SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Uzungöl’de bir uzun el var!

Uzungöl’de bir uzun el var!

13 Haziran 2022 Pazartesi - 14:32




Trabzon’un gözbebeği, dünyanın turizm çekim merkezi Uzungöl’de vatandaşa ıstırap olan dönüşüm sürecinin perde arkasını birebir paydaşlarından dinledik. Karadeniz Gazetesi olarak kulak verdiğimiz Uzungöl Platformu, Uzungöl’ün dönüşüm sürecinde Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun tescilli alanları mevzuata aykırı bir şekilde imar kanunu madde 18’e sokmaları nedeniyle çok büyük zorluklar yaşadıklarını anlatarak Ankara yollarını nasıl aşındı





Trabzon’un Çaykara İlçesi Uzungöl turizme merkezi yoğun yapılaşması nedeniyle dönüşüm sürecine alınmıştı. Fakat bu süreç hem devlet nezdinde hem vatandaş nezdinde sancılı bir süreç aldı. Dönüşümün kendilerini mağdur ettiğini ifade eden yerleşik halk adına Uzungöl Platformundan Mustafa Akyüz, Mehmet Öztürk, İdris Akyüz ve Mehmet Keleş’e kulan verdik.

İşte  o açıklamalar: 

SIRF YIKIM YAPTIK DEMEK İÇİN…

Varan 1: İdris Akyüz, “2019 yılında Bölgede ve Trabzon’da yıkım süreçleri başladı. Maalesef bu durum Uzungöl’de de başlatıldı. Uzungöl’den daha kötü olan yerler olmasına rağmen Uzungöl’den başlanması uygun görülmüştür. Bu süreçte Uzungöl ile hiç alakası olmayan yan mahallelerde mağdur edildi. Uzungöl’e uygulanan prosedür burayla aynı olmayan mahallelere de uygulandı. Havadan bile görülemeyecek yerlerde sırf ‘yıkım yaptık’ demek için yıkımlar yapıldı.”

İŞBİRLİĞİNE GİTTİK

Varan 2: “Bu yıkımlar başlayınca işin doğrusunu yapmak için işbirliğine yöneldik.  Şunu talep ettik, Uzungöl’e bir plan getirin, yerinde öngörüsü olan ve temele oturtulmuş olsun. Bu plan çerçevesinde buradaki yapıların plana uymayanı dönüşüm içine alalım, bunu da insanları mağdur etmeden bir takvim belirleyerek yapalım istedik. Tamam mı, tamam dendi. Gittik sayın bakanımızla görüştük. Sayın bakanımızda tabiat varlıkları genel müdürüne talimat verdi. Bu arkadaşlarla birlikte bir çalışma yapın, bu çalışmayı da değerlendirin ve talepleri plana işleyin. Ona göre bir yıkım yapılacaktı.”

BİZDE ÇALIŞMA YAPTIK

Varan 3: “Bizde bir çalışma yaptık, bakanlığa sunduk. Kendileri buraya geldiler ama buraya gelmediler. Çaykara’da daire başkanları ile bir toplantı yaptılar. Kendilerince bir karar verdiler. Bunlar bunlar yıkılacak. Bu bu yapılar düzeltilecek. Bunun üzerine bir kez daha gittik ve bazı şeylerin doğru bazı şeylerin yanlış olduğunu kaydettik. Ancak dinlemediler. Hemen gelip yıkım yapıp gittiler. Bizim muhatabımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onlarca kez gittik geldik.”

REVİZYON TALEBİNDE BULUNDUK

Varan 4: “Yine gittik, planda bir revizyon talebinde bulunduk. Bize bun belediyenin üzerinden yapmamız gerektiği söylendi. Belediye üzerinden revizemizi yaptık, plana işledik, taleplerimizi yineledik. Bakanlıkta kendilerine sunum yaptık. Bütün daire başkanları, tabiat varlıkları genel müdürü hepsine taleplerimizi ilettik. Bu sunum sonrası bizim taleplerimizin yüzde 80’inini kabul ettiler. Bize bu taleplerimizi plana işlememizi söylediler. Bu taleplerin hiçbirisi şahsi olmamakla birlikte planlanan kamu alanları ile ilgili şunu bunu kaldırın demedik.”

BİZİ ÇIKMAZA SOKTULAR

Varan 5: “Uzungöl de tescilli, özel koruma alanları var. Kanun der ki tescilli alanlar parselleri ile birlikte korunmak zorundadır. Fakat Uzungöl’de yapılan plan, imar kanunu 18. Maddeye bağlanıldı. Buna göre bütün parseller birleştiriliyor yani tescilli alanlarda. Kanuna aykırı olmasına rağmen yaptılar. Bu planın içinde madde 18 olmaması gerekiyor. Yüzde 70’i tamamlanan bir alan içinde imar kanunu 18. Madde yani ‘Düzenleme ortak payı (DOP) uygulayamazsın. Mümkün değil. Maalesef bizi bu çıkmazın içine zorlayarak Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu attı.”

800 İTİRAZ

Varan 6: “Bu süreçte plana 700-800 itiraz yapıldı. Bakanlık hiçbirini kabul etmedi. Çaykara Belediyesi de planın askı sürecinde gelen 500 itirazın hiçbirini kabul etmedi. Her iki kurumunda gerekçesi şu haklı bile olsa itirazlardan birini kabul ederse emsal teşkil edecek diye. Peki ne oldu 55 tane mahkeme açıldı. 55 mahkemenin 55’i de devam ediyor. 55 mahkemenin 6 tanesinde bakanlık yürütmeyi durdurma verdi. Dolayısıyla bu altı noktada plan değişmek zorunda kaldı. Tekrar plan askıya alındı. Tekrar kendilerine düzeltmeleri yapmaları için girişimde bulunduk.”

YENİDEN PLAN GÖNDERDİK

Varan 7: “Sayın bakan (Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum )Uzungöl’e yeniden geldi. Kendisine ulaşıp derdimizi yeniden anlattık. Tekrar Ankara’ya gittik, tekrar bir sunum verdik. Plana düzeltmeyi verdik. Bakanlık buraya bir teknik ekip gönderdi. Bizde o teknik ekiple gezerek teker teker bilgi verdik. En sonunda bize kurum görüşleri alınması gerekiyor dediler fakat iddia ediyorum bugüne kadar yaptıkları hiçbir işte kendileri kurum görüşü almadılar. Geldiğimiz noktada taleplerimizin yüzde 80’ini karşılayan planı yeniden gönderdik.”

BAŞKAN YOĞUNMUŞ

Varan 8: “1-2 ay bekledik. Bizimi isteklerimiz havada kaldı. Planda yok, haberde yok. Bunun üzerine biz kalktık yine Ankara’ya gittik. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürüne gittik. Taleplerimiz vardı, ne oldu diye sorduk. Sayın Genel Müdür bize planı gönderdiklerini söyledi. Taleplerimiz plana işlendi mi diye sorduk. Beni kimse aramadı, sormadı olan planı onaylayıp gönderdik, cevabını aldık. Bunun üzerine şok olmuş bir şekilde Çaykara’ya döndük. Çaykara Belediye Başkanımıza neden böyle yaptığını sorduk, ‘yoğundum’ cevabını aldık. Tekrardan belediye başkanımız ve taleplerimizle birlikte genel müdürün yanına gittik.”

TOK VE ZORLUOĞLU’NUN DERDİ

Varan 9: “Genel Müdür, belediye başkanımıza aynen şunu dedi: “Siz Uzungöl’de tescilli alanlarda 18’i niye zorluyorsunuz, derdiniz ne? Yapamazsınız sayın başkan. Siz ve Sayın Zorluoğlu bu işi zorluyor. Bu iş olmaz. İlk etapta tescilli alanlarda 18’i kaldırıyorum” dedi. En azından bir talebimize karşılık bulduk. Geri kalan taleplerimizin maalesef yüzde 10’unu kabul ettiler. Şuanda yüzde 10 değişiklik ile bakanlık kabul etti ve bu şekilde askıya çıkacak. Fakat isteklerimiz asgari müşterekte karşılanmadığı için planın tamamını yeniden dava ettik. Yargı süreci sürüyor.”

BİZ NE İSTİYORUZ?

-Öncelikle bölge insanının taleplerinin yok sayılmadığı bir plan istiyoruz.
-18. madde uygulamasını Uzungöl’de uygulanmamasını istedik.
-Sosyal, kültürel ve spor alanı istedik. Yerleşik halkın bu hakkını gözardı ettiler.
-Kamuya ayrılan park ve yeşil alanların olağan üstü fazla oluşuna karşı çıkıyoruz.
-Trafik sorununa çözüm ürettik ama talebimiz kurula takıldı.
-İptal edilen kamu alanlarının (hastane, okul) mevcut yerinde bırakılmasını istedik.
-Afet alanlarının ıslah edilmesini istedik.
-Turizmle iştigal etmeyen mahallelerin planın dışına çıkarılmasını istedik.
-Teleferik projesi o alandaki topografik yapıyı etkilediğinden yerinin değiştirilmesini istedik.
-Halihazırların hiçbiri kullanılmadı, mezarlıklarımızı  yol yaptılar, bunun düzeltilmesini istedik.
Burada hiçbir şahsi talep yoktur. Ne kat istedik ne arsa istedik ne de ayrıcalık. Sadece burada yaşayanlar olarak taleplerimiz yok sayılmadan mevzuata uygun plan istedik.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap