SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Tonya'nın çıkış kapısı turizmdir

Tonya'nın çıkış kapısı turizmdir

02 Kasım 2019 Cumartesi - 13:29




Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ile ikinci döneminde geçirdiği 7 aylık süreyi konuştuk.





Karadeniz Gazete // FATİH SAYGIN // Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, “Tonya’nın en önemli çıkış kapısı turizmdir. Turizm, hayvancılık ve tarım ürünlerimizi destekleyecek; tarım ve hayvancılık ürünlerimizin organik, otantik olması da turizmi besleyecektir” dedi

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oylarını artırarak ikinci kez göreve gelen Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, ikinci döneminde geçirdiği 7 aylık süredeki çalışmalarını ve önümüzdeki dönem projelerini gazetemize açıkladı. Tonya’nın yönünü turizme çevirdiğini kaydeden Başkan Beşel, Tonya’nın potansiyeli ve yapılan projelerle önümüzdeki dönemde Trabzon’un batısındaki en önemli turizm destinasyonu olabileceğini belirtti.

İşte Başkan Beşel’in açıklamaları:




POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

“Tereyağı ve horonun memleketi Tonya inşallah turizmin de cenneti olacak. Özellikle çalışmalarımızın turizme yönelik olmasında ihtimam gösteriyoruz. Tarım ve hayvancılık ürünlerimizin mutlaka bir pazar bulması gerekiyor. Bu pazar da Tonya’nın turizm potansiyeli değerlendirilerek turist olarak insanlarımızın misafir olarak Tonya’mıza çekilmesi, bir taraftan tarım ve hayvancılık ürünlerimizin desteklenmesi, öbür taraftan da önemli bir potansiyele tarihi doğal ve folklorik değerlerimizin misafirlerimize paylaşılması yönünde çalışmalarımız yatırımlarımıza yön veriyor.”




ERİKBELİ TESİSİ ÖNEMLİ ADIM

Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle yakın bir geçmişte Erikbeli turizm tesislerinin açılışı yapıldı. Trabzon’un batısında Karadeniz’in belki de Türkiye’nin en iyi doğaya uyumlu, 100 yatak kapasiteli, doğal mimari ile inşa edilmiş turistik tesislerimizi Tonya’mızın ve ülkemizin hizmetine kazandırdık. Bu tesis Tonya turizmi için önemli bir adımdır.  

­­­TURİZMDEN TARIMA…




Bana göre Tonya’nın istikbalde en önemli çıkış kapısı turizmdir. Turizm hayvancılık ve tarım ürünlerimizi destekleyecek, bir tüketim alanı olacak ve tarım ve hayvancılık ürünlerimizin organik, otantik olması da turizmi besleyecek. Tonya tereyağımız coğrafi işaret almıştır. Türkiye’de örneği ve benzeri yoktur. Bunun en güzeli de turistlerin yerinde bu gıdayı almasıdır. Çalışmalarımız da o yönde sürüyor. 

CANİKDERE ÖRNEK OLDU




Canikdere Şelalesi’ne yaptığımız yürüyüş yolu turizm ve Tonya’mızın tanıtımı için son derece önemli bir icraatımız oldu. Ülkemizde ilçeler içerisinde hatta vilayetler içerisinde 750 metre gibi yakın bir mesafede şelalesi bulunan başka bir yer yok. Yürüyüş yolumuzun 750 metrelik kısmı çelik kontruksiyon üzerine ahşap olarak dizayn ederek doğanın hiçbir nüvesine dokunmadan yaptık. 1150 metrelik kısım ise kaucuk zeminli yürüyüş yolu olarak yaptık. Şu anda inşaat aşamasında gelişmeye devam ediyor. 


ÇAMURA DEĞMEDEN YAYLAYA




Kadıralak Yaylamız dünyaca ünlü bir yayla. Karşular Mahallemizden olan yolunu olduğu gibi betonladık. Trabzon Havalimanı’na inen bir vatandaşımız 1 saat 10 dakka içerisinde ayağı, tekeri çamura değmeden Kadıralak Yaylası’na ulaşabilecek. Yeşilyol kapsamında Yenimahalle’den Kadıralak’a ulaşan yol için de 2 buçuk milyon liralık bir yatırım yapıldı. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yol da büyük turist otobüslerinin gideceği bir şekilde kazandırılmış olacak.

KADIRALAK’A ÖZEL PROJE

Kadıralak Yaylamız Türkiye’nin 223’üncü tabiat parkı ilan edildi. Bu tabiat parkı Milli Parklar Genel Müdürlüğü uhdesinde Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüze takip edilen bir projeyle turizme kazandırılacak. Bu projenin içerisinde özellikle ormanlık kesimde yürüyüş yolları, seyir terasları, kır kahveleri, kır lokantaları, konaklama yerleri, çadır alanları, spor alanlar ve macera parkı gibi alanlarla turizm destinasyonuna eklenecek.

HEM ÜRETİLECEK HEM SATILACAK

DOKAP – DOKA işbirliği ile yürütülen ‘Tonya ürettiği ile turist ağırlıyor’ isimli bir projemiz var. 1 milyon 200 bin liralık bir yatırım Çayırıiçi mahallemizin Değirmenözü mevkiinde çalışmaları devam ediyor. Tamamen yöresel mimariye uygun yapılacak 3 tane evin 1’inde yöresel ürünlerimiz üretilecek, diğerinde pazarlanacak, bir diğerinde ise satış gerçekleştirilecek. Tarihi değirmenimiz de bu proje içerisine katılacak. 12 dönüm üzerinde kurulacak projemizde çalışmalar devam ediyor.

CEPHE GİYDİRME VE YENİ HASTANE

Turizm amaçlı projemizin olduğu Veli Tepesi’ne sağlık turizmi yönünde bir yatırım kazandıracağız. Turizm değerimizi artırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan temin ettiğimiz krediyle ana caddelerimizi yöresel mimariye uygun bir şekilde giydireceğiz. Tonya’mız yakın zamanda 50 yataklı yeni devlet hastanesine kavuşacak. Sayın vekilimiz Salih Cora beyin takibiyle sayın bakanlarımızın ve hükümet erkanımızın uygun görüşleriyle bu yatırım Tonya’mıza kazandırıldı. Hafriyat çalışmaları devam ediyor. 600 iş gününde inşallah tamamlanarak hizmete başlayacak. 

JANDARMA YERİNE MİLLET BAHÇESİ

Tonya Çok Programlı Lisemizin bahçesinde 100 kişi kapasiteli konferans salonu ile kapalı spor salonumuzun yapımı devam ediyor. Şehir merkezindeki Jandarma teşkilatımızın yeni yerinin inşası sürüyor. Kısa zamanda tamamlanarak Jandarma teşkilatımız buraya taşındıktan sonra mevcut yeri de bir millet bahçesi olarak Tonya’mızın hizmetine sunacağız. Pazaryeri çalışması büyükşehir belediyemizin uhdesinde sürüyor. Proje çalışmaları tamamlandıktan sonra bu projenin de kısa zamanda çalışmalarına başlanacak.

TURİZM KÜLTÜR MESELESİDİR

Turizm, zaman, birikim ve kültür meselesidir. Tonya’nın turizm potansiyeli ülke geneline göre oranla yüksek, bunun değerlendirilmesi lazım. Bunu değerlendirirken kaş yaparken göz çıkarmamak lazım. Doğayı bozmadan, başka yerlerde olduğu gibi turizm çöplüğü, turizm enkaz yığını haline getirmeden yerinde zamanında ve uygun tesislerle mutlaka Tonya’mızı turizme destinasyon zincirine eklemek lazım. Trabzon’un batısı için turizm destinasyonu gerekli ve bu da Tonya’dır. 

KALINÇAM VADİSİ ÖNEMLİ

Şelalerimiz ve yaylalarımız turizm için çok önemli. Canikdere’de olduğu gibi Kumyatak mevkiinde yer alan Kudava şelalesi için de çalışma yürüteceğiz. Bunun dışında Kalınçam Vadisi, Karadeniz Bölgesi’nin turizm amaçlı değerlendirilecek en uygun vadilerinden biridir. Açılımında 33 yayla vardır. Kalınçam Vadisi ortasından akan Fol Deresi’yle etrafındaki otantik yerleşimi ve ormanlık alanları ile değerlendirilmesi gereken bir vadimizdir.

NÜFUS BAŞI GELİR YETMİYOR

Tonya göç veren göç veren bir ilçe. Nüfusumuz 14 bin 600 dolaylarında ama bu yazın 25 bin 30 binlere çıkıyor. İller Bankası’nın ilçemize 14 bin 600 nüfusa göre aktardığı para ile yazın 30 bin nüfusa hizmet etmek durumundayız. Büyükşehir yasasının çıkışındaki bir hesap isabetsizliği nedeniyle bugün Trabzon’un bütün belediyeleri gibi Tonya Belediye’mizde de nüfus başı gelir çok düşük ve hemen hemen maaşlarımızı veremeyecek durumda. Ama hükümetimizin projelere karşı desteğiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bütün eksikliklere rağmen Tonya’da güzel çalışmalar yürütüldü.

TEK SORUN SÜT TEMİNİ

Tonya Süt Fabrikası’nda yönetimsel bir sıkıntı yok. Her türlü önlem alındı ve tedbir gösteriliyor. Tek sorun süt temini. O sorun da sair fabrikaların yağsız süte, vatandaşın kaymağını aldığı süte yüksek fiyat vermeleri. Bu yağsız sütü de dışarıdan aldığı kremalarla yağlı hale getirerek yağ yapıp satıyorlar. Vatandaş da aldığı kaymağı ayrı yağ yaparak satıyor. Tonya Süt Fabrikası, Tonya Belediyesi’nin Türk Patent Kurumu’ndan aldığı Tonya Tereyağı tescil işaretine uygun tereyağı üretmek zorunda. Bu da sadece Tonya sınırları içerisinden üretilen sütle yapılan tereyağdır. Bu sebeple yağlı Tonya sütü temin etmekte güçlük çekiyoruz.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap