SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Tarih kentinde tarihi ayıp

Tarih kentinde tarihi ayıp

30 Kasım 2017 Perşembe - 07:45




Her fırsatta ‘Tarih kentiyiz’ diyen yetkililer, Trabzon’un en görkemli ve buram buram tarih kokan Nemlizade konağını muşambayla koruma altına alarak k





ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

■ Trabzon’daki tarihi Nemlizade konağının durumu içler acısı. Kaderine terk edilen konak, yine de heybeti ve ihtişamıyla görenleri büyülüyor. Fakat konağın camlarına muşamba çekilmiş, duvarlarına yazılar yazılmış, çivi bile çakılmaması gereken duvarlara tabela asılmış ve burası çürümeye terk edilmiş. Bu bağlamda her fırsatta ‘Tarih kentiyiz’ diyen yetkililer eleştirilerin odağında yer alıyor.

TESCİLLİ ESERDİR

■ Konuyla ilgili görüşünü aldığımız KTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamiyet Özen, şunları kaydetti: “Burası 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Yasası ile koruma altında, tescilli bir eserdir. Uzun süredir boşaltılmış olan bina, eskime sürecine hızla girmiştir. Taşınmaz kültür varlığı olan konak, mimarisiyle önemli bir eserdir.”

KONAĞIN TARİHÇESİ


■ Gazipaşa Mahallesi’nde, Nemlizade Hacı Ahmet Efendi tarafından yapımına başlanan konak, 1892 yılında tamamlanmış. Harem - selamlık bölümlerinden oluşan dört katlı konak, dönemin Avrupa üsluplarını yansıtan bir yapı. Haremlik bölümünün zemin kat, salon ve odalarında Kütahya çinileriyle oluşturulmuş panolar bulunuyor.

Meryem Akgün

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap