SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Usta Karadeniz’e konuştu: Esnafımızın gelir seviyesi artacak

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Usta Karadeniz’e konuştu: Esnafımızın gelir seviyesi artacak

Karadeniz Özel

02 Haziran 2023 Cuma - 09:36




Başkan Usta: “İkinci dönemde göreve geldikten sonra bir taksi dönüşümü sürecimiz oldu. Hem şehrin taksi ihtiyacını karşılayıp hem de duraklardaki araç sayısını azaltarak esnafımızın gelir seviyesini artırmayı hedefliyoruz.”





Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, Karadeniz Gazetesi’ni ziyaret etti, önemli mesajlar verdi. Dolmuştan taksiye dönüşümde yaşanan süreçten, şoför esnafıyla ilgili geliştirilen projelere kadar dikkat çeken açıklamalarda bulunan Usta, “Biz bu göreve koltuğumuzda oturmak için değil, şoför esnafımıza hizmet edebilmek için yine üyelerimizin destekleriyle geldik. İkinci dönemimizde de onların yüzünü kara çıkarmamak için elimizden geleni yapıyor ve var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

İşte Usta’nın o açıklamaları:

GÜÇLÜ İRADE ORTAYA KOYDUK

4 yıl Trabzon Şoförler Odası Başkanı olarak görev yapıp tamamladım. Sonrasında bir seçim sürecine girdik… Geride bıraktığımız dört yıl şoförler odası tarihinin en zorlu 4 yılı idi. Şöyle ki; pandemi süreci geçirdik. Aylardır şoför esnafımız para kazanamadı. Dolayısıyla bu durum bize de yansıdı. Haklı olarak esnafımız bir çare aradı. Biz bu süre zarfı içerisinde bakanlıklarla, yerel bazda belediye başkanlarımız ve valimizle süreci yönetmeye çalıştık. Bu sürede yaptığımız çalışmalar Türkiye genelinde de takdir edildi. Gerek Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, gerek diğer odalar bizleri arayıp bizden bilgi aldılar.  Yine bu süreç içerisinde esnafımızla birlikte bir araç dönüşüm sürecine girdik. 20 yıldır devam eden bir sorunu da ortadan kaldırmak bize nasip oldu. Esnafımız pandemi döneminde Türkiye’de ilk defa tek Trabzon’da olmak üzere bir dönüşümün içerisinden alnının akı ile çıktı.

Zor şartlarda şoför esnafımız elini taşın altında sokarak, olağanüstü bir dönemi başarı ile geçti.

Şuanda tüm arabalarımız yenilendi. Bu nedenle şoför esnafımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

ZOR BİR SÜRECİ AŞTIK

Nitekim ilk dönemimizde yaşadığımız zorlu dönemin ardından seçim atmosferine girdik.

Seçimde sağ olsun esnafımız bir önceki dönemde tarihi bir farkla kazandığımız seçimi daha da üzerine koyarak bizi tekrar başkan seçti. Yine azim ve kararlılıkla görevimize devam ediyoruz. Tabi biz burada; öncelikle şoför esnafımızın çıkar ve menfaatlerini düşünmeyi kendimize ilke edindik. Araç dönüşüm sürecini gerçekleştirdikten sonra, tarafımıza gelen yüze 70 oranındaki şikayetler yüzde 10’lara kadar düşürdük. Şimdi bir eğitim programı daha yapıp bir sertifika töreni gerçekleştirip, esnafımıza katkı sağlayacağız. Bu eğitim; kural kaidelere daha fazla riayet edilmesi açısından önem arz ediyor. Bunu da yaptıktan sonra şoför esnafımızın yaşadığı sorunları minimize edeceğiz, başarılı da olacağımıza da inanıyorum. Burada bizim tek gayemiz şoförlük mesleğini, diğer meslekler arasında daha üst seviyeye çıkarıp kademe atlatmak. Bugüne kadar yaptığımız hamlelerle bunu da başardığımızı düşünüyorum.



MEVCUT DURAKLARA İLAVE ETTİK

İkinci dönemde göreve geldikten sonra bir taksi dönüşümü sürecimiz oldu. Taksi dönüşüm sürecimizde 40 adet dolmuşu 80 tane taksiye çevirmek gibi bir çalışmamız oldu.  Biz burada arabaları değiştik ama arabaların hem taksitlerini ödeme noktasında sorun yaşanıyor hem de sanayiye gittiği zaman 20 bin-30 bin TL gibi masrafla sanayiden çıkıyorlar. Dolayısıyla esnafımız bu yükün altından kalkamıyor. Burada bizi için önem arz eden noktalardan birisi duraklardaki araç sayısını azaltmaktı. O anlamda şuanda büyükşehir belediye başkanımızla birlikte şehir içerisinde 40 tane dolmuşu daha önce de olduğu gibi 80 tane taksi yapacağız. Hem şehrin taksi ihtiyacını karşılayıp hem de duraklardaki araç sayısını azaltarak esnafımızın gelir seviyesini artırmayı hedefliyoruz. Çünkü bu gelir seviyesini başka türlü artırma şansımız yok. Dolayısıyla belediye başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu ile konuşup istişare ettik, 40 tanesini kurulmuş olan mevcut duraklara ilave ettik diğer 40 tanesini de yeni kurulacak olan duraklara ilave edeceğiz. 40 tane taksiyi mevcut duraklara muvafakatname ile yani imzaları ile geçişini sağladık. Diğerleri de taleplere göre değerlendirilecek.

SORUNLARI ÇÖZDÜK

Şoförler odası olarak tek bir amacımız var. Bu makamlara gelmek önemli değil. Önemli olan bu makamlara layık olabilmektir. Biz bunun için gayret sarf ediyoruz… Odamıza gelen herkesin işini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Bir üyemizin ihtiyacı olduğu zaman o sorunu yerine çözmek için, üyemizin yanında olmak için mesai harcıyoruz. Koltuğa saplanıp kalan bir anlayış içerisinde olmadık, olmayız. Esnafımızın elini güçlendirmek için gayret gösteriyoruz. Üyelerimiz başımızın tacıdır. Onların sorunlarını çözmek için bu göreve geldik. Bugüne kadar geçmişten kaynaklanan birçok sorunu çözüp geride bıraktık. Bundan sonra da aynı düsturla yolumuza devam edeceğiz.



MURAT BAŞKAN ELİNİ ÜZERİMİZDEN ÇEKMEDİ

Yeni duraklar kurduk. Tabi bu yeni kurulan durakları Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun desteği ile yaptık. 5 adet durağımızı yeniledik, 5 durağı daha yenilemek için istişare halindeyiz. Durak binalarımızı şehrimize yakışacak bir hale geldi. Bu yenilemeler hem kentimize ivme kazandırdı hem de şoför esnafımıza yakışır çalışmalar oldu. Bu konuda desteğini esirgemeyen başkanımız Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyorum. Hiçbir zaman şoför esnafının üzerinden gelini çekmemiş maddi, manevi her zaman destek olmuştur.



ZAM ZARURİ HALE GELDİ

Önümüzdeki hafta dolmuş zamlarıyla ilgili toplantı yapacağız. Şuanda şoför esnafının bir önceki zamdan bugüne kadar gelen süre içerisinde amortisman giderlerine yüzde 300 ile 500 arası zamlar geldi. Dolayısı ile esnafımız bu fiyat artışlarının altından kalkamaz duruma geldi. Dediğim gibi bir şoför esnafı sanayiye gittiği zaman bir cıvatayı sıktırması bile 400 TL’yi buluyor. Bazen 70 bin TL’yi bulan sanayi masrafları ortaya çıkabiliyor ve bunu ödemek için de esnafımız bankadan kredi kullanmak durumunda kalabiliyor. Dolayısıyla şuanda zam zaruri hale gelmiştir. Şoför esnafımızın da kendisine idame ettirmesi lazım.



DENETLENEBİLİR BİR SİSTEM GELECEK

Trabzon artık bir turizm kenti. Bu nedenle şoför esnafımıza İngilizce ve Arapça eğitim verdiriyoruz. Şuanda bilinçli bir esnafımız var. Davranış, beşeri münasebet eğitimleri veriyoruz. Yaklaşık  bin 500 esnafımıza sadece Ortahisar merkezde eğitimleri verdik bitirdik. Daha da devam edeceğiz. Bu eğitimlerin ardından dediğim gibi esnafımıza sertifika dağıtacağız. Buna da bir yönetmelik getireceğiz. İlerleyen süreçte aracımıza kameralar taktıracağız. Şuanda esnafımızın maddi durumu çok uygun olmadığından biraz zamana yaydık ancak bu önümüzdeki süreçte hayata geçecek. Büyükşehir belediyemizle birlikte denetlenebilir bir sistem ortaya koyacağız. Kentimiz muhtelif yerlerinde dilek şikayet broşürleri astık. Oradan da çok sayıda yolcumuzla iletişim kurum sorunlara çözüm arıyoruz. Ancak şunu ifade edeyim ki, şikayet yerine çok sayıda teşekkür alıyoruz.

24 SAAT ULAŞABİLİRLER

Şuanda duraklarımız arasında güzel bir uyum var. Tüm şoför esnafımızla birlikte istişare halindeyiz. Benim telefonum 24 saat açıktır. Saat gece 00.00’da da aralar sabahın erken saatlerinde de ararlar. Bende telefona bakamasam bile o an toplantı halindeysem mutlaka geri döner, mevcut problemi çözmek için çabalarım.



Karadeniz Gazetesi’ni ziyaret eden Başkan Usta Genel Koordinatör Yardımcımız Miraç Özağcı, Genel Yayın Müdürü Asım Kemal Güner ve Yazı İşleri Müdürümüz Furkan Yiğit ile bir araya geldi.

Haber: Furkan YİĞİT 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap