SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon'un Kurtuluşunun tarihi

Trabzon'un Kurtuluşunun tarihi

24 Şubat 2020 Pazartesi - 15:46




Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünde; bu şehri vatanımıza katmak için canlarını feda eden şehitlerimize Allah'tan rahmet dileriz.





Trabzon'un kurtuluşunun bugün 102. yıldönümü... Trabzon düşman işgalinden nasıl kurtuldu, memleketin mert insanları nasıl fedakarlıklarda bulundu?

Karadeniz'in en eski şehridir, Trabzon. Toprağı başka, denizi başkadır. Öyleki Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu bu toprakların çocuklarına zulmetmek hiç de kolay değildir.

1916'da Ruslar'ın bir oldu bittiye getirerek Trabzon'u işgal etmesi ile beraber,  huzur ortamı kentte azaldı. Yerli halka düşman kuvvetleri zulmetmek isterken, akıllarından bu kenti kaçarak terkedecekleri geçmiyordu kimbilir.

Zorunlu göçlerle beraber halk göçettirilirken, hasret ve acı da daha  da derinlerde hissedilmişti. 1917 yılında Rusya'da Bolşevik İhtilali olunca Rus ordusunda panik başladı ve geri çekilmek zorunda kaldı. 18 Mayıs 1917'de imzalanan Erzincan Anlaşması'na uymayan Ermeniler, halkı katletmek isteyince Ordu Komutanı Vehip Paşa ileri harekat emri verildi.11 Şubat 1918'de alınan harekat emri ile ordumuz, bir yandan Kafkasya üzerine bir yandan da Giresun'ndan Trabzon üzerine yola çıktı. 

Bölgeledeki hain çeteleri tek tek temizleyerek ilerleyen askerlerimiz, 15 Şubat 1918'de Vakfıkebir'i 18 Şubat'ta da Akçaabat'ı geri aldı. Çevreyi düşman işgalinden temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918 günü Trabzon'u da alarak, bu cesur kenti kurtardı.

Trabzon'un iki yıllık esareti son bulurken, zorunlu göç ettirilen halktan sağ kalanlar memleketlerine geri döndü. 

İşte o şehir o günlerden bugünlere geldi, büyüdü, gelişti; haksızlıklara dik durmayı bırakmadı, zülme sessiz kalmadı. Trabzon Türkiye'nin 'T' si oldu.

Kurtuluşunun 101. yılında Trabzon...

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap