SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Hüseyin Örs fındıkta 2018’i hatırlattı, 2019 için uyardı

Hüseyin Örs fındıkta 2018’i hatırlattı, 2019 için uyardı

29 Mayıs 2019 Çarşamba - 14:22




“Fındık üreticisinin sütten ağzı yandı Yoğurdu üfleyerek yiyor”





İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün TBMM’ye verdiği “Trabzon’un Geçim Kaynakları olan Ürünler ve Balıkçılık Sektöründeki sıkıntıların giderilmesine ilişkin araştırma önergesi Ak Parti oylarıyla reddedildi.

Önerge sahibi İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Trabzon ekonomisindeki sıkıntıları dile getirdiği konuşmasında fındık için uyarılarda bulundu. 

Örs “Hükûmetin tarım politikaları ve çiftçiye karşı duyarsızlığı yüzünden stratejik ürünlerin üretiminde yaşanan kan kayıpları hem genel ekonomimizi hem de yerel ekonomileri olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bu olumsuz etkiyi yaşayan illerden bir tanesi de seçim çevrem olan Trabzon şehridir. Ekonomik kriz, Trabzon'da halkı yoksulluk, işsizlik ve umutsuzluğa mahkûm etmiştir.” dedi.

Trabzon Milletvekili Örs, fındıkta 2018 yılında yaşananları hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Geniş bir alanda 2 milyona yakın kişinin temel geçim kaynağı olan fındıkta geçen yıl yaşananlar hepimizin hafızasındadır. Hiçbir yabancı girdiye ihtiyaç duymadan ürettiğimiz ve bu yüzden de "millî ürün" dediğimiz fındıkta bu yıl da benzer sorunların yaşanmaması için şimdiden tedbirlerin alınması, üreticinin endişesinin giderilmesi, belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Fındık Çalıştayı’nın sonuçlarına baktığımızda alınan kararların üreticinin talep ve beklentilerini karşılamaktan, belirsizlikleri ortadan kaldırmaktan uzak olduğu apaçık ortadadır.” dedi.

Örs, fındık üreticinin gelecek sezondan umutsuz olduğunu iddia ederek “Karadenizli fındık üreticisi kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesini istemektedir. Süslü cümlelerle, tablolarla, grafiklerle, yansılarla sorun çözülmüyor. Benim Trabzonlu hemşehrim, Karadenizli fındık üreticim şunu merak ediyor: Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alacak mıdır? Eğer alacaksa hangi ayda alıma başlanacaktır? Çünkü üreticinin geçen yıl sütten ağzı yanmıştır. Bildiğiniz gibi ağustosta hasadı yapılan fındığın fiyatı ekim sonunda açıklanmış, alımlara da kasım ayında başlanılmıştı Ekonomik olarak sıkıntıda olan üretici fındığını eylül ayında yok pahasına çoktan satmıştı çünkü fındığı toplayan üretici elinde uzun süre tutamıyor. En geç okullar açılana kadar satmak zorunda kalıyor. O yüzden 2019'da üretici sütten ağzı yanmış, yoğurdu üfleyerek yer misali şimdiden ne olacağını merak ediyor. 2018 yılındaki gibi kasım ayında mı alım yapılacak endişesi üreticimizde var.” dedi.


Örs, TMO’nun Ağustos başında fiyatı belirlemesini isteyerek: “Üreticinin beklentisi ağustos ayının başında fiyatın belirlenmesi ve ay ortalarında da Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek alımlara başlamasıdır. Aksi durumda yerli ürünümüz fındığı üreten binlerce vatandaşımız ne yazık ki; yine yabancı bir şirketin insafına bırakılmış olacaktır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, tahmini fındık rekoltesinin ABD’de yapılan bir toplantıda açıklanmasına da tepki gösterdi. Örs konu ile ilgili olarak “Birkaç gün önce Amerika Birleşik Devletlerinde, Türkiye'den Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Ulusal Fındık Konseyi yetkililerinin de katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda 2019 tahmini fındık rekoltesi 815 bin ton olarak ilan edilmiştir. Son beş yılda Türkiye'de rekoltenin 600-650 bin ton olarak gerçekleştiğini dikkate alırsak, ABD'deki bu toplantıda 815 bin ton açıklamasıyla acaba "fındık çok" denilerek üreticinin fındığı ucuza mı kapatılmak istenmektedir demekten de kendimi alamıyorum.” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap