SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon Pazarkapı'da tarihi eserler rastlantı eseri mi bulundu?

Trabzon Pazarkapı'da tarihi eserler rastlantı eseri mi bulundu?

01 Mart 2021 Pazartesi - 17:34




Trabzon’un Pazarkapı Mahallesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak otoparkın inşaatı sırasında bulunan tarihi eserler, Ortahisar Belediye Meclisinde gündem oldu. MHP’li üye çalışmalar sırasında Afgan işçilerin çalıştığını söylerken, CHP’li üye açılan çukurların yetersiz olduğunu söyledi. Koruma kurulu üyesi de olan AK Partili üye Ufuk Hoş ise bulunan tarihi eserlerin rastlantı eseri olmadığını yapılan çalışmalarla bulunduğun bölgenin Arkeolojik Sit Alanı ilan edildikten sonra, arkeolo





Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi, Mart ayı toplantıları bugün başladı. Başkan Ahmet Metin Genç başkanlığında toplanan Belediye Meclisini, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahattin Çebi, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ve İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanı Erdal Uzun’ da takip etti. 

Başkan Ahmet Metin Genç, ardından ise geçen ayın faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Daha sonra meclis üyeleri söz alarak gündem dışı konularla ilgili soru sordu. 

CHP’li meclis üyesi Cüneyt Zorlu, Pazarkapı’da bulunan tarihi kalıntılarla ilgili olarak Trabzon’da geçmiş dönemde yaşanan örnekleri sıraladı. Zorlu, “Kadınlar Pazarının yukarısında çift katlı otopark yapılmak isteniyor. Orada resmen tarih fışkırıyor. 

TABAKHANE’DE YAPILAN KAZILAR

1997 yılında Tabakhane’de yapılan camiyi burada hatırlamayan çok az insan vardır. Kazı yapıldı. Kültür ve Tabiat Varlıkları tarafından mal sahibi uyarıldı. Fakat Trabzon’un tanıdığı müteahhit oraya kepçelerle girdi ve daha sonra kurtarma kazısı yapıldı. 

Kurtarma kazısı yapıldığında ne bulundu? Burada altı parça halinde dağılmış bronz erkek heykeli, mermerler, kırık sütün gövdesi, pişmiş toprak ve metal parçaları daha sonra bir çok kırık eser bulundu. 




Şimdi aynı kazı otopark kazısında yapılıyor. Açılan çukurlar çok yetersiz. Çok daha direne gitmemiz gerekiyor. Çünkü tarih tarih üstüne bindi. 6 bin yıllık geçmişten bahsedebiliriz. Ortahisar Bölgesinde tarih üst üste çakışmış durumda. Bu kazılar çok daha derine giderek uzman ekip tarafından yapılmalı. Başında sanat tarihçisi profesör var. Bu konuda Murat Zorluoğlu’nun tebrik ediyorum. Yapılan kazı uzman ekip tarafından yapılmalı” dedi. 

AFGANLAR Mİ ÇALIŞIYOR

MHP Grup Başkanvekili Süleyman Tomaç’ta yapılan kazı çalışmaları ile ilgili olarak, “Afgan olduğunu saydığım işçiler çalışıyordu. Kazıların güvenlik önlemlerini kimler nasıl sağlıyor. Kazılarda çalışanlar neye göre seçiliyorlar. Ucuz iş gücü diye rast gele mi seçiliyorlar” dedi. 

RASTLANTI SONUCU BULUNMADI

Koruma Kurulu üyesi de olan AK Partili meclis üyesi Ufuk Hoş, “Kale surlarının etrafında yeni bulunduğunu düşündüğümüz kalıntılar Jeo Radar Sistemi vardır. Onunla yer taraması, yüzey taraması yapıldıktan sonra ortaya çıkmış kalıntı. Kalıntının varlığı tespit edildikten sonra kazıya başlandı. Koruma Kurulunun uzmanları oranın arkeolojik dönemini belirleyecekler. Birinci ikinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildikten sonra kazıya başlanacak. Bizim surların altında bulunan kalıntılar tesadüfen bulunmuş kalıntılar değiller. 

Yüzey taraması, elektrik vermeyle başlıyor. Doluluk boşluk oranı belirleniyor. O tariften sonra kazı başlıyor. Normalde ilk kazı el işçiliği ile başlar. Birinci derece arkeolojik alani lan edilince arkeologlar kazır. Bu şekilde ilerleyecek. 

TRABZON İLE SİNOP EŞ DEĞER

Trabzon kadim bir kent. Bu tip kentlerde kazı yapmak, koruma yapmak çok zor. Sinop ile Trabzon eş değer. Öyle bir kazı yaparsanız bir altında Selçuk, bir altında Roma, altında daha eski kalıntılar çıkar. Bu süreç ilgili kurulların kontrolü altında devam ediyor. 

Başlangıçta böyledir, daha sonra orası arkeologlara devredilir. Koruma kurulu da karar verir. Oranın kimin tarafından ne şekilde aranacağını, kim tarafından korunacağı.. 

Büyük ihtimalle ilgili koruma ilgili belediyelere verilir. 

Benim kanaatim, Tabakhane ve Zağnos Vadisi yüzeyleri arkeolojik kazı alanlarıdır. 

Orada mutlaka arkeolojik kazı yapılması gerekiyor. 

Maraş Caddesinde de kalıntı çıktı. Kalıntı sonrası kurullar şuna karar veriyor. 

Kale surlarının etrafındaki kalıntılar inşallah yüzeyde devam ederler. Bozuntuya uğramadan. Biz onları Trabzon turizmine kazandırırız” dedi. 

BU MİHVALDE KALINTIYA RASTLANMADI

Başkan Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediyesinin binasının yapıldığı alanda bulunan tarihi kalıntılarla ilgili olarak ise, “Bu mihverde tarihi kalıntıya rastlanılmadı. Burası Zağnos Deresinin geçtiği yer olması itibariyle böyle bir kalıntının olmadığı.. ama hem Kadınlar Pazarının yapıldığı alanda ortaya çıkan tarihi kalıntı ve daha ziyade Tabakhane Vadisinde ortaya çıkan tarihi kalıntıyla ilgili Büyükşehir Belediyesinin hassasiyeti ortadadır” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap