SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Montessori Trabzon'a çok yakışacak

Montessori Trabzon'a çok yakışacak

Karadeniz Özel

11 Ağustos 2020 Salı - 13:25




Trabzon’un yeni eğitim yuvası olacak ve Trabzon’a yeni bir eğitim sistemi getirecek olan Boztepe Koleji, daha iyi bireyler yetiştirebilmek için eğitimcilerine özel Montessori eğitimi veriyor





Karadeniz Gazete // Neslihan YILDIZ /  Trabzon’un yeni eğitim yuvası olmaya hazırlanan Boztepe Koleji, Türkiye’de ki yeni eğitim trendleri arasında en öğretici eğitim sistemi olarak nitelendirilen Montessori Eğitimi’ni en iyi şekilde öğrencilerine sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.  Boztepe Koleji öğrencilerine bu sistemi aşılamak için deneyimli kadrosuna Montessori sistemi hakkında bir uzman tarafından eğitim semineri veriyor.

16 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR

Semineri, Montessori Eğitmeni, aynı zamanda Psikolojik Danışman olan ve Türkiye’de 16 yıldır bu işe gönül veren Eğitimci Hilal Öktem veriyor. Ankara’da kendine ait bir Montessori okulu ve eğitim danışmalığı ofisi olan Öktem, Montessori eğitimini Türkiye’de yaygınlaştırmak için Montessori eğitimi vermek isteyen çeşitli okullara danışmalık yapıyor.



ÇOCUK MERKEZLİ BİR EĞİTİM

Montessori Eğitimi hakkında bilgi veren Eğitimci Hilal Öktem, ‘Montessori eğitimi 1900’lü yıllardan beri 100 yılı aşkın bir süredir uygulanan bir eğitim sistemidir. İtalyan Doktor Maria Montessori tarafından ortaya çıkarılan ve geliştirilen Montessori Eğitim Yöntemi, çocukların bilimsel gözlemlerine dayanan çocuk merkezli bir eğitim yaklaşımıdır. İlk olarak İtalya’da bulunmasına ve uygulanmaya başlanmasına rağmen dünyanın pek çok yerinde İtalya’dan bile daha popüler’ dedi.

3-6 YAŞ GRUBUNDA POPÜLER

Montessori ‘nin ülkemizde özellikle 3-6 yaş grubunda popüler olduğunu belirten Öktem, Montessori  Eğitimi’nin öncelikle çocukların duyularının en üst düzeyde geliştirilmesi, merak duygularının kamçılanması ve günlük hayatta kendi sorunlarıyla baş edebilen çocuklar olmasını hedefler.  Çünkü bu yetileri kazandıktan sonra çocuklar akademik becerilerini de en üst düzeyde geliştirebiliyorlar. Bunu dünyanın gelişimine katkı sağlayan yön vermiş birçok kişinin Montessori okullarından mezun olmuş olmasından zaten anlıyoruz’ ifadelerini kullandı.



OYUN HER KÜÇÜK ÇOCUĞUN İŞİDİR

Eğitimci Öktem, ‘Küçük çocuklar oyun oynayarak öğrenirler. Biz Montessori eğitiminde oyun çocuğun işidir diyoruz. Bu işi de etrafındaki yetişkinleri taklit ederek yapmayı isterler. Gerçek hayatta sıklıkla karşılaştıkları ama yetişkinlerin izni olmadan kullanamadıkları pek çok şeyi deneyimlemelerini istiyoruz. Bunların dışında duyularına yönelik çocuklara zarar vermeyen doğal malzemelerden yapılmış gelişimlerini destekleyecek materyaller kullanıyoruz. Önce dokunuyorlar hissediyorlar sonra onun ismini öğreniyorlar sonrada defalarca tekrar ederek içselleştiriyorlar ve bu bilgiyi kendilerine yerleştiriyorlar’ dedi.

MONTESSORİ’Lİ MÜFREDAT

Montessori Eğitim felsefesinde 6 yaşından sonra eğitim devam ettiğini belirten Öktem, ‘Ne yazık ki Türkiye’de 6 yaş sonrası Montessori eğitimi yoktu. Ama Boztepe Koleji’nin bu anlamdaki atılımı takdire şayan. Boztepe Koleji’nde yapmaya çalıştığımız şey de Montessori felsefesini temel alan bir ortam bir müfredat oluşturarak çocuklara zengin öğrenim olanakları sunmaya çalışmak’ dedi.



ÖĞRENMEYE İHTİYAÇ DUYMAK GEREKLİ

Öktem, ‘Aslında bizim materyalin yanı sıra çocuklara öğretmeye çalıştığımız en önemli şey meraklarının arkasından gidebilmeleri. Çünkü öğrenmek için en önemli kısaslarımızdan bir tanesi kişinin bu öğrenmeye ihtiyaç duymasıdır. Eğer merak ettiğiniz ihtiyaç duyduğunuz bir şey varsa onu hızlıca öğrenirsiniz. Dolayısıyla da ilkokul çocuklarında materyaller anaokulundaki kadar çok olmak zorunda değil’ şeklinde konuştu.

MERAK KALICI BİR ÖĞRENME SAĞLAR

‘Somut olarak çocuğun eline koyduğumuz şeyi zihnine daha iyi kazıyabiliyoruz’ diyen Öktem, ‘Biz çocukların öğrenme isteklerini uyandırıyoruz, sonra da o öğrenme isteği ile ilgili iyi materyaller iyi kaynaklar sunarak, kaynak kitaplardan da faydalanarak, özel geliştirilmiş bir takım materyallerle onların meraklarından yola çıkan öğrenmeler gerçekleştiriyoruz. Onlar kendileri merak ettikleri şeyin arkasından giderek araştırmayı kendileri yaparak da kalıcı bir öğrenme sağlıyorlar’ ifadelerini kullandı.



MONTESSORİ SINIFLARINI İYİ YÖNETECEKLER

Öğretmenlere verdiği seminer hakkında konuşan Eğitimci Öktem, ‘Öğretmenlerin geçtiği eğitimi iyi bir hizmet içi eğitim olarak tanımlayabiliriz. Öğretmenlerimizin hepsi iyi bir lisans eğitimi almış arkadaşlarımız. Onlara da materyallerin kullanımındaki felsefi ilkelerden başlayarak pek çok konuda bilgi aktarıyoruz. Onlarda kendi bilgi dağarcıklarına bu bilgileri yerleştirerek ileride Montessori sınıflarını iyi yönetmek çocukların en fazla faydasına sunmak için bilgi biriktiriyorlar’ dedi.

ÇOCUĞA MUTLULUĞUN ANAHTARINI VERİYORUZ

Öktem, ‘Günümüzde çocukların en büyük şanssızlığı klasik eğitim sisteminde hep aynı şeylere tabi kalmaları yani programın bireysel değil de grupsal olarak ilerlemesi. Dolayısıyla Montessori eğitim sisteminde yaptığımız en önemli şey bence çocuğa mutluluğun anahtarını vermek. Yani birey olarak toplumsal hayata da grup yaşantısına hazır hale gelmiş çocuklar yetiştirmeyi hedefliyoruz’ ifadelerini kullandı.

YETENEKLERİNİ KENDİLERİ ORTAYA ÇIKARACAK

Montessori Eğitmeni Öktem, ‘Boztepe Koleji’nde de Montessori eğitim sistemi ile çalışmak istememizdeki en büyük hedefimiz özgür düşünebilen, merakının arkasından gidebilen ama yaşadığı toplum içinde faydalı bir şeyler yapmak üzere kendi yeteneklerini ortaya çıkartan çocuklar yetiştirmek istiyoruz ve temel de zaten bütün sistemimizi de bunun üzerine kurduk’ şeklinde sözlerini tamamladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap