SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon 30 büyükşehir arasında en zayıf şehir içi toplu taşımaya sahip

Trabzon 30 büyükşehir arasında en zayıf şehir içi toplu taşımaya sahip

Karadeniz Özel

06 Mayıs 2019 Pazartesi - 11:42




Trabzon, ulaşımda değil trafikte büyüdü.





Karadeniz Gazete / Özel / Fatih SAYGIN // Büyükşehir belediyesi olmasının üzerinden 5 yıl geçen Trabzon, ulaşımda büyükşehir standartlarını yakalayamamasıyla trafik sorununun büyümesine de sebep oldu.

2014 yılında büyükşehir olan Trabzon aradan 5 yıl geçmesine rağmen ulaşım standartlarını büyükşehir standartlarına taşıyamadı. 30 büyükşehir belediyesi incelendiğinde en zayıf toplu ulaşım ağlarından birine sahip olan Trabzon’da en yaygın ulaşım şekli halen 10 kişilik dolmuşlarla sağlanıyor. Belediye otobüs seferlerinin ana güzergahlar dışında kısmi oranda düzenlendiği Trabzon’da Tonya ve Şalpazarı ilçelerine ise halen sefer düzenlenmiyor.

RAYLI SİSTEM HAVADA KALDI

Yıllardır konuşulmasına rağmen hafif raylı sistem için henüz somut bir adımın atılmadığı Trabzon’da toplu taşımanın zayıf kalması trafiğin sorunlu hale gelmesindeki etkenlerden bir olarak kabul ediliyor. Ulaşımın tekel olarak toplandığı dolmuşlarda da saat hareket sistemi olmaması sebebiyle vatandaşlar şehir içinde özel araçlara yönleniyor. Trafik keşmekeşinin her gün büyüdüğü ilde büyükşehir standardında toplu ulaşım yapılanmasına yönelik ciddi adımların ne zaman atılacağı merakla bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİRLER ARASINDA EN ZAYIF


30 büyükşehir beledisini incelediğimizde toplu ulaşım olanaklarından (belediye otobüsü, özel halk otobüsü, dolmuş, raylı sistemler, metrobüs, deniz otobüsü) hepsine sahip İstanbul bulunurken 5’ine sahip 3 büyükşehir bulunuyor. 4 ulaşım olanağına sahip 6 büyükşehir, 3 ulaşım olanağına sahip 13 büyükşehir, 2 ulaşım olanağına sahip ise aralarında Trabzon’un da bulunduğu 7 il yer alıyor. Trabzon’un sahip olduğu bu 2 ulaşım olanağı (belediye otobüsü ve dolmuş) yetersizliği düşünüldüğünde büyükşehirler arasında ulaşımda sınıfta kalındığı ortaya çıkıyor.

OTOBÜSLER YETERSİZ

Ana güzergahlar dışında belediye otobüs seferleri mahallelere çok az düzenleniyor. Vatandaşlar ulaşımda dolmuşlara mahkum oluyor. Otobüslerin tamamının yenilenmesi halen tamamlanmazken eski araçların yolda kalması durumuna da sıklıkla rastlanıyor. Otobüs saatlerinin çok erken bitmesi ise iş hayatındakileri özel araca yönlendiriyor. Dolmuşlar da ise 10 kişilik araçların yetersizliği vatandaşlar tarafından şikayet konusu iken bu araçların önümüzdeki dönemde değişeceği kararı alınıştı.

 

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap