SON DAKİKA



Haber > Trabzon > TRABZON’A VE ESNAFIMIZA GÜÇ KATIYORUZ

TRABZON’A VE ESNAFIMIZA GÜÇ KATIYORUZ

27 Nisan 2018 Cuma - 09:30




TESOB Başkanı Metin Kara, sosyal ve ekonomik yönden geliştirecekleri projeler ile birlikte Trabzon’a ve esnafa güç kattıklarının altını çizdi.





Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Trabzon’u ve esnaf-sanatkârları sosyal ve ekonomik yönden geliştirecek projeler yürüttüklerini açıkladı. Kara, “Turizm ve eğitim önem verdiğimiz konular. Turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi, Arapça-İngilizce fiyat tarifeleri, eğitim programları, tarife denetimleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız kentimize, bölgemize ve ülkemize katkı sunacak projelere önderlik etmektir. Yöresel ürünler ve el sanatlarının satışının yapılacağı büyük bir alışveriş merkezi, Esnaf Okulu ve yeni hizmet binası gibi önem verdiğimiz projeler üzerinde de ciddiyetle çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin ekonomik hayatının kılcal damarlarını oluşturan esnaf ve sanatkârların ülkenin geleceğine alın teri ve emekleriyle güç ve güven kattığını vurgulayan TESOB Başkanı Kara, “Göreve geldiğimizde esnafımızın gücüne güç katmayı kendimize amaç edindik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı planladık ve yürürlüğe koyduk” diye konuştu.

MALİ DİSİPLİN SAĞLANDI

Güçlü bir kurum olma yolunda en büyük gayreti mali disiplini sağlamak için harcadıklarını vurgulayan Başkan Kara, “TESOB, artı bütçesiyle çatısı altındaki esnaf ve sanatkâr odalarına yardım yapabilen güçlü bir birlik haline gelmiştir. Bunu da sıkı sıkıya uyguladığımız mali disipline borçluyuz. Bu sayede bağlı odalarımızın eşya, ekipman hatta oto çekici alımlarına destek olduk. Kendi yerini almak isteyen odalarımıza bu konularda da yardımda bulunduk. Bu yardımları yapabilmemizin en büyük nedeni mali disipline bağlı kalmamızdır” diye konuştu.

EN BÜYÜK GURURUMUZ

Başkan Metin Kara, son iki yıl, yılın ahilerinin Trabzon’dan çıkmasının şehir ve camia olarak gururunu yaşadıklarını da vurguladı. Kara, “Böyle bir gururu şimdiye kadar Türkiye’de hiçbir kent yaşamadı. Bundan sonra da yaşaması zor görünüyor. Art arda iki kez Türkiye’de Yılın Ahisi’nin Trabzon’dan, TESOB üyeleri arasından seçilmesi, büyük bir gururu kurumumuza, şehrimize ve bölgemize yaşatmıştır. Trabzon’da terzilik yapan Emine Coşkuner’in 2016 yılında Yılın Ahisi seçilmesinin ardından 2017 yılında da kayık ustası Ali Saraç Yılın Ahisi seçilme onuruna erişmiştir. Kırşehir’de yapılan ve bizim de katıldığımız törenlerde ahilik kaftanlarını giyen Emine Coşkuner’e ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ali Saraç’a ise Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım vermiştir. Trabzon esnaf ve sanatkârı olarak bu gururu sonsuza kadar yüreğimizde yaşayacağız. Anadolu’da ahiliğin kalelerinden biri olan Trabzon’a bu büyük gururu yaşatmak da bizim dönemimizde nasip oldu” dedi.


FARK YARATTIK

TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’un sosyal ve ekonomik hayatına destek olmak amacıyla çeşitli projeleri uygulamaya koyduklarını vurguladı. Kara,  “TESOB’un Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelliler Destek Programı’na sunduğu ‘Her Yeteneğin Farkındayız Projesi’ kapsamında Trabzon Karadeniz Özel Eğitim Engelliler İş Okulu’na 4 eksenli CNC makinesi alınarak 20 engelli öğrenciye el becerilerini geliştirme eğitimi verilmesini sağladık. Proje kapsamında üretilen hediyelik eşyalar, İzmir Uluslararası Fuarı’nda sergilendi” dedi.

SOYLU’YA TEŞEKKÜR

TESOB Başkanı Metin Kara, çalışmalarına her zaman destek olan ve çeşitli projelerin törenlerine katılarak kendilerini onurlandıran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür ederek, “Ayrıca bize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Valimiz Yücel Yavuz’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’e, daire müdürlerimize, çok değerli oda başkanlarım ve kıymetli esnafımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte yine Trabzon için, Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.

ÖNCELİKLİ PROJELERİMİZ...


Trabzon Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği ve bağlı odaların aynı çatı altında buluşacağı hizmet binası projesinin en büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Başkan Metin Kara, “Ayrıca Esnaf Okulu da öncelik verdiğimiz projelerimizden biri. Gençlerimizin sadece meslek öğrenmesi değil, bir işletmeyi ayakta tutmak için bilmesi gereken muhasebeden devlet desteklerine kadar birçok konunun ilgili okullarda ek ders olarak okutulması amacıyla bir proje hazırladık. Bu projeyi ilettiğimiz çeşitli makamlar da çok olumlu buldu. Yürürlüğe girmesi için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.

TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon'un tüm yöresel ürünlerinin bir arada bulunacağı bir alışveriş merkezinin kurulması için proje çalışmalarına da başladıklarını bildirirken, “Trabzon'un telkârisinden tereyağına, keşanından bıçağına kadar tüm ürünlerin satılacağı dükkânların bulunduğu Yöresel Ürünler Çarşısı ile hem esnaf ve sanatkârımıza hem de kentin turizmine büyük katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi. Kara, Trabzon’un coğrafi işaretli ürünlerinin sayısının artırılması için çalışmalar yürüttüklerini, yurt içi fuar desteğiyle esnafların fuarlara katılması konusunda girişimlerde bulunduklarını, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan akreditasyon için projeleri bulunduğunu kaydetti. Başkan Kara ayrıca, Kaybolmaya Yüz Tutmuş Mesleklerin ve Bu Mesleklerin Ustalarının Belirlenmesi Projesi, Esnaf-Belediye-Kaymakamlık Ortak Çalışması İle İlimizin Esnaf Sorunlarının Analiz Edilmesi Projesi, Genel Sekreterlerimizin Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi, İŞKUR Hizmet Noktası, Tarife Denetimleri, Alo Esnaf İhbar Hattı ve WhatsApp Esnaf Hattı, gelecekte Trabzon esnaf ve sanatkârının gelişmesine katkı sağlamak adına TESOB’un uygulamak istediği projelerden bazıları olduğunu da ifade etti.

DENETİMLER ÇOK ÖNEMLİ

TESOB’a bağlı üyelerin hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Denetim Birimi kurduklarını vurgulayan Başkan Kara, “Bu birimde şu anda 3 arkadaşımız görevli. Yaz aylarında bu sayıyı 4’e yükselteceğiz. Denetim birimimizde kullanılmak üzere iki araç alınmıştır. Ekiplerimiz özellikle turizm sezonunun yoğun olarak yaşandığı aylarda ve bölgelerde 7 gün 24 saat denetim halinde olacaktır. 2017 yılı içinde de esnaf ve sanatkârın denetimleri yapılmış ve daha sağlıklı hizmet ortamının oluşmasına katkı sağlanmıştır. Esnaf ve sanatkâr ile yüz yüze görüşme yapılarak tarife, vergi ve esnaf sicil denetimleri gerçekleştirilmiş, böylece tarife alan esnaf sayısında büyük bir artış kaydedilmiştir” dedi. Başkan Kara, bazı odaların işbirliği yapmaması nedeniyle sağlıklı bir denetim yapamadıkları şehir merkezine de 2018 yılında önem vereceklerini anlattı.

İŞİMİZE BAKIYORUZ


TESOB Başkanı Metin Kara, 1976 yılında başladığı ticari hayatının 42 yıldır devam ettiğini belirterek, “30 yılı aşkın süredir de esnaf teşkilatlarının çatısı altında bu yüce camiaya hizmet veriyorum. Son 8 yıldır ise Allah bana Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak hizmet etme imkânı sağladı. Bu görevin önemini ve değerini biliyoruz ve çok şükür bugüne kadar da leke sürecek hiçbir davranışın ve olayın içinde olmadık. İnsanların bize gösterdiği sevgi de bunun en büyük kanıtıdır. Esnaf ve sanatkâr teşkilatı öyle bir oluşumdur ki, sevgi ve saygı göstermediği kimseyi bir gün bile içinde tutmaz. Olumlu her eleştiriye açığız ve başımızın üzerinde yeri var. Ama mesnetsiz suçlamalarla, dedikodularla, kapı arkasında gizli konuşmalarla bu makama, esnaf teşkilatlarına ve şahsıma leke sürülmesine asla müsaade etmem. Biz işimize bakıyoruz. Bizim derdimiz, esnafımızı bir adım daha ileriye götürecek projelere ön ayak olmak, şehrimize, ülkemize katkı sunabilmektir. Ahilik kültürüyle donanmış, dinamik bir esnaf ve sanatkârın yaşadığı kentin güzide bir kurumu olarak, üyelerimize, bölgemize ve ülkemize her aşamada katkı yapmaya azimle devam edeceğiz” dedi.

ÖRNEK SİCİL ÇALIŞMASI

TESOB Başkanı Metin Kara, varlık nedeni olan üyelere daha iyi hizmet götürebilmek için esnaf ve sanatkarların sicil kayıtlarının tümüyle güncellendiğini de vurgulayarak şöyle konuştu: “97 bin dosya üzerinden veriler güncellenerek ESBİS sistemine aktarımı sağlanmıştır. Güncelleme öncesi 27 binin üzerinde olan üye sayısı, aktif olarak 25 bin 400 civarında saptanmıştır. Bu çalışmayla TESOB, Türkiye’deki en başarılı sicil kaydı tutan birlikler arasında yer almıştır. Esnaf ve sanatkârımızın sicil işlemleri, TC kimlik numarası ile ESBİS sistemi üzerinden daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Birlik binasında banko üzerinden verilen sicil hizmetleri, masa düzeninde sunularak üyelerimize daha rahat bir hizmet akışı sağlanmaktadır.” Başkan Kara, Mobil Sicil Uygulaması ile Trabzon’un her ilçesinde esnafın ayağına gidilerek zaman kaybı yaşanmadan kolayca bulundukları yerde işlemlerinin yapılmasının da sağlandığını vurguladı.

KALİFİYE ELEMAN DESTEĞİ

Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen ‘Turisti Kazanan Geleceği Kazanır’ projesiyle turizm sektörüne ciddi bir kalifiye eleman desteği sağlandığını da vurgulayan Başkan Kara, “Toplam bütçesi 1 milyon lira olan ve 12 ay devam eden proje kapsamında Trabzon ilinde turizm sektöründe görev yapan nitelikli personel sayısı arttırılmıştır. 25’i ön büro, 15’i servis grubu olmak üzere 40 kursiyer eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazanmış, 22 kursiyere Malta’da karma sınıflarda İngilizce eğitimi verilmiştir. Kapanış toplantısı İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen projeye katılan kursiyerlerin yüzde 80’i Trabzon ve çevre illerdeki otel ve konaklama merkezlerinde işe başlamıştır” diye konuştu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap