SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Uzungöl'e komplo kurdular

Uzungöl'e komplo kurdular

26 Aralık 2019 Perşembe - 14:04




Uzungöllü vatandaşlar adına konuşan Hasan Düzgün, “Yaşanan kaosun baş sorumlusu Çaykara Belediyesi’dir. Uzungöl’e kurdukları komployla yapılar yapılırken çıkarlarına baktılar” dedi





Trabzon’un gözde turizm merkezi Uzungöl’de kaçak yapı olduğu gerekçesiyle başlanan yıkımlara karşı Uzungöl halkı açıklamalarda bulundu. Yöre sakinleri adına konuşan Hasan Düzgün, oluşan kaosun başlıca sorumlusunun Çaykara Belediyesi olduğunu belirterek, Uzungöllüleri memnun edecek bir imar planı ortaya koyulmadan başlanan yıkımları doğru bulmadıklarını ve derhal durdurulması gerektiğini kaydetti.

BİR İLÇEYİ YIKIYORLAR

Yıkımın sadece Uzungöl’ü etkilemeyeceğini vurgulayan Düzgün, “Bir ilçeyi yıktıklarının farkında değiller. Uzungöl’de bankalara, esnaf kefalete ve şahıslara taahhüt edilen 100 milyonu aşan bir kredi borcu bulunuyor. Bunların hepsi Çaykara, Of ve Trabzon’a ait. Uzungöl’deki işletmeler olmasa Çaykara’daki esnaf da ayakta duramaz. Kanuna karşı gelmiyoruz. Fakat yapılan uygulamayı doğru bulmuyoruz” dedi.




10 YILDA PLAN YAPILAMADI

Düzgün konuşmasını şöyle sürdürdü: “2005’te ilk defa Uzungöl bir plana kavuşmuştu. Plan herkesi memnun edecek değil elbette. Ama maksimum iyileştirme yapılarak en verimli olması sağlanabilir. Plan uygulamaya konmadan bir şekilde 2009 yılında iptal edildi. Daha sonra Uzungöl plansız kalıyor. 2009’da iptal edilen plandan sonra geçen 10 yıllık zamanda ne yazık ki bir imar planı yapılamadı. Bir yandan da turizm talebi arttıkça vatandaşlar tapulu arazilerinin üzerinde pansiyonculuk, otelcilik gibi işletmeler açmaya başladı.”




UZUNGÖL’E KOMPLO KURDULAR

“Başkan önceki 5 yılda görevdeydi. Uzungöl’de yaşanan hengame devam ediyordu. Hiç umurunda olmadı. ‘Yapın, yapın, yapın’ dedi. Arkasından vatandaşa ceza kesti. Ve sonuç olarak bu noktaya gelindi. Uzungöl’e öyle bir komplo kuruldu ki; belediye başkanı malzeme satıyor, ilçe başkanı yapımcı, eski başkan nalbur. Vatandaş bina yapacağı zaman malzemeyi belediye başkanından alıyor, işi ilçe başkanına yaptırıyor, betonu da gene parti mensubundan alıyor. Olan Uzungöl halkına oluyor.”

BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINMALI




“Bugünkü kaosun sebebi Çaykara Belediyesi’dir. Çaykara Belediye başkanı Uzungöl’e artık başkanlık yapamaz. Belediyeden kimseye ulaşamıyoruz. Görevinin yapmamamsından dolayı Uzungöl halkı 2 milyar Tl ve en az 5 yılını kaybetmiştir. Şimdiki Çaykara Belediye Başkanı 118 tane devletin tespit ettiği kaçak binaya rağmen hala görevde ve ortada yok. Belediye başkanı kayıp. Buradaki durumun müsebbibi o’dur. Vatandaşın hiçbir suçu yoktur.”

PLANA 587 İTİRAZ BAŞVURUSU YAPILDI




Büyükşehir yasasına göre, ilçe belediyesi görevini yerine getirmediğinde büyükşehir el koyar. Büyükşehir bunu da yapmadı. 1 buçuk ay önce bir plan sunuldu. Vatandaş inceledi bir sürü eksik ve yanlış yer bularak itiraz etti. Plana tam 587 tane itiraz başvurusu yapıldı. Benim yaptığım görüşmede bu itirazların gruplandırılması, altyapıyla ilgili iller bankasına gidilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda incelenmesi, Tabiat Varlıkları Kurumu’nda incelenmesi, Turizm Bakanlığı’nda incelenmesi, her kurumun görüşünün alınması ve sonunda plan hazırlanmasıydı.

PLANDA BAZI OTELCİLER KORUNDU!

“Ne zamanki Uzungöllü itiraz etti bu plana ‘siz misiniz itiraz eden’ der gibi gelerek yıkıma başladılar. Bu yıkım hukuksuzdur. Çünkü plana olan itirazlar sonuçlanmadan yıkım başlamıştır. Plan yapılırken arsa sahipleri ile hem parsel bazında hem ada bazında görüşülür. Burada vatandaşla hiçbir şey konuşulmamıştır. Ankara’da bir büroya 80 bin TL’ye pazarlık usulü iş verilmiş, orda masa başında 2005 yılında Uzungöl Belediyesi’nin yaptığı plan kopya edilmiştir. Planda bazı otelciler korunmuştur. Planda aynı bölgede afet kapsamına alınanlar varken birkaç otelin bulunduğu alan imtiyaz sağlama adına es geçilmiştir. Çıkarları için Uzungöl’ü kullananlar var.”





BU HALK HAK ETMİYOR

Bizim halkımız devlete hiçbir zaman ihanet etmemiştir. Bu halk vergisini ödemiştir. Devlet silahlanın dediğinde silahlanmıştır. 1996’da PKK tarafından öldürülen bir arkadaşımız üzerine halkımız silahlanarak bu dağlarda devletimize zarar verenlere karşı mücadele etti. Bu halk bugün yaşadığı durumu asla hak etmiyor. Buranın halkı vatanseverdir. Uzungöl’de şu anda kimse uyumuyor. Herkes sabahlayarak evimi ne zaman başıma yıkacaklar diye bekliyorlar. Bu yapılan zulmü Uzungöl halkı hak etmiyor.

BİZİMLE GELİP KONUŞSUNLAR

Burada yapılan her şeyi vatandaş kendi imkanlarıyla yapmıştır. Devletin hiçbir desteği olmamıştır. Devletten istirhamımız bu yıkımı durdursunlar. Bize bir plan sunsunlar. Bizimle gelip konuşsunlar. Hiçbir kuruş istemiyoruz. Planla ilgili bütün gideri biz karşılarız. Biz bu planı 6 ay içinde bitiririz. Yıkılması gereken yerin alternatifini sunarız. Taahhütnamesini alırız. Varsa devletin bizden talep ettiği başka bir şey onu da yaparız. Talebimiz 2020’nin 10’uncu ayına kadar Uzungöl’e dokunulmaması. Binalarımızı yıkmayın. Makul plan yapıldığında bu halk gereken fedakarlığı yapacaktır. Bir an önce yıkım durdurulsun.

ÇADIR BİLE VERMEDİLER

Suriye’den gelen insanlara çadır, su, elektrik, okul gibi bütün imkanları veriyorlar. Burada vatandaşın kış vakti evini yıktılar, hiçbir yetkili çadır ya da konaklama imkanı sunmadı. Bu vatandaş nereye gidecek? Odunuyla birlikte evi başına yıkıldı.


KIŞ GÜNÜ DIŞARDA KALDIK

Evi yıkılan vatandaşlardan Mustafa Yazıcı, dertlerini anlatmak karşılarında muhatap bulamadıklarını belirterek, “Kış günü şu anda nerede kalacağımızı bilmiyorum. Emekliyim kira ödeyecek durumum yok. Sıkıntı içerisindeyiz. Eşim kötüleştiğinden hastanede yatıyor. . Benim evim köy arazisindeydi. 2013’te arsamı açtım. Bana yetkililer bekle imar gelecek dediler. Ben de sabırla bekledim. Orda, burada kaldım. 4 yıl geçti hiçbir şey değişmedi. Diğer yandan demir ve beton fiyatı katlandı, param eridi. Daha neyi bekleyecektim” dedi.

YAPARKEN KİMSE UĞRAMADI

Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oturacak bir evim yoktu. Gözümü kapattım ve inşaata başladım. 1’inci tablayı döktüm, 2’inci tablayı döktüm, son tablayı döktüm; yanıma 1 kişi uğramadı. Ne Çevre ve Şehircilik’ten ne büyükşehirden, ne ilçe belediyesinde kimse engel olmadı. Keşke engel olsaydılar da bu masrafı yapmasaydım. Seçimin bittiği ertesi gün evime mühür geldi.”

İMAR GELMEDEN YIKTILAR

“Yerim rant arazisinde bile değil. Uzungöl’ün 6 km aşağısında. Ne göl beni görüyor ben Uzungöl’ü görüyorum. Dedemden kalma seferberlikte o arazi için ölen dedemden kalma tapulu arazide yaptığım ev yıkıldı. Hala imar gelmedi. Son gelen imarda da bizim arazimiz yok. İmar gelmediği yerde evimi neden yıkıyorsunuz? Bekleyin önce imar gelsin. Bir statüm belli olsun. Ne istiyorsunuz bizden?”
 

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap