SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon'da fındık bahçeleri için kritik uyarı!

Trabzon'da fındık bahçeleri için kritik uyarı!

14 Haziran 2021 Pazartesi - 12:31




Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendisleri saha çalışmalarına devam ediyor. Fındık , ceviz , aronya vb. zirai faaliyet ile uğraşan üreticilerimizi ziyaret ediyorlar.





Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu şu ifadelere yer verdi:

''İlçemizde kırsal mahallelerden ilçe merkezine veya  il dışına göçleri önlemek için tüm üreticilerimize ulaşarak onları mahallelerinde tutacak tarım faaliyet alanları oluşturmak için gayret ettiklerini belirtiyor. Eğer bizler kırsal mahallelerde kişi başı geliri artırırsak , üreticilerimizi doğduğu yerde doyurursak göç etmelerinin önüne geçmiş oluruz.   Bu anlamda Ziraat Odamızda görev yapan ziraat mühendislerimiz ile istişarelerde bulunarak üreticilerimize nasıl faydalı olabiliriz , üreticilerimizin gelirlerini artırmaya yönelik neler yapabiliriz ve ilçemizde var olan ürünlere alternatif yeni ürünler eklemek gibi bir çok alanda çalışmalar yürütüyoruz.  Bunların yanında var olan tarım ürünlerinde   verim ve kaliteyi artırmak için saha çalışmalarımız devam ediyor.  Yapılan saha çalışmalarında külleme hastalığı , bakteriyel yanıklık,  antraknoz , yeşil kokarca ve besin  elementi noksanlığı gibi sorunlarla karşılaşılmıştır.

Üreticilerimizin karşılaştıkları sorunlar yerinde tespit edilip gerekli kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri ve uygulamaları kendilerine uzman personellerimizce anlatılıyor.

Akçaabat Ziraat Odası Personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir saha çalışmalarında karşılaştıkları sorunlar hakkında şunları söyledi:

''Külleme ve cevizlerde antraknoz haricinde fındık bahçelerinde dikkat çeken bir durumda bakteriyel yanıklık hastalığının yayılmış olmasıdır.  Bir çok fındık bahçesinde dallarda uç kurumaları ve dalların kuruması , çotanaklar üzerindeki oluşan kahverengi lekeler bu dal yanıklığı hastalığının belirgin özellikleri arasındadır.  Bu konuda üreticilerimize gerekli mücadele yöntemleri anlatılmış olup fındık bahçelerinde bakım , besleme , yabancı ot ,  hastalıklar ve zararlılarla   mücadelesi  gibi konularda teknik bilgi sunulmuştur''


Bakteriyel yanıklık ile mücadele çok önemlidir.  Bölgemizdeki son yıllarda meydana gelen  sıcaklık değişiklikleri hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Burada hastalığa neden olan  bakteriler yağış , rüzgar ve dezenfekte edilmemiş budama vb. alet kullanılması ile  yayılış göstermektedir.  Hastalıklı dallar dışarıdan bakıldığında ilk önce  kurumuş gibi görünür , yapraklar kıvrılır ve sonra tüm dal  kurur. Kültürel ve Kimyasal olmak üzere iki şekilde mücadele edilebilir. Mücadele edilmezse tüm alana yayılması kaçınılmaz olur.

Mücadele Yöntemleri :

Kültürel Mücadele:

  • Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır.
  • Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir.
  • Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır.
  • Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır.
  • Hastalıkla bulaşık olan dallar kesilip imha edilmelidir.
  • Budama sırasında bir ocaktan diğerine geçerken budama aletleri sık sık % 3 lük lizol eriyiği veya % 10 luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir.
  • Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır.
  • Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele   olarak Bordo Bulamacı uygulaması önerilir.

1.    uygulama : Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce ,


2.    uygulama : Sonbahar sonlarında yaprakların % 75-80’ inin döküldüğü bir devrede,

3.    uygulama : İlkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede,

            Hasat sonrası % 2’lik ,  sonraki uygulamalarda  % 1’ik Bordo Bulamacı ( 100 litre suya 1000 g bakırsülfat  + 500 g sönmemiş kireç ya da hazır preperatlar) ile ocaklar dipten dal uçlarına kadar iyice ıslatılarak  yapılmalıdır.

Ayrıca haziran ayı  içinde  yine külleme devam eden bahçelerde mücadele edilmeli, yeşil kokarca , fındık kurdu ve dalkıran ile de mücadele için kimyasal ilaçlama yapılmalıdır.  Bununla birlikte meyve oluşumu ve iç dolgunluğunu artırmak için içerisinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, gibi iz element içeren yaprak gübreleri kullanılmalıdır. Makro element içeren MKP  ile de gübreleme desteklenmelidir. Bahçe altı temizliği de yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yabancı ot mücadelesi yapılmayan ve dip sürgünü temizlenmeyen fındık bahçelerinde külleme hastalığı ve bakteriyel hastalıklar hızla yayılım gösterir

  Not:   İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 10 gün  sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.


Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimizi Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimine bekleriz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap