SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Mekap dünyaya açılacak

Mekap dünyaya açılacak

12 Ekim 2019 Cumartesi - 12:50




İş güvenliği ayakkabısının lider firmasını mercek altına aldık.





Trabzon’un önemli sanayi kuruluşlarından MEKAP Deri ve Ayakkabı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender kapılarını Karadeniz’e açtı. Türkiye’deki büyük sanayi kuruluşlarına iş güvenliği ayakkabısı üreten MEKAP, 2005’te başladığı yolculuğuna her yıl kapasitesini artırıyor. İç talepleri ancak 2015’te karşılayabilen MEKAP artık ihracat hedefine yöneldi. Sanayi bölgelerine hizmet vermelerine rağmen tesisi Trabzon’a kurduklarını kaydeden İskender, Avrupa’daki ilk 10 üreticiden biri olduklarını söyledi.

YASALAR ARTINCA TALEP PATLADI

Biz bu tesisi 2005 yılında kurduğumuzda 4-5 tane iş güvenliği ayakkabısı üreten firma vardı. Bugün bu sayı 50’nin üzerine çıkmış durumda. İş güvenliği yasalarının daha uygulanır ve denetimli hale gelmesinin ardından bu ürünlerle ilgili talep artışı oldu. Avrupa Birliği uyum yasalarının da bu konuda çok büyük etkisi var. Bunun sonucunda üretici sayısında da artış oldu.  İş güvenliği ayakkabıları biz üretime başladığımız yıllarda büyük oranda Avrupa, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden ithal ediliyordu. Biz bu tesisi kurarak yurt dışından ithal edilmesini önledik ve Yurt dışına dövizimizin gitmesini engelledik. Tamamen yerli ve milli ayakkabıyı üreterek firmaların hizmetine sunduk.




HER SEKTÖRE GÖRE AYAKKABI

MEKAP Deri ve Ayakkabı A.Ş’yi 2005 yılında Trabzon’da Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduk. Biz üretimimizi sadece iş güvenliği ayakkabısı üzerine yoğunlaştırdık. İş güvenliği ayakkabısı da insanların çalışırken giydiği ayakkabılar olarak kullanılıyor. Bu ürünlerimiz de kullanıldığı alanlara göre değişiklik gösteriyor. Ağır sanayide farklı, gıda sanayinde farklı, sağlık hizmetlerinde farklı ayakkabılar kullanılıyor. Tüm sektörlerin kendine göre ayakkabı tercihleri var.




SANAYİ KURULUŞLARININ YÜZDE 70’İNE…

Başladığımız yıllarda iş güvenliği yasaları çok gelişmemişti ve talep daha düşüktü. Yılda 150 bin çift iş güvenliği ayakkabısı üretiyorduk. Ama şu anda 3 milyon çift ayakkabı üretiyoruz. Geçtiğimiz yıl 3 milyon 600 bin çift iş güvenliği ayakkabısı ürettik. Bu bizim üretim değil satış kapasitemiz. Üretim kapasitemiz daha üstte. İş güvenliğine önem veren özellikle yabancı ortaklı firmalar ve Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunun yüzde 70’ten fazlasına hizmet veriyoruz. 

SEKTÖR MARMARA’DA OLMASINA RAĞMEN TESİSİ TRABZON’A KURDUK




Memleketimiz olması hasebiyle tesisimizi Trabzon’a kurduk. Ürettiğimiz ürünlerin tamamı sanayi bölgelerine gidiyor.  Sanayi bölgeleri de yoğunluk olarak Marmara’da yer alıyor. Üretimimizi burada gerçekleştirerek sanayi bölgelerine gönderiyoruz. Talebin olduğu bölgelerde tesis kurmak ekonomik açıdan daha cazip olsa da Trabzon’da yatırım yapmayı tercih ettik. Şu anda yaklaşık 600 kişiyi istihdam ediyoruz.

İHRACATIMIZI GELİŞTİRECEĞİZ




Üretimimizin yüzde 5’lik kısmını ihraç ediyoruz. Bu zamana kadar ihracata çok fazla ehemmiyet veremedik. Sektörümüzde sipariş usulü çalışıldığı için gelen talebi karşılamak öncelik oluyor. Büyük sanayi kuruluşlarına hizmet üretiyoruz. Onların taleplerini karşılamamız öncelikle önem arz ediyor. Böyle olunca da 2015 yılına kadar ancak iç talepleri karşılayabildik. 2016 yılından sonra ekipman ve personel sayımızı arttırarak ihracat kısmını arttırmaya karar verdik. Yurt dışında fuarlara katılmaya başladık. İhracatımızı geliştirmeye çalışıyoruz.

AVRUPA’DA İLK 10’DA

Yatırımlarımızı tamamladıkça iç pazar ve ihracat taleplerine göre bundan sonraki kapasite artışlarımız çok daha rahat olacak. Muazzam bir altyapı sahibi olduk. Avrupa’dan gelen iş insanları da iş güvenliği ayakkabısında Avrupa’da ilk 10 üreticiden biri olduğumuz söyleniyor. Fakat Trabzon’da olduğumuz için sektör dışında olanlar açısından çok bilindik değiliz. 




ÇİPLİ AYAKKABI HEDEFİMİZ

Firma olarak en büyük hedefimiz ihracat kapasitemizi artırmak. Çünkü ülkemizin de en büyük ihtiyacı Türkiye’ye döviz girdisi sağlamak. Üniversite ile yaptığımız çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi çipli ayakkabı üretimi. Bu dünyada ilk olacak. Fuarlarda bu çalışmamızı tanıttık ve çok ciddi taleple karşılaştık. Önümüzdeki yıl üretimine başlayacağız.  Aynı şekilde çipli bot üretimi konusunda da çalışmalarımız üniversite ile sürüyor. Madenlerde ve dağcılıkta kullanılacak bu bot için de 2-3 yıl içinde üretime başlayabileceğimizi düşünüyorum.
 

Beğendim
3
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap