızdan sayın Ahmet Davutoğlu Yomra'da halkla buluştu.

DEVLET NE DİYORSA, ONU YAPIYORUZ

Bu ziyaretler ilçemizin kabuğunu nasıl kırdığını gösteriyor. Ekrem İmamoğlu’nun Yomra’ya gerçekleştirdiği ikinci ziyaretinin fotoğrafına vatandaşın biri, ‘Bu Yomra neresi ki, Ekrem başkan ikinci kez buraya gitti?’ biz ilçemizin farkındalığını ortaya çıkardık. Şimdi Trabzon’da Yomra en modern, gelişen, dönüşen bir ilçe olarak konuşuluyor. Peki bundan 4 yıl önce nasıl konuşulurdu Yomra? Kaçak hafriyat alanları, dere yataklarına dökülen hafriyatlar, inşaatlar, inşaatlarda dönen rant ve benzeri konularla gündeme geliyor. Yomra’da artık hukuksuzluk yok, hukuksuzluk olma ihtimali yok. Devlet neyi diyorsa biz onu yaparız. Yomra algısını değiştirdik… Bugün baktığınızda Yomra sadece Trabzon’da değil Karadeniz’de adından söz ettirmeye başlamıştır.



GENEL BAŞKANIMIZ MOTİVE ETTİ

-Kocaeli Trabzon günleri dönüşü Ankara’ya gittiniz. İYİ Parti Genel Merkezi’nde sayın Meral Akşener’le bir araya geldiniz. Sayın Akşener’le Yomra özelinde neler konuşuldu.

Sayın genel başkanımızla çok iyi bir diyaloğum var. Sayın genel başkanımızla her toplantıda çok olumlu iletişim kurabilme imkanımız oluyor. Bu durumun şöyle bir özelliği var; siyasette insanlar konuşurken, onu incitmeyeyim, bunu incitmeyeyim, şuna kötü bir şey söylemeyeyim mantığıyla hareket eder. Sayın genel başkanımızda 30-40 yıldır siyasetin içerisinde olduğu için kimin ne demek istediğini hemen anlar… Bense o an ne söylenmesi gerekiyorsa, onu söylüyorum.

TAKDİRİ NEYSE ONA UYARIM

Partiyle ilgili eksik noktayı, yapılması gerekeni, belediye başkanlarıyla ilgili de eksiği söylerim, projelerle ilgili eksiği  de söylerim. Neticede genel başkanımız hangi belediye başkanın ne yaptığını biliyor. Bizim orada anlatmamıza gerek bile yok. Yomra’da zor şartlarda mücadele edip başarılı olduğumuzu kendisi zaten dile getiriyor. Onun için biz genel başkanımızın emrindeyiz; gelecekle ilgili takdiri ne olur onu bilemiyorum. Kendisi ne takdir ederse ona uyarım.  Ben siyasette vefa ve sadakatin olması gerektiğine inanırım.

7 SAAT BİZLERİ DİNLEDİ

O nedenle bize ne görev verirlerse onu yaparız. Partinin oylarında genel bir artış var bu bölgede hissedilir bir durumda. Kendisinin belediye başkanlarıyla biraya gelmesindeki amaç şuydu; biz İYİ Partili 20 belediye başkanıyız Türkiye’de… Türkiye’nin çok dağınık noktalarındayız. Partinin Anadolu’da ne noktada olduğunu, insanların isteğinin ne olduğunu bizden duymak istedi. 7 saat boyunca aralıksız bizleri dinledi. İYİ Parti’nin kendi içerisinde sağlıklı yürüyen bir istişare kültürü var. ‘Ben bilirim’ mantığında olmayan bir genel başkanla değerlendirme yapmak bize mutluluk veriyor ve motive ediyor.

HALKIMIZ BİZE GÜVENSİN

- Son olarak bizim aracılığımızla Yomra halkına neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Karadeniz Gazetesi’ne ve tüm ekibe ediyorum, bizlere fırsat veriyorsunuz. Yomra’ya hizmet etmeye devam ediyoruz. Gelecek ne gösterir bilemiyorum ama Yomra halkı bize güvensin, destek olsunlar. Biz onların ihtiyaçlarıyla ilgili her konuda, her zaman mücadele edeceğiz. Bugüne kadar bunun örneklerini gösterdik. Halkımızın ihtiyaçları nedeniyle bugüne kadar mücadele ettik birçok kavgalar yapmak zorunda kaldık, birçok talihsiz olay yaşadık. Neticede hepsi Yomra halkı içindi… Yapacak olduğumuz çok işimiz var. Ben Yomra’nın standartlarını yükseltmeye çalışıyorum. Biz bu seviyeyi ne kadar yükseltirsek bizden sonra gelecek olanlarda bu standartlarda kalırlar veya bunu artırırlar. Yomra halkı bize destek verdiği sürece bizde onlardan aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar verdikleri destekler içinde hepsine teşekkür ediyorum. Daha güzel günlerde Yomra’da hep birlikte olacağız…

Röportaj: FURKAN YİĞİT

Beğendim
3
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap