Trabzon'da balıkçılar yeni sezona "Vira Bismillah" diyecek
Yayın Tarihi: 30.08.2026 - 14:48
Balıkçılar için yeni av sezonu başlıyor! 1 Eylül'de yasaklar kalkıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2024-2028 av dönemine ait 6/1 Numaralı Tebliğ kapsamında, 1 Eylül 2026 itibarıyla belirli alanlarda uygulanan su ürünleri avcılığı yasakları sona erecek.
1 Eylül'de avcılık serbest oluyor
1 Eylül 2026 tarihinden itibaren çevirme ağları ve trol avcılığına açık alanlarda trol ağlarıyla su ürünleri avcılığı yasağı sona erecek. Mekanik güç kullanan veya kullanmayan çevirme ağlarıyla su ürünleri avcılığı da serbest hale gelecek.
Ancak Karadeniz'de bazı yasaklar devam edecek.
Karadeniz'de trol yasağı sürecek
Ordu'nun Ünye ilçesindeki Taşkana Burnu'ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularında her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasağı devam edecek.
Ayrıca Trabzon ili karasularında kum midyesi avcılığı ile her türlü sürütme ağlarıyla su ürünleri avcılığı da yasak olmaya devam edecek.
Bazı türlerin avlanması tamamen yasak
Yunuslar, Akdeniz foku, deniz alaları, orfoz, vatoz, mahmuzlu camgöz köpekbalıkları ve mersin balıklarının bütün karasularımızda avlanması yasak.
Bu türlerin korunması, deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor.
Hamsi avcılığında kota uygulanacak
Hamsi avcılığında kota uygulaması devam edecek. Hamsi avcılığı yapan balıkçı gemileri, Bakanlık tarafından belirlenen karaya çıkış noktalarından avladıkları hamsileri karaya çıkarabilecek.
Aşırı avcılık balık stoklarını tehdit ediyor
Aşırı avcılık, su ürünlerinin üreme şansını azaltarak balık stoklarının sürekli düşmesine neden oluyor. Küçük ve henüz cinsi olgunluğa ulaşmamış balıkların avlanması, balık boylarının küçülmesi ve avlanma dönemlerinin kısalması denizlerdeki doğal dengenin bozulmasına yol açıyor.
Bu durum, denizden geçimini sağlayan balıkçıların gelirlerinin azalmasına da neden oluyor. Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanabilmesi için zaman, yer, ağ ve boy yasaklarına mutlaka uyulması gerektiği vurgulanıyor.
Trabzon'da 31 Ağustos'da Açılış Töreni Yapılacak
İsa KAPLAN; Çarşıbaşı İlçemizde Yapılacak Olan “2026 – 2027 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış” Törenine Katılımınızdan Memnuniyet Duyarız.
Tarih: 31 Ağustos 2026 Pazartesi
Saat: 17.00
Çarşıbaşı Merkez Balıkçı Barınağı