SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon'da elektrik bile olmayan yaylada doğal yaş

Trabzon'da elektrik bile olmayan yaylada doğal yaş

23 Eylül 2018 Pazar - 11:42




Tonya'daki bu yaylada vatandaşlar doğal yaşam sürüyor...





Trabzon'un Tonya ilçesindeki Kumananda Yaylası, doğal güzelliği ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ladin ormanlarının arasındaki yaylada, yaz aylarında kalanlar teknolojiden uzak yaşıyor. Elektrik ve telefon hattı bulunmayan, cep telefonlarının da çekmediği yaylada vatandaşlar, gaz lambaları ile aydınlattıkları ahşap evlerinde doğal bir yaşam sürüyor.

Doğu Karadeniz'de imar kirliliği tartışmalarının yaşandığı bir çok yaylanın aksine Tonya ilçesindeki Kumananda yaylası bozulmamış doğal yapısı ile dikkat çekiyor. Ladin ormanlarının arasında yer alan ve yıllar önce inşa edilen doğayla uyumlu ahşap evleri ile dikkat çeken yaylada yaz aylarında kalanlar teknolojiden uzak yaşıyor. Elektrik ve telefon hattı bulunmayan, cep telefonlarının da çekmediği yaylada vatandaşlar, gaz lambaları ile aydınlattıkları ahşap evlerinde doğal bir yaşam sürüyor. Yaylacılar, doğal güzelliğinin bozulmaması için araç yolunun yayla içerisine de izin vermedi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan yayla sakinleri elde ettikleri doğal süt ürünleri ile besleniyor. Haziran ayında çıktıkları yaylada yaz aylarını geçiren yaylacılar, eylül ayı sonunda köylerine geri dönüyor.  



'KOMŞULUK İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ'

Yaylada kalan Şadiye Baştan, dedelerinden miras kalan yaylayı koruduklarını ve gelecek nesillere aktaracaklarını belirterek Yaylamızı dededen, babadan böyle aldık. Böyle devredeceğiz. Yaylamızda yol yok, elektrik yok, telefon yok, kendi halimizde doğal bir şekilde yaşıyoruz. İneklerimiz yaylaya yayılıyor. İneklerin beklenmesi, gelip gitmesi yok.Evlerimiz ahşap, yaylamızda komşuluklarımız çok iyi, komşularımızla birlikte gidip, geliriz, akşamları oturup sohbet ederiz.ö dedi.


Osman Zeki Baştan da, ?Bu yayla çok eski bir yayladır. Evlerimizin hepsi ahşap, yaylada komşuluk ilişkileri çok iyi. Bu yaylada elektrik yok. Elektrik olmayınca televizyonda yok, o yüzden dünya ile irtibatımız kesiliyor.ö diye konuştu.
Leyla Bostan ise ?Bütün evlerimiz burada ahşaptır. Beton evleri yaylamıza sokmak istemiyoruz. Böyle gelip geçmesini istiyoruz. Çocuklarımızda bu evlerimizi seviyor. Buralara gelip yatıp, gezip gidiyorlar.ö ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap