SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Mustafa Bıyık, ''Yomra'da rant defteri kapanmıştır''

Mustafa Bıyık, ''Yomra'da rant defteri kapanmıştır''

21 Aralık 2020 Pazartesi - 12:46




Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’tan Karadeniz’e çok özel açıklamalar…





Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, makamının kapılarını Karadeniz’e açtı. İcraatlarından, 20 aylık görev süresinde yaşadıklarına kadar bir çok konuda samimi açıklamalarda bulunan Başkan Bıyık, Yomra’da ‘rant’ defterinin kapandığını söyledi. Mensubu olduğu İYİ Parti’nin iktidara gelmesi noktasında da adeta reçete yazan Bıyık, “İYİ Parti’yi belediyeleri iktidara taşır” diyerek dikkat çeken bir çıkış yaptı. İşte Başkan Bıyık’ın o açıklamaları:

MİLYONLUK ŞİRKETİ YÖNETİR MAHALLELİ MAHALLESİNİ YÖNETTİRMEZ…

SORU: Sayın Başkan aday olduğunuz andan itibaren çok konuşuldunuz… Yomra Belediye Başkanı seçildikten sonra spor ve siyasetle ilgili sözleriniz hem Trabzon hem Türkiye gündemine oturdu. Hedefiniz her anlamda iz bırakan bir başkan olmak mı?

Tüm belediye başkanları gibi bende görev süremin sonunda iyi şeylerle anılmak isterim. Ortada hem söylev, hem işlem hem de ‘örnek’ bir isim olarak iyi izler bırakmak için mücadele ediyorum. Bugün Trabzon’da baktığınız zaman iz bırakan bir çok belediye başkanımız var. Bunlardan örnek veriyorum; Tanjant yolu dediğiniz zaman aklınıza bir Orhan Karakullukçu gelebiliyor. 30 yıl geçmiş üzerinden fakat iz bırakmış…  Bizde bir gün göreve başladık, yarın bu görevi bırakırken netice de ben Yomralı’yım, Yomra’da yaşacağım; şunu yapmıştık, yada şu projenin temelini biz atmıştık diyebilecek olduğum eserleri göstermek bana mutluluk verecektir.

FIRSAT VERİLMESİ HALİNDE…

Tabii ki Türkiye’de örnek olacak işler yapmak istiyoruz; bizim ülkemizde özellikle Karadeniz’de 40’lı yaş gruplarına bakıldığı zaman “Çocuk” olarak görülür. Yani görev ve sorumlulukta “güvenilmez” “biraz tecrübe kazanması lazım” denilir. Şirketler milyonluk işlerini yönettirir, ama mahalleli mahallesini yönetmek için muhtarlığa bile aday çıktığı zaman “Onun yaşı çok genç muhtarlık yapamaz” derler. Bizler “genç” denilen bu kesimin önünün açılması noktasında topluma örnek olmak istiyoruz. Başarılı olabileceğimizi, iyi sonuçlar alabileceğimizi, fırsat verilmesi gerektiğini de ortaya çıkartıp bu gençliğin temsilcisi olarak da anlatabilmeye çalışıyorum.

2 YIL İÇERİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI

SORU: Geçtiğimiz haftalarda partinizin genel başkanı Sayın Meral Akşener Yomra Belediyesi’ni ziyaret etti. Akşener, size yakın olduğunu her fırsatta hissettiriyor. Bir siyasetçi olarak yorumunuzu merak ediyorum. Partiniz iktidar olmak için nasıl bir yol izliyor, yada size göre nasıl bir yol izlemeli?

AK PARTİ İYİ BİR ÖRNEKTİR…

İYİ Parti iktidarından çok şöyle bakıyoruz; bir parti kurulduğu tarihten sonra iki yıl içerisinde iki seçim geçirmesi, bu seçimlerin birinde barajı geçmesi, yerel seçimlerde birçok değişikliğe neden olabilecek işler yapabilmesi partisel ve teşkilatçılık açısından çok önemli bir başarıdır. Türkiye ve dünya tarihinde de böyle hızlı kurulup tek başına iktidara gelip 18 yıl iktidarda kalmış olması ‘örnek’ açısından iyi bir örnektir.  İYİ Parti’de hızlı biçimde kurulup, hızlıca teşkilatlanıp, hızlıca bu noktaya gelmiş olması önemlidir.

NEDEN MÜCADELE VERİYORUZ?

İktidara gelmesi konusunda da şöyle ifade etmek isterim; Türkiye’nin mevcut bir sosyolojik yapısı var. İYİ Parti iktidara gelebilmesi için önce milliyetçi ve muhafazakar bir yapıya sahip olan ülkenin dengeleriyle birlikte hareke etmeli. Ama ben partide anlatırken bunu şöyle söylüyorum; İYİ Parti’nin iktidara gelebilmesinin en temel etkeni 20 adet belediyesidir… Bu 20 belediyeyle iktidara gelir. Nasıl gelir? Belediyecilikte göstermiş olduğu başarılarla gelir. Yomra’da biz neden mücadele ediyoruz? İYİ Parti Yomra’da ‘iyi belediyecilği’ vatandaşa örnek gösterebilsin diye…

BİZİM HEDEFLERİMİZ VAR

SORU: Yomra’ya 20 aydır belediye başkanı olarak hizmet ediyorsunuz. Sizden sonra ilçede neler değişti?

Çok şey değişti… Birincisi mantalite değişti. Yomra’ya Trabzon’dan bakan insanların ‘Yomra’ denince akla gelen ‘inşaat, hafriyat ve rant’ sohbetleri ortadan kalmıştır. Yomra artık inşaat ve rantla anılan bir ilçe olmaktan çıkmıştır. Neyle anlıyor?.. Biz bunların çalışmalarını yaptığımız için söylüyorum; tarihi değirmenleriyle anılıyor. Yöresel lezzeti meşhur elmasıyla anılıyor yada saha da yapmış olduğumuz sosyal alanlarıyla anılıyor. Bizim Yomra’da hedeflerimiz var… İlçemizdeki değişiklikleri 2021 yılında daha iyi hissedecek vatandaşımız…

KAYGIYI ORTADAN KALDIRDIK

Yürüyüş yoluna başlamıştık, şimdi bitmek üzere. Yomra’nın artık yürüyebilecek olduğu sahil kenarında bir yolu var. Vatandaşın denize karşı oturup, kendini dinleyebileceği bir noktası var. Kaşsütü mahallesinde vatandaşlarımızın ayaklarını çamurdan kurtardık. Yolun alt tarafında, villaların olduğu bölgede ‘yağmur yağdığı zaman, su gelip bizim evi basacak mı?’ kaysını ortadan kalkmıştır.  Bugüne kadar 6 adet çocuk parkı yaptık… Çocuğunu evden çıkaracak olan anne-baba ‘ben bu çocukları nereye getireyim’ kaygısını ortadan kaldırdık.

İLÇEMİZİN UFKU AÇILDI

İmamından, okul müdürüne kadar öğretmeninden ev hanımına kadar; bir sorunu olması halinde ‘nereye gideyim’ diye düşünenlerin bizim görev süremizin ardından gidebilecekleri bir kapısı oluşmuştur. Okul müdürü ve idareci arkadaşlarla bilirler; elimden geldiğince her türlü yardımı yapmaya çalışırım. Yomra’nun ufku açılmıştır, çıta yükselmiştir ve bundan sonra da daha yüksek hedeflere doğru ilerleyeceğiz inşallah.

İPİ KOPARTIRIM!

SORU: Kavga siyasetinden uzak bir yol izlemek istediğinizi biliyorum. Fakat bazen tartışmaların ortasında kalıyor, bunu yaşıyorsunuz. O zaman neler hissediyorsunuz?
Kavga, bakış açıma uygun bir durum değil, maalesef siyasette bu var. İsteseniz de tamamen dışında duramıyorsunuz fakat, mümkün mertebe uzak durmaya çalışıyorum. Özellikle ulusal siyaset yapmam… Yomra’da bulunan siyasi ilçe başkanlarımızın AK Parti’den, MHP’ye, MHP’den CHP’ye kadar hepsiyle belli ilişkilerimiz vardır. Siyasetin dostluğumuzun önünde olmaması gerektiğini düşünüyorum.

O KİŞİ BİTMİŞTİR…

Yarın seçim gelecek yarışacağız, bir kişi kazanacak ve hayat devam edecek. ‘Benim için kimse bir biriyle kavga etmesin’ diyorum. Trabzon siyasetinin atmosferi Ankara’ya göre gerdin. İnsanlar ağzına geleni söylüyor, sonra hiçbir şey olmamış gibi bir yerde oturup sohbet edebiliyor. Ben bu noktada karşımdakine ağzıma geleni söylememe çalışırım fakat söylersem de benim için o kişi bitmiştir. O ipi kopartırım. ‘

DAVUTÇAKIROĞLU’NUN BANA ÖZÜR BORCU VAR!

SORU: Bu konu üzerinden devam edersek şunu sormak istiyorum. Aynı partide siyaset yaptığınız, büyükşehir meclisinde daha önce sıranızı paylaştığınız Davut Çakıroğlu ile ilgili aranızdaki gerilim malum… Kendisiyle görüştünüz mü?

Görüşmedim, görüşmeyi de düşünmüyorum. Davut beyle ilgili konuşu söylemek isterim. Aynı partideyiz, partili olmamızın kararını verecek olan kişi ben değilim yada Davut bey değildir. Fakat, partiye ve bana bir özür borcu vardır. Bir gün anlamsız bir biçimde karşılığının ve anlamının ne olduğunu bilmediğim bir biçimde çıkıp görev yapmış olduğu ve birlikte mecliste sıra arkadaşlığı yaptığı bir belediye başkanı için aklınca düşündüğü her şeyi söyleme hakkına kimse sahip değildir. Kimse kusura bakmayacak… Beni nezaketen arayacak, soracak, ikna olmazsa çıkıp yine nezaket kuralları çerçevesinde açıklama yapabilir.

ADAMLIĞIMI SORUGLAYAN…

Bende zaman zaman parti içerisinde fikir ayrılığına düşüyorum. Sonuçta demokrasiyi savunuyoruz, ufak tefek fikir ayrılıkları olabilir ama nezaket benin için önemlidir. Benimde kalbimin kırıldığı zamanlar olmuştur parti içerisinde, yöneticilerine darıldığım zamanlar olmuştur. Ama hiçbir nezaketin dışına çıkıp onlar için aklıma gelen şeyleri söylemiş değilimdir… O nedenle kendilerinin özür borcu vardır… ‘Benim için adam değildir’ diyen bir şahsın benim adamlığımı sorgulayan bir şahsın adam olmayan bir adamla konuşmasının da bir anlamı yoktur. Biz enerjimizi başka şeylere vermeliyiz.

AÇIKÇA SÖYLÜYORUM: “BEN HATA YAPTIM!..”

SORU: Göreve geldiğiniz günden bugüne Yomra’da ‘Şunu yanlış yaptım’ yada ‘keşke yapmasaydım’ dediğiniz bir anınız var mı?
Evet bir hata yaptım… Bunu Yomra halkına açıkça ifade etmek istiyorum; Ben devlette her şeyin özel sektördeki kadar hızlı ilerlediğini düşünen bir yapıyla hareket ettim. Mesela bizim bir düğün salonumuz vardı onu yenileyelim dedim ve yıktırdım. Ama ihalesi, ihalenin yenisi, iptal olması, yeniden planlanması 6 ay sürdü. 6 ay boyunca o bina yıkık bir vaziyette kaldı. Diyorum ki; keşke bu süreci daha hızlı geçirebilseydik. Fakat göreve başladığımdan itibaren yapmış olduklarımı da görerek mutlu oluyorum. Bugün yürüyüş yoluna hemen başlamamız önemli bir çalışmadır. Mesela belediyemize 5 adet iş makinesi kazandırdık, açılışlarını yaptık. Bu nokta da mutlu olduğumu da ifade etmek isterim.

TAHİBATIN GEÇMİŞİ TAM 30 YIL…

SORU: Yomra artık Trabzon’un kıymetlisi… Sorumluluğunuz büyük. Son yıllarda hep ‘Yomra sahilden koparıldı’ eleştirileri yapıldı. Yomra-deniz kavuşması yada barışması sizin döneminizde yaşanabilir mi?
Öncelikle şunu ifade etmek isterim, bu eleştirileri yapan herkesi haklı buluyorum. Tahribat geçmiş 30 yıla ait. Bunun bir anda çözebilecek güce biz sahip değiliz. Yavaş yavaş gidiyoruz mesela Kaşüstü’nde denize ulaşan yolları bizim dönemimizde açtık. Oradaki demir kapıları biz kaldırdık. Zamanla bu sahiller halka açılacak, bunun başka bir yolu yok.  

BAŞKA YOLU YOK…

Geçen hafta sayın Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun ‘sahillerdeki işgallerin ortadan kaldırılıp halka açılacağı’ yönünde bir konuşması var. Kaşüstü’nün Yalıncak’ın bir birine entegrasyonu konuşuluyor.  Şana’da hemen derin deşarjın arkasında bir döküm sahası vardır. O döküm sahasını tahkimatla beraber doldurduk, düzelttik yaklaşık 14 dönüm bir yeşil alan ortaya çıkacak 1 yıl sonra. O alanı halk için piknik noktası olarak yapmak istiyoruz. Yavaş, yavaş vatandaş denizle buluşacak bunun başka yolu yok.

İŞİN İÇİNE GİRİNCE…

SORU: Birçok ilçe göç vermekten şikayet ederken Yomra göç alan bir noktada. Nüfus hızla gelişiyor. Bu değişim karşısında; seçim döneminde vaat ettiğiniz projeler dışında başka projelerde geliştirdiniz mi?
İşin içerisinde girdikten sonra karşınıza farklı şeyler çıkıyor. Yeniden polemik olsun diye söylemiyorum fakat örneğin Avrasya Üniversitesi’nin bahçesinin yarısının halka açılması seçim vaatlerimde yoktu, ama orada 20 dönüm bir arazinin halkın kullanımına açılacak olduğu bir park projesi üzerinde şuanda çalışıyoruz. İçerisinde çocuk parkı, kamelyalar, tenis kortu, basket sahasının olabileceği bir sosyal alan oluşturuyoruz. Ekibimiz çalışıyor, 20 güne kadar proje ortaya çıkmış olacak.

BİRÇOĞUNA BAŞLADIK

Mesela Yomra’da çöplerin yer altına alınması da projelerimizde yoktu, 2,5 milyon TL maliyetle bunu da yaptık. Enerji hatlarının yerin altına alınması da bizim projemiz değildi ama onu da yaptık. Ben şunu söylüyorum vaat ettiğim projelerin tamamına seçim dönemine kadar ya başlamış, yada bitirmiş olacağım… Bir çoğuna zaten başladık, yada üzerinde çalışıyoruz.

KAŞÜSTÜNE MAHALLESİNE GİDEMEDİĞİM ZAMANLAR OLDU

SORU: Doğalgaz konusunda ilçeniz ne aşamada?

Doğalgaz konusunda seçim sonrası dönem için söylüyorum Kaşüstü halkı çok sıkıntı çekti. Kaşüstüne gidemediğim zamanlar oldu. Vatandaşın haklı serzenişine verecek cevabım yoktu. Çünkü; doğalgaz için bir ün yol kazılıyor, müteahhit gidiyor, sonra ki gün başka müteahhit geliyor o biraz kazıyor o sebeple bizde asfalt çalışması yapamıyoruz derken, toz toprak bir birine karışıyor. Ne dese halk haklı… Ama neticede bitti ve Kaşüstü merkezde çok iyi bir asfaltlama çalışması yaptık. Kaşüstü Yalıncak sınırında doğalgaz hattımız bekliyor. Geçen hafta doğalgazın bölge müdürüyle birlikte hattın Kavala’dan bize gelen kısmıyla ilgili inceleme yaptık.

HEDEF: TOPLAM DA 7 BİN ABONE

4 yerde 150’şer metrelik bağlantı noktaları kaldı. Bunlar tamamlandıktan sonra doğalgaz bağlanacak. Bağlandıktan sonra inşallah Şubat ayı gibi gazı hatta vereceğiz. Ondan sonra biz vatandaşa tesisat izni vereceğiz. Gelecek yıl Kaşüstü merkezde tahmin ediyorum 4 bin aboneye ulaşacak kadar gazı vermiş olacağız. 2021’de Kaşüstü merkezde doğalgazı yakacağız… Yomra merkezde de böyle bir çalışmamız var. Yomra’nın arka sokaklarında yollar bozuktur. Fakat doğalgaz geçecek diye yeni bir çalışma yapmadık. Oraları da doğalgazla birlikte yenileyeceğiz. Daha sonra Yomra’da toplamda 7 bin aboneye ulaşılacağını tahmin ediyoruz. 2 yıldır seçimden bugüne doğalgaz mücadelesi veriyoruz…

ÖZEL MÜLKÜ OLANLAR FEDAKARLIK YAPMALI

SORU: Pandemi sürecinden bahsetmek istiyorum. Hiç şüphesiz en çok esnaf etkilendi, işler durma noktasına geldi. Esnafı kalkındırmak için belediyenin bir çalışması var mı?
Yomra Belediyesi’nin esnafa maddi bir destekte bulunabilecek kadar bir gücü yok. Elimizde para olacak ki, esnafımıza gerekli desteği verelim. Bu devlet politikası olması lazım. Ancak devletin açıklamış olduğu belediyenin kiracısı olan esnaftan kiranın alınmaması, ertelenmesi vb. gibi kuralları bizde uyguluyoruz. Evet, zor bir dönem… Özellikle buradan çağrı yapıyorum; özel mülk sahibi olan, esnaflarımıza iş yerini kiralayan vatandaşlarımız fedakarlık yapmalı. Benim bir ayda 40 bin kişiye hizmet etmek için gelen paramla, kira geliri eşit olan vatandaşlarımızı tanıyorum. Bu noktada o isimlerin esnafa destek konusunda öncü olmasını istiyorum.

ZORLUOĞLU TRABZON’UN ABİSİDİR

SORU: Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile iyi bir uyum içerisindesiniz. Bu durum Yomra’ya nasıl yansıyor?


Murat bey siyaseten ve bir yönetici olarak bizim büyümüzdür. Devlette çok çeşitli görevler yapmış, çok tecrübeleri olan bir isimdir. Bizde yeni göreve başlamış isimler olarak onun tecrübelerinden faydalanabilecek olduğumuz bir noktadadır. Başımız sıkıştığı zaman, danışabilecek olduğumuz bir yerdedir, şehrin abisidir. Belediyecilik anlamında da dışarıdan gelmiş olması şehrin sorunlarını daha net görebilme imkanı kendisine vermiştir. Bugün Murat Zorluoğlu’na Trabzon’un bir yolu, caddesi, sokağı sorulduğu zaman bunu net bir biçimde anlatabilir. Çalışmalarını şahsen beğeniyorum, Trabzon için kendisi bir şanstır.

NE EKSİK GETİRDİYSEM, ÇÖZMÜŞTÜR…

Yomra’yla ilgili çalışmalar noktasında da şunu ifade etmek isterim; Yomra halkı, büyükşehir belediyesinden memnundur, hatta en memnun ilçe olduğunu düşünüyorum. Ben ilçemde büyükşehir belediyesi hizmet sınırları içerisinde olan her ne eksiği sayın başkana getirmişsem, hepsine ya müdahale etmiş yada bir çözüm bulmuştur. Yomra’ya çok faydaları olmuştur. Bu anlamda kendisin Trabzon’a da çok faydası olacaktır. Türkiye’nin bir çok yerinde bir ilçe belediye başkanı büyükşehir belediye başkanından randevu alabilmek için günlerce beklerken, Murat Zorluoğlu gecenin 12’sinde de arayıp derdimizi paylaşabileceğimiz bir noktadadır.

LİMAN’DAN KAVŞAYA KADAR YÜRÜYÜŞ…

SORU: Bizim aracılığımızla Yomra halkına neler söylemek istersiniz?..


İcraatlar noktasında, Yomra’da enerji hatlarının yerin altına alınması çalışmalarımız devam ediyor. Ocak ayının sonu gibi tamamlanması planlanıyor. Yomra Merkez’de, Dursun Şahin caddesinde, Hükümet Caddesi’nde 3 tane ana cadde elektrik direği ve elektrik teli kalmayacak. Bu 6 milyon TL mali değeri olan büyük bir projedir. Sahilde yürüyüş yolu ve bisiklet yolu çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. 1 kilometresini bitiriyoruz gelecek yıla da diğer 1 kilometreyi tamamlayacağız. Yomra Limanı’ndan, Yomra’nın Arsin tarafında bulunan kavşağına kadar 2 kilometrelik bir yürüyüş yolu yapacağız. Karadeniz sahilindeki en güzel yürüyüş yolu olacak.

BÜYÜK BİR MERKEZ YAPIYORUZ

Bugün belediyemize tane mali değeri 5 milyon TL olan iş makinesi kazandırdık. Belediye ayda 50 bin TL kirama bedeli ödüyorduk, 30-40 bin TL tamirat parası ödüyorduk. Biz piyasaya verilen bu paraları toplayıp belediyeye araç kazandıralım dedik ve bunu yaptık. Çöpleri yerin altına aldık. Avrasya Üniversitesi’nin bahçesi alanındaki proje çalışmalarımız devam ediyor, 2021 yılında bu projeyi de yapacağız.  Düğün salonu yerimiz vardı orayı, düğün salonu içerisinde dahil olmak üzere büyük bir çok amaçlı kültür merkezi yapıyoruz.

DEĞİRMENLER KÜLTÜRDÜR…

Kaşüstü’nde Pazar yeri yapacağız onun da önümüzdeki haftalarda temelini atacağız… Bunlar Yomra için olmazsa olmaz bariz projeler. Bunun haricinde betonlama ve duvar çalışmalarımız devam ediyor. Park çalışmalarımız devam ediyor. 2021 yılı içerisinde yine çocuk parkı hizmete açacağız.  Demirciler Mahallemizde ligarba festivalinin yapıldığı alanı mesire alanı yapıyoruz. Değirmenlerimizin restorasyonunu tamamladık hizmete açtık. Değirmenler bir kültürdür bu kültürü yaşatacağız. İşin özü, vatandaşımızı biz sokakla buluşturacağız. Bunun için çalışmalarımız son sürat devam ediyor.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap