SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Hatice ÖZTÜRK; 'Trabzon'a kadın eli değmeli'

Hatice ÖZTÜRK; 'Trabzon'a kadın eli değmeli'

12 Kasım 2018 Pazartesi - 11:38




Trabzon siyasetinde ‘SAKİN GÜÇ’ diyeceğimiz bir kadın: HATİCE ÖZTÜRK





Trabzon siyasetindeki ender kadın siyasetçilerden biri de o… Ona “Sakin güç” dersek yeridir… DYP geleneğinden gelen, bu geleneğini AK Parti ile buluşturan çağdaş ve entelektüel...

Çok fazla öne çıkmayı, çok fazla konuşmayı sevmeyen… Hem yerel hem genel siyaseti hem de dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip eden... Türkiye’deki önemli siyasetçilerin yakından tanıdığı… Mert… Çalışkan… Yardımsever… Siyaseti sadece siyaset için yapmayan… Son derece sosyal… Trabzon nerede yaşanıyorsa, onu orada görebilirsiniz... Trabzon aşığı bir kadın… “Hayattaki en büyük önceliğim eşim, çocuğum ve evdeki huzurumdur. Evim benim kalem” diyecek kadar aile kavramına sımsıkı bağlı bir kadın… Mesleğinde de son derece başarılı... O bir mimar…

Hatice Öztürk... 2004 yılında Doğru Yol Partisi Meclis Üyesi olarak başladığı siyaset yolculuğunu, AK Parti Belediye Meclis Üyesi olarak sürdüren ve son genel seçimlerde milletvekili aday adayı olan Öztürk tam bir ; “Güçlü Kadın...” Dedim ya... Sakin güç… Oturduk konuştuk… Son derece dikkatli ve özenli bir şekilde sorularımıza cevap verirken, kılı kırk yardı adeta… Çünkü konuştuğu her sözün nereye gideceğini hesap ederken, konuşmak için konuşmayı sevmeyen bir yapısı olduğunu gördük… Kadınlar konusunda son derece önemli mesajlar verdi… Hani bir söz var ya; “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz...”

İşte o söz Hatice Öztürk’ü en iyi şekilde anlatıyor diyebilirim… Sizleri sorularım ve Hatice Öztürk’ün cevaplarıyla baş başa bırakıyorum…

DYP ile başladığı siyaset yolculuğunu AK Parti ile sürdüren Mimar Hatice Öztürk, “25 yıldır mimarlık yapıyorum. Ortahisar Belediye Meclis Üyeliği yaptım. Belediyecilik tecrübem var. Yıllardır aktif siyasetin içindeyim. Biz kadınlar farklı bakarız yaşadığımız çevreye ve olaylara. Bu şehre kadın eli değmesi lazım” diyor.  


BEN MÜCADELE ETMEYi SEÇTiM 

Trabzon’da siyaset ve iş dünyasının etkin isimleri arasındasınız?

Meslekte başarılı olmanın sırrı ne sizce? Üniversite sınavında tercihlerimin hepsi mimarlıktı. Mimarlığı çok severek okudum. 1993 yılında KTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olur olmaz da kendi ofisimi açtım. İlk bir yıl insanlara kendinizi tanıtma, iş hayatında var olma çabaları ile geçti. Eşimin ve kayınpederimin inşaat sektörünün içinde olması benim için bir avantajdı. Bazen elinizde malzeme olur ama o imkanları kullanamazsınız. İşi en iyi şekilde öğrenip başarmak istedim ve bu doğrultuda hareket ettim. Ben iş hayatında mücadele etmeyi tercih ettim ve çok çalıştım.

MEDYATİK OLMAK İÇİN BOŞ KONUŞMAM


Kendinizi anlatmayı tercih etmiyorsunuz gibi?

Ben ve eşim iş hayatı, spor, siyaset her alanda aktifiz. 25 yıldır mimarlık yapıyorum, projeler çiziyorum. Trabzon’da pek çok insana binalar çizdik, ev sahibi yaptık. Çok insan çalıştırdık. Bizi bilenler biliyor, biz Trabzon’un her yerindeyiz. Sırf basına çıkmış olmak için de her gün bir şeyler söylemek, basına demeçler vermek açıkçası kişiliğime çok uymuyor. Konuşuyorsam da toplum yararına olan konularda insanları bilgilendirmek amacıyla konuşuyorum. Reklam ve medyatik olmak için boş konuşmaktansa, az ve öz konuşmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

 

KADIN KOTASINI YANLIŞ BULUYORUM

Şehrimizin bugüne kadar ki kadın milletvekillerini yeterli buldunuz mu?


Öncelikle kadın olması güzel bir şey. Yine de sayısı az tabi. Kadın kotasını çok yanlış buluyorum. Kadın da erkek de öncelikle insan. Bu ülkenin nüfusunun yüzde 52’sini kadınlar oluşturuyorsa kadın kotası çok yanlış bir tabir. Kadınlarımız iş hayatında çok aktif. Evi yöneten kadın, aslında toplumu yetiştiren kadın. Toplumun bütün ağır yükünü çeken kadınlarken, kadın kotası kullanılması doğru değil. Kadına hak verilmesi, kadın bir milletvekilinin olması güzel ama bunu yaparken de bir sayıyla sınırlandırılması yanlış. Kadın vekillerin şehre dokunuşlarıyla ilgili onlar adına bir yorum yapamam. Herkes kedinden mesuldür ve çalışma sistemi farklıdır. Bu şehirde kadın adına yapılması gereken çok şey var.

2004 YILINDA SiYASETE ADIM ATTIM

Siyasete atılmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında siyasetle ilgili bir aileden geliyorum. Ortaokul ve lise yıllarında da yabancı değildim siyasete. Kitaplar okurduk, gündemi takip ederdik. Evlendikten sonra eşimin ailesi de siyasetten geldiği için eksiklerimi giderme noktasında daha da geliştirdim kendimi. Sonra da 2004 yılında Doğru Yol Partisi’nden belediye meclis üyesi olmam yönünde davet alarak siyasete adım attım.

SON YARIM SAAT KALA ADAY OLDUM


Son seçimlerde milletvekili aday adayı oldunuz fakat aday gösterilmediniz? Trabzon Ortahisar Meclis Üyesi olarak şehre hizmet ediyorum. Çevremden ve belli kesimlerden milletvekili aday adayı olmam için talep geldi. Tabi ki düşünmediğim bir şey değil, her siyaset yapanın gönlünde bir hedefi vardır. Benim de gönlümdeki hedef buydu. Ama hep doğru zamanı bekledim. Ben de çevrem de doğru zaman olduğunu düşündük aday adayı olmaya karar verdim. Adaylık için istifa süresinin bitmesine son yarım saat kala meclis üyeliğinden ayrıldım aday oldum.

BELEDİYECİLİK TECRÜBEM VAR

Ortahisar belediye başkan adaylığı düşünceniz, ya da bu yönde telkin var mı?

Milletvekilliği aday adaylığı sonuçlandıktan sonra yakın çevrem, AK Parti içinden ağabeylerimiz belediye başkan adayı ol dediler. 25 yıldır Trabzon’da mimarlık yapıyorum. Ortahisar Belediye meclis üyeliği yaptım. Belediyecilik tecrübem var. Yıllardır aktif siyasetin içindeyim. AK Parti’den milletvekili aday adayı oldum. Bunları kendi gayret ve donanımlarımla oldum. Teknik bir insan olmam ve kadın olmam önemli. Kadın şehre daha farklı bakar. Zaten teklifler de bu nedenle geliyor. Biz kadınlar farklı bakarız yaşadığımız çevreye ve olaylara. Bu şehre bir kadın eli değmesi gerekiyor. Eğer şartlar ve ortam oluşursa ben de değerlendirmesini yaparım.

GARANTiCi OLSAM MECLiS’TE OLURDUM


Siyasette pişmanlığınız var mı?

Siyaset değil genel hayat felsefemde yaptığım hiçbir şeyden pişman olmam. Çünkü çok ölçüp biçip, tartarak yaparım. Allah bize düşünmemiz için akıl vermiş. Garantici misiniz yani? Garantici değilim, garantici olsam meclis üyeliğinden istifa etmezdim. Eğer bir işin içine girmişsem, ona gerçekten karar vermişimdir. Sadece birilerinin ol demesiyle olmam. Kendim ölçer, biçerim ama yola çıkmışsam kesin kararımı vermişimdir. Bugüne kadar her şeyi kendi tırnaklarımla kazıyarak elde ettim. Hayatım boyunca hem meslek hayatımda hem de siyasette kimse bana altın tepside bir şey sunmadı. Hep çok çalışıp çaba gösterdim. Zaten garantici olsam şu an Meclis’te benim olmam gerekirdi!

ŞEHRİN SİLÜETİ ÇOK  KÖTÜ VE BOZUK

Trabzon’un en büyük eksiği, çözülmeyen sorunu nedir?

Tabi ki imar ve trafik sorunu. İlk etapta, şehirde yol aksları, araçların akış yönleri tekrar düzenlenerek trafik rahatlatılmalı. Mimar olarak ilk başta dikkatimi çeken konu ise yapılaşma. Yıllardır söylediğim bu şehrin öncelikle silüetinin düzeltilmesi gerekiyor. Silüeti şu an çok kötü ve bozuk. Sürekli değişen imar kanunları, imar mevzuatları, sürekli değiştirilen plan notları öncelikli nedenler. Cephesi bozulmuş veya boyanmamış çok sayıda bina var. En önemlisi yıllardır oturamayan bir çatı şeklimiz var. Maalesef şu an Trabzon’da karmakarışık çatı modeli var. Trabzon’da yüksek katlı binalar yapılacaksa belli bölgelerde yapılmalı.

GÜÇLÜ KADIN MÜCADELE EDENDİR

Güçlü kadının tarifi nedir size göre?

Güçlü kadın her konuda mücadele eden kadındır. Sabır, çalışmak ve vazgeçmemek çok önemli. Mücadele önce evde başlar. Bence öncelikle sağlıklı bir aile yaşantısı çok önemli. Benim evim kalemdir, önceliğim her zaman ailemdir. Eşim ve oğlum her şeyden daha önce gelir. Evdeki huzur çok önemlidir ve bunu sağlayacak olan da kadındır. Hanede olan sevgi ve huzur dışarı da yansır.

FARKLI ŞEYLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUYOR DEMEK Ki!

Sizce neden aday gösterilmediniz?

Bilgime, donanımıma ve tecrübeme güveniyordum. Bizler doğru dürüst yaşayan insanlarız. Ben elimden gelen gayreti gösterdim. Şehrin her köşesinde çok güzel bir sinerji ve kamuoyu oluştu. İnsanlara herhangi bir çıkarınız olduğu için değil, insan olduğu için değer vermek çok önemli. Ve ben aday adaylığımda bunun karşılığını gördüm. Beni destekleyen, gönlü benden yana olan herkese çok teşekkür ederim. Adaylıkta demek ki farklı şeyler aranıyor ya da göz önünde bulunduruluyor bunu bilemiyorum. Genel Merkez ve Genel Başkanımızın tasarrufu bu yönde olmuştur. Aday gösterilmesek de ‘Gönüllerin Vekili’ olduk.

 

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap