SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon Pazarkapı'da bulunan tarihi eserlerle ilgili yeni gelişme!

Trabzon Pazarkapı'da bulunan tarihi eserlerle ilgili yeni gelişme!

07 Mart 2021 Pazar - 15:39




Trabzon’un Ortahisar İlçesinde Büyükşehir Belediyesinin yer altı otopark projesinin yapımı sırasında ortaya çıkan tarihi kalıntıların Roma Dönemine ait olduğu ortaya çıktı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu bölgede otopark yapmaktan vazgeçtiklerini ifade ederken bölgede değerli eserlerin bulunduğunu bu eserleri ortaya çıkarmak için geniş bir alanda arkeolojik kazı çalışması başlatılacağını açıkladı.





Trabzon’un Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesinde  Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan 150 araçlık yeraltı otoparkı yapımı sırasında bulunan tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılacak. Kadınlar Pazarının hemen karşısında ortaya çıkan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait olduğu kaydedildi. 

Çay TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Biz o bölgede otopark yapmak istiyorduk. Orada bir kottan kaynaklı, altında 150 araca yakın otopark yapmak istiyorduk. Orası “Sur’a çok yakın bölge olduğu için çalışmaları kurul ile istişare halinde yürüttük. 

Kurul, “burada bir çalışma başlatın, tarihi eserler olabilir, alan olarak sura da çok yakın olduğu için yarın önüne geçilemeyecek sıkıntılar yaşanmaması için önceleden bakalım. Varsa ona göre vaziyet alırız” denildi. 

Kurulla, Üniversite ve Müze Müdürlüğü ile birlikte sondaj çalışmaları yaptık.  

TARİHİ OLARAK ZENGİN BİR BÖLGE

Baktık orada çok sayıda eser var.  KTÜ Öğretim Üyesi Mehmet Yavuz hocamızın riyasetinde çalışmaları başlattık. Hakikaten ilk orada Roma döneminden kalma önemli eserler var. Erken Bizans, geç Bizans, Osmanlı ki o bölge önemli bölge.

Onların raporlarını bekliyoruz. Kültür Bakanlığı ile burayı değerlendireceğiz ve orada daha geniş alanda arkeolojik kazı yapmayı planlıyoruz. 


O kazıya göre orada ki eserleri nasıl sergileyeceğimiz, insanların gezerken ramada var. Hayatın içinde tarihi kalıntı olanlar alan var. Trabzon’da bu şekilde alan oluşturabiliriz. Biz otopark niyetiyle başladık ama bu hayırlı bir işe vesile oldu. Trabzon’un tarihine, turizmine hizmet edecek alan oldu. Otopark her yere yaparız ama bizim için öncelikli orası. O kadar değerli eserler var ki bizim orada otoparkı gündeme getirmemiz mümkün değil. Otopark için başka uygun alanlar bulacağız” dedi. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap