SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon’a ihanet ediliyor! Şehrin kalbine hançer

Trabzon’a ihanet ediliyor! Şehrin kalbine hançer

18 Temmuz 2022 Pazartesi - 11:05




Trabzon’un seyir terası olan “Boztepe Doğal SİT Alanı”na yapılan tünel ve viyadük, turizm kentinin kalbine hançer gibi saplandı.





Trabzon’da 2011 yılında başlanan ve yapımı süren Kanuni Bulvarı Projesi’nde tartışmalar bitmiyor. 2 milyar TL’ye mal olacak projenin bir bölümünün geçtiği, şehrin seyir terası olarak da nitelenen “Doğal SİT-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” Boztepe’de yapılan viyadük ve tünel, şehrin siluetine büyük zarar verdi. Mimarlar ve Şehir Plancıları odaları tarafından kentsel dokuya zarar vereceği ve silueti bozacağı uyarılarına rağmen yapılan viyadük, şimdilerde kötü görüntüsüyle şehre gelenleri karşılıyor. “Şehrin kalbine hançer gibi saplandı” yorumlarına neden olan Kanuni Bulvarı’nı gazetemize değerlendiren STK ve siyasi parti temsilcileri projede geç kalınmış olsa da tadilata gidilmesini istiyor.

“TRABZON’A YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

Kanuni Bulvarı’nı ve Boztepe’de yapılan viyadük ve tüneli gazetemize değerlendiren Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Başkanı Ercan Şen, viyadüğün Trabzon’a yapılan en büyük kötülük olduğunu belirtti. Şen, “Fizibilitesi yapılmadan başlanan Kanuni Bulvarı, Trabzon kentinin yürürlükteki nazım imar planı ile uyumlu yapılmamıştır. Yapılan plan değişikliği ile oluşturulan ulaşım yolu, nazım imar planı ulaşım altyapısından kopuk yani parçacı bir yaklaşım ile oluşturulmuştur. Kent içi yol, transit yol olmuştur. Söz konusu yol güzergâhı, kentin arazi kullanımlarına bakıldığında kent içi yol olması gerekirken transit yol gibi planlanmıştır. Yol, kentin trafik sorununu da çözüme kavuşturmayacak” diye konuştu.

“ŞEHRİN NEFESİNİ KESTİLER”

Kentin sahibinin olmadığını ifade eden Şen, “Kanuni Bulvarı şehri ikiye böldü. Kenti kimse umursamıyor. Ne yazık ki Trabzon’un sahibi yok. Yol, geri dönüşü zor bir aşamaya geldi maalesef. Trabzon’un bağrına hançer sokulmuştur. Kentin nefes aldığı noktayı sökerseniz her yer betonlaşır ve iklimsel de değişim ortaya çıkar” dedi. Her şeye rağmen mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Şen, projede tadilata gidilmesi gerektiğini belirtti.


“İLK, BU KÖTÜ GÖRÜNTÜYLE KARŞILAŞIYORLAR”

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt, Kanuni Bulvarı’yla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Trabzon’a uçakla gelen insanlar ilk olarak Boztepe’nin bağrının delinmiş olduğunu görüyor. Kanuni Bulvarı, bu şekilde yapılarak hem daha masraflı olmuş hem de Trabzon’un doğal yapısı bozulmuştur. Kanuni Bulvarı’nın Türkiye’nin en maliyetli şehir içi yolu olduğu söyleniyor. Yol güzergâhında gereksiz yere birçok kamulaştırılma yapıldı. Bu kamulaştırmalar neticesinde hem vatandaşlar mağdur edilmiş, hem ciddi maliyetler yapılmış hem de çevre katledilmiştir. AK Partili yöneticiler, şehirle ilgili karar alırken bırakın meslek odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerin il başkanlarıyla ve kanaat önderleriyle istişare etmeyi, kendi aralarında bile fikir birliği yoktur” diye konuştu.

“SUNDUĞUMUZ ALTERNATİFLERE KULAK TIKANDI”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, CHP Grup Başkanı Vekili Turgay Şahin de, fizibilitesi yapılmayan ve tüm uyarılara rağmen yapımının son aşamasına gelinen Kanuni Bulvarı’nın Trabzon’un şehir içi trafik yükünü hafifletmeyeceğini söyledi. Alternatif sunduklarını belirten Şahin, “İktidar kadroları sunduğumuz alternatiflere kulak tıkadı. Ve gelinen noktada yapılan yol, şehir içi trafiği hafifletmeyeceği gibi şehrin siluetini de mahvetti. Bu yol teknik elemanlarla yeniden tartışılmalı ve bir çözüm bulunmalı” şeklinde konuştu.

KUTU.. KUTU...KUTU… “YAPILMASI BİR MALİYET, YIKILMASI DAHA BÜYÜK BİR MALİYET”


Öte yandan Trabzon halkının ve STK’ların karşı çıkmasına rağmen yine gereklilik hesabı yapılmadan milyonlarca TL harcanan Reşadiye Kavşağı’ndaki üst geçidin de yıkılması gündemde.

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Başkanı Ercan Şen, inatla yapılan üst geçidin kullanılmadığını, tarihi surların dokusuna zarar verdiğini ve şehirde çirkin görüntü oluşturduğu söyledi. Şen, “Reşadiye’deki üst geçit yapılmasın diye alternatifler sunduk. Gelinen süreçte yıkılması konuşuluyor. Çalışmıyor, görsel anlamda sıkıntı oluşturduğu söyleniyor” dedi. “İş ehli kişi ve kuruluşlarla istişare yapılmazsa Reşadiye Kavşağı üst geçidi gibi sonuçlar ortaya çıkar” diyen Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt ise, “Yapması bir maliyet, yıkması daha büyük bir maliyet. Şimdi Reşadiye kavşağına yapılan masrafın hesabını kim verecek?” diye konuştu. Üst geçidin yıkılması durumunda devletin kasasından yine milyonlarca TL çıkacak.

Milli Gazete - Dursun Ali BULUT

Beğendim
2
Sevdim
1
Beğenmedim
4
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap