SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Kansız, "Vicdanla cüzdan arasında kalmak istemiyoruz"

Kansız, "Vicdanla cüzdan arasında kalmak istemiyoruz"

10 Ocak 2022 Pazartesi - 10:30




Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Çetin Kansız Karadeniz Gazetesine açıklamalarda bulundu.





Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ilaç fiyatlarını da vurdu.  Hem şubat ayında uygulamaya koyulacak zammın hem de ilaçlara erişimin eczacıları zor durumda bırakmaması gerektiğini söyleyen Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Çetin Kansız, “Şu anda baya bir piyasada olmayan ilaç var. Bunun sorunlusu eczacı değil. Eczacı ilaca ulaşabilse neden hastaya vermesin? İlaç fiyat kararnamesi diye bir şey var. Bu kararnamede en çok mağdur olan eczanelerdir çünkü ilacın kademeli kar diye bir olayı var. Bir ilacın fiyatı arttıkça kar marjı yüzde 10.75’e kadar düşüyor. Bizim alıcımız bellidir. Bir de iskonto baremleri var yüzde 2,5’a kadar devlete iskonto yapan eczanelerimiz var. Düşünün bir eczanenin giderini… Cirosu yüzde 7-8 karla dönmesi mümkün değildir. İlaç fiyat kararnamesi güncellemeli ki ilaç yokluğu ortadan kalksın” dedi.

SINIRLI SAYIDA GÖNDERİYORLAR

İlaçların maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu belirten Başkan Kansız, “Öyle ilaçlar var ki şu anda sadece şişesi ilacın maliyetinden daha yüksek. Firmalar da maliyetlerini karşılamadığı için ilaçları sınırlı sayıda gönderiyorlar. Bazı firmalar ise hiç göndermiyor. Şu anda Ankara Üniversitesinde yatmakta olan bir hastaya buradan eşten dosttan ilaç bulup göndermek zorunda kaldık. İlaç yokluğunun sebebi her yılın ocak ayında ilaç zammı açıklanıyor, şubat ayının 15’inden sonra geçerli oluyor. İlacın ana alıcısı devlettir, biz devletin ilaca çok para ödemesinden mutlu olmayız. Vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamamız gerekiyor. Bunun bir ayağı da eczacılardır” şeklinde konuştu.




İLACA ERİŞİM KUTSALDIR

Yapılacak zamla zor duruma düşmek istemediklerini söyleyen Kansız, “İlaçlara yapılacak zammı biz de merak ediyoruz. Reel enflasyonun yüzde 20-25’lerde olduğu söyleniyor ama gerçek enflasyonu çarşıda-pazarda görüyoruz. Bu zammın yüzde 35 olacağı söyleniyor. Özellikle ithal ilaçlarda baya eksik var. Şu anda ilaca erişim oldukça zor. Sınırlı sayıda firmaların ilaç gönderdiğini biliyoruz. Bir de üzerine ilaç zammı da gelecek. Biz vicdanla cüzdan arasında kalmak istemiyoruz. Halkımızın ilaca erişim hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.




Haber: EMİN SARAÇ
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap