SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Murat Zorluoğlu, belediyenin ve TİSKİ'nin borcunu açıkladı

Murat Zorluoğlu, belediyenin ve TİSKİ'nin borcunu açıkladı

23 Kasım 2020 Pazartesi - 17:42




TİSKİ 2020 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı. TİSKİ yatırımları hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler veren Zorluoğlu birbirinden önemli açıklamalarda bulundu 





Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2020 yılı 2. Olağan Genel Kurulu ilk oturumu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen genel kurulun açılış konuşmasını yapan Başkan Zorluoğlu, TİSKİ Genel Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği, devam eden işler ve yapılacak projeleri hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi. 

ORTAHİSAR İÇME SUYU PROJESİNİ ANLATTI 

Trabzon’un mega projesi olarak nitelendirilen Ortahisar Su Temini Projesi’nin önemine değinen Başkan Murat Zorluoğlu, Ortahisar’ın 565 kilometrelik içme suyu şebekesinin değiştirileceği iş kapsamında aralık ayında Meydan bölgesine başlanacağının altını çizdi. İş kapsamında şu ana kadar 35 kilometrelik kısmın tamamlandığını ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Projemizin bütçesi 15,5 milyon Euro. Bu bedelin yüzde 60’ını AB hibesi, kalan yüzde 25’ini TİSKİ, yüzde 15’ini ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alıyoruz. 
Burada 25 bin 900 abone bağlantısı yapılacak. Bizim iş planımıza göre 2023 yılı yaz aylarında bu çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz” dedi. 

SÖZCÜ GAZETESİNE YALANLAMA

Trabzon Büyükşehir Belediyesi hakkında Sözcü Gazetesinde yer alan asılsız iddialara cevap veren Başkan Zorluoğlu şöyle konuştu: “Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 63 araca 10 milyon TL ödediğini yazıyor. Bugün çıkan nüshasında Ankara lüks araç satıyor, Trabzon kiralıyor yazıyor. Bu gazetenin Ankara, zaman zaman İstanbul Belediye Başkanı ile ilgili methiyeler düzmesine diyecek bir şeyimiz yok. Bunu yapabilmek için Trabzon Büyükşehir Belediyesini işin içine katmasını garipsediğimi ve doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. İşin enteresan tarafı bizim en güçlü tarafımızı gündeme getirdikleri için kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesinin araçları satması kendi tasarrufunda. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin elinde eskiden alınmış lüks araçlar yok. Şu anda da yok. Bizi Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bizi bu şekilde kıyaslaması uygun değil. 

DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL 

Bizim mülkiyetimizde böyle lüks araçlar hiç olmadı. Olmayan araçları satmamız gibi bir durum söz konusu değildir. Yine burada geçtiği için söylüyorum.  Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kiraladığı araç sayısı fazladır diye ifade kullanmadım. Böyle bir ifadem söz konusu değildir. Benim söylediğim daha tasarruflu anlayışla yolumuza devam edeceğimizdir.  Bu, geçen yıl yapılan bir haber. Aradan 1 yıl geçtikten sonra bunun tekrar temcit pilavı gibi kamuoyunun önüne konulmasını hayretle karşılıyorum. 1 yıl sonra sanki tekrar bugün yapılmış gibi, Ankara Büyükşehir Belediyesinin tasarrufuyla ilişkilendirerek, Trabzon tasarrufa itibar etmiyor şeklinde algı oluşturulmasını kınıyorum. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Buna Ortahisar Meclis Üyesinin sufle yapmasını uygun bulmadığımı söylemek istiyorum. 

KİRALAMAYI 3 YILLIK YAPTIK 

Biliyorsunuz, 2019 yılında göreve başladığımızda kiralık araçların ihalesi yapıldığında yıl sonuna kadar biz mevcut ihaleyi sürdürdük. 109 araç kiralanmış. Bunların bir bölümü binek, kamyonet. 2019’un sonunda şöyle bir değişikliğe gittik. 1 yıllık kiralama yapmayalım dedik. Sizlerin onayı ile 3 yıllık kiralayalım dedik. 63 tane binek tipi araç kiraladık. Bir başka ihaleyle de 51 kamyonet tipi araç kiraladık.  Burada 2020-2021-2022 yılları için 114 tane toplam araç kiraladık. Kiralanan araçlar için yıllık 6 Milyon 242 bin TL, 3 yılda ise 18 Milyon 723 bin TL para ödeyeceğiz. Yıllar içinde fark ödenmeyecek. Geçen seneden bu seneye araçlarda ki fiyat artışları hepinizin malumu. Biz bundan hiç etkilenmedik.  Biz bu ihaleyi yeniden yapacak olsaydık yüzde 30-40 oranında daha fazla para ödeyecektik. Biz bunu 3 yıllık yaptık, 3 yılda aynı parayı ödeyeceğiz.  

DOĞRU BİLGİ ALSIN Kİ YALANCILIKLA İTHAM ETMEYELİM

Bu gazetede bizim meclis üyesinin sufle vermesi ile oluşturulan haberde, ‘Tasarruf söylendi sözde kaldı’ ifadesi gerçek dışıdır. Çünkü biz yüzde 30’un üzerinde belediyemize tasarruf sağlamış durumdayız. Lüks meselesi var. Biz şeffafız. Ne kiraladık. 9 Tane Passat kiralamışız. 1 tane Audi 6. Gerisi Megan ve Duster dediğimiz daha alt düzey araçlar. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bir tane kiralamışım. Bazı büyükşehirlerde gördüğümüz çok çok lüks araçlar değil. Bu bazısı lüks 63 araç diyor ya ben bu araçları bulamadım. Muhtemelen başka belediye ile karıştırmış olabilir. Bizde lüks araç yok, hizmet aracı var. Sözcü Gazetesi’ne bilgi sunan meclis üyesi arkadaşımıza da öneriyoruz, lütfen bu tür demeçleri gazetelere vermeden önce gelsin doğru bilgiyi alıp paylaşsın ki, doğru ithamlarda bulunsun ve biz de kendisini burada yalancılıkla itham etmeyelim.”

KARAKAYA GRUBU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yapılması planlanan Karakaya Barajı ile ilgili sorusunu cevaplandıran TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “Karakaya Grubu’ndaki sorunu çözmek için çalışmalarımıza başladık. Bizim şehir şebekesinden Karakaya’ya iki ayrı hattan Kireçhane ve Karlık’taki depolara şehir şebekesinden su verme çalışması var. Oradaki sorunu büyük oranda çözmüş olacağız. Şebekesi eksik olan, kaybın çok oldu, kaçakların olduğu yerler var. Karakaya Grubu için düşünülen baraj var. Bununla ilgili DSİ ile yaptığımız görüşmelerde çok yüksek maliyetli olduğu ve planlamaya 2021 yılında alınamadığı ifade ediliyor. Barajı bekleyemezdik ve çözüm bulmak zorundaydık. Yıllardır devam eden bir sorunu gidermek için böyle bir çözüm bulduk. Atasu Barajı’ndan elimizde başka baraj yok. Karakaya Barajı bu açıdan önemli. Karakaya Barajı için DSİ’ye ‘vazgeçilmezdir’ dedik. Onunla ilgili alt yapı çalışmalarını yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

BORÇ TABLOSUNU ŞEFFAFÇA AÇIKLADI 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, oturumun kapanışında tüm meclis üyelerine teşekkür ederek, “Hem bir taraftan TİSKİ tarafından yapılan yatırımların hakkı verildi hem de eksik kalan hizmetlerle ilgili önerileri almış olduk. Oldukça faydalı bir müzakere oldu. Büyükşehir ve TİSKİ’nin borç meselesini sordunuz. Muhalefetin şehirdeki sesi bir gazetede bu borç meselesi yer almış. Çok kızmış bu gazete. Ben bir dahaki sefere encümenden bütçeyi çıkarttıktan sonra götürüp o gazeteye onaylatacağım(!) ama sizlere de bilgi vereyim. Biz devraldığımızda Büyükşehir Belediyemizin 250 milyon TL civarında bir borcu vardı. Şu an itibariyle 372 milyon TL borcumuz var. TİSKİ’yi devraldığımızda 193 milyon TL borç vardı şu anda 291 milyon borcumuz var” ifadelerini kullandı.    
 
İKİNCİ OTURUMLA TAMAMLANACAK

TİSKİ Genel Kurulu ilk oturumu, ilgili gündem maddelerinin müzakere edilmesi ile tamamlandı. Genel Kurul, 24 Kasım Salı günü (yarın) gerçekleştirilecek ikinci oturumla tamamlanacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap