SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Futbol kenti Trabzon’da amatör sahalar birer birer kapatılıyor! Bu zihniyet gençleri uyuşturucuya iter!

Futbol kenti Trabzon’da amatör sahalar birer birer kapatılıyor! Bu zihniyet gençleri uyuşturucuya iter!

Karadeniz Özel

29 Aralık 2021 Çarşamba - 13:19




Karadeniz Gazetesi, Trabzon’un kanayan yarası amatör sahaların iç yakan durumunu masaya yatırdı...





Şampiyonluğa koştuğumuz, sezon sonu için şimdiden bayraklarımızı sandıktan çıkardığımız şu günlerde, yaşanan bir tablo, Trabzon futbolunun geleceğinin büyük bir tehlike içinde olduğunu gösterdi. Trabzonspor’un yıldızlarının yetiştiği, büyük başarıların ilk basamağı olan Yavuz Selim sahasının yok olmasının ardından, Boztepe, Faroz, Akçaabat birer birer elden gitti. Son kurban ise Trabzon’un köklü kulüplerinden Gençlerbirliği’nin sahası olan Esentepe’nin (Maşatlık) kapısına kilit vuruldu. ‘Amatör bizim kalbimiz, Trabzonspor’un geleceği burası” diyenler maalesef şu günlerde kapı duvar olmuş. Yaşamını Trabzon amatörüne adamış, gençlerin uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan kurtulmasını kendine görev kabul etmiş Gençlerbirliği takımının başkanı Hüsnü Özbak dertli mi dertli. Yanına gittiğimizde hani ‘dokunsanız ağlayacak’ denir ya, öyle bir durumdaydı. Yaşadıklarını anlatırken zaman zaman duygulandı, zaman zaman ise yapılanlar karşısında hiddetlendi. “Trabzon’un gençlerine hizmet etmek, onları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak suç mu? Bizim gösterdiğimiz bu hassasiyete neden yetkililer kayıtsız kalıyor” dedi.



Suç değildi elbet. Üstelik kutsal bir görevdi Trabzon’a hizmet etmek. Ve başladı yaşadıklarını anlatmaya:

“Esentepe’de bizim bir sahamız var. Bu saha ile ilgili 2 önce hoş olmayan bir olay yaşadık. Bir kaya koptu sahanın kenarına düştü.  Herhangi büyük bir sıkıntımız olmadı. Bu kayaların düşmesinin ana sebepleri var bunlarda bir tanesi Boztepe altından geçen tünel. Biz bu görüşmeleri yaptığımız zaman bize o dönemin karayolları müdürü tünelin bittikten sonra oraların tıraşlanıp halatlanacağını söyledi. O süreçte tünel inşaatından farklı kayalarda düştü. Valilikten geldiler buranın incelemesi yapıldı.  Yapacak olan firma geldi incelemelerde bulunuldu. Bölge müdürü geldi. ‘Düşmesi gereken taşları düşüreceğiz bölgeyi çelik halatlarla serdiğimiz zaman sıkıntı olmayacak’ dedi. Ancak o Trabzon’dan ayrıldı. Sonra konuyla ilgili muhatap bulamadık. 4 gün önce de buraya belediye yetkililer geldi. Kapıya kaynak yapıldı kilit vuruldu. Burada oynayamazsınız denildi. Öncesinde bize ne bir tebligat yapıldı, ne de bir uyarı yapıldı. Şimdi, konuyla ilgili kişilere ulaşmaya çalışıyoruz. Kimse telefonlarımızı açmıyor. Belediyede bu işler ilgili kişi Ayhan Pala telefonlara çıkmıyor. Mahalleli soruyor, ‘Gençlerbirliği Kulübü’ne karşı bir tepki mi var?’ diye. Şimdi düşünüyorum ve şehrin yetkililerine soruyorum, ‘Bu bölge sıkıntılı bir yerdi. Tinerciler, uyuşturucu bağımlıları vardı. Biz buradan bu kişileri uzaklaştırdık. Gençleri onlardan kurtardık. Maşatlık bölgesi bir anda ailelerin geldiği piknik yaptığı, çocukları top oynarken onları güvenli bir şekilde izlediği yer oldu. Biz bunları yaparken amacımız Trabzon gençliğine hizmet etmekti. Şimdi de aynı duygu içindeyiz. Peki böyle bir misyon üstlendiğimiz için hata mı yaptık? Biz bu davadan vaz geçmeyeceğiz. Biz Trabzonluyuz. Şu anda bize güçlük çıkaranlar, görev süreleri dolduğunda çekip gidecek ancak bizim cenazemiz de buradan kalkacak. Deniyor ki; taşlar düşüyor, futbol oynayan çocuklar için bu bir tehlike oluşturuyor. Kabul, tehlike var. Peki hemen yanımızda 3 tane okul var. Trabzon Barosu var. Ailelerin oturduğu evler var. Aynı tehlike onlar için geçerli değil mi? Ya da onların güvenliği bizim sahaya girmemizi engelleyenleri ilgilendirmiyor mu? Hemen aşağıdaki okulda vali beyin çocuğu okuyor. Aynı tehlike onun için geçerli değil mi? Sizin vasıtanızla yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Trabzon amatörünü bitirmeyin. Eğer burada tehlike varsa, bizim çocuklarımızın futbol oynayacağı başka bir yer gösterin. Trabzon’da 150 kulüp var diyoruz. Biz birlik olamazsan bütün sahalar elimizden gider. Rantın nereleri yiyeceği belli. En kolay yiyeceği yerleri herkes iyi biliyor. Rantın olacağından adım gibi eminim. Sahalarımız tek tek yok oluyor. Buna dur denilmesi lazım.



CHP ORTAHİSAR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ CÜNEYT ZORLU: RANT UĞRUNA TRABZON’DA AMATÖR FUTBOL BİTİRİLDİ

BİLDİĞİNİZ gibi Trabzon’da Ortahisar ilçesinde üzerinden konuşursak amatör maçların oynandığı 6 tane futbol sahamız vardı.  Bugün bunların 4 tanesini kapanmış 2 tanesi maç oynanır halledir.  Amatöre verilen bana göre en büyük zarar budur. Bu şehir futbolla büyümesi gerekirken ne yazık ki amatörü öldürerek altyapısına darbe vurulmaya çalışıyorlar. Ben bunu şöyle yorumluyorum; mevcut iktidarın eliyle bilinçli olarak yapılan eylem görüyorum bunu. Sonuçta gelinen noktaya baktığımızda durum bunu gösteriyor. Yavuz Selim sahası kapatılmasın diye bizler ASKF, Sivil toplum örgütleri olarak bunları her platformda dile getirdik. Bize verilen söz burada amatör maçlar oynanacak belki her zaman maç oynanmaz ama bazı özel maçları burada oynatacağız diye bizlere mecliste söz verildi bizde bu sözlere teşekkür ettik. Ama gelinen noktada bırakın futbol oynamayı yağmur yağdığında orada yürümenin imkânı yok. Yavuz Selim’i bu şekilde bitirdiler. Boztepe sahasının durumunu biliyorsunuz yerine Otel yapılıyor. Futbol sahası yok edildi. Esentepe sahası yapılan tünel çalışması nedeniyle kaya düşmeleri sonucunda bırakın futbol oynamayı yürümeyi zorlaştıracak hale geldi. Bugün verilen sözler yerine getirilmediği için futbol sahasının kapısına belediye tarafından kilit vuruldu. Faroz sahası var. Ne bir soyunma odası ne WC, bir şey yok. Burada inşaatı Büyükşehir Belediye Başkanı 4-5 tane ağaç kesilmesin diye durdurdu. Biz nerelerde ağaların nasıl kesildiğini çok iyi biliyoruz. Beşirli ’de yapılan sosyal tesis çalışmaları esnasında yüzlerce ağaç yerinden söküldü. 4 tane ağacın taşınmaması bence bu şehre verilmiş büyük bir zarardır. Şunu söylemekte fayda var. Futbol sahaları olmayan ve sahaları satılan bir şehirle karşı karşıyayız. Bir önceki Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu, rant uğruna Boztepe sahasını satmıştır. Akçaabat’taki millet bahçesinin yapıldığı saha yok edildi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak baktığımızda Amatöre darbe vuruluyor. Futbol Trabzon’dan yok edilmeye çalışılıyor. Amatör yok edilerek Trabzonspor’un futbol geleceği yok ediliyor. Bunu burada halkımıza duyurmak istiyoruz.



ASKF TRABZON ŞUBE BAŞKANI CAHİT ERDEM: FUTBOL SAHALARI KAPATILDI GENÇLER UYUŞTURUCUYA TESLİM EDİLDİ

“Hayatımızın büyük bir bölümünü Trabzon’da sporun gelişmesi için harcadık. Ama maalesef şunu görüyoruz son yıllarda Trabzon’da futbol adına güzel şeyler olmuyor.  Bunun çözümü kolay. Yerel yöneticilerin Büyükşehir Belediyesi gibi, bunların sivil toplum kuruluşları ile koordineli şekilde çalışması lazım. Bizler bir mücadele veriyoruz. Bakıyoruz ki işler tersine dönmüş. Boztepe sahası ranta kurban gitti. Açıkça da belirtiyorum. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, rant uğruna sahamızı bir otele sattı. Oradaki üç kulübümüz Boztepespor, Çukurçayırspor ve Necmiatispor futbol kulübünün sporcuları 400 tane genç sokağa atıldı.

Ya tinerci ya balici ya da internet kafelerde zaman geçiriyorlar. İdman yapacakları, spor yapacakları bir tesisleri yok. O futbol sahası aynı zamanda da kadın ve erkeklerin yürüyüş yaptıkları yeridir. Futbol sahaları sadece futbol oynanan yer olarak bakılmamalı Yeri gelir bayram kutlarız, yeri gelir farklı organizasyonlar yapabiliriz. Geliyoruz Esentepe futbol sahamız kaya düşmeleri nedeniyle kilit vuruldu. Kaya’yı kim düşürüyor kardeşim? Düşüren belli tünel sebebiyle kayalar düşüyor. Büyükşehir Belediyesi oraya bir tünel yaptı. Tel örgü ile kapatılacak. O zaman ki il müdürümüz Selahattin BayramçavuşBey birkaç kez geldi yerinde de gördü. Tüneller bitme aşamasında tel örgüleri yaparız. Burada müsabakalar oynanır. Gençlerin bu bölgede madde bağımlılığı çok fazla gençlerin spora yönlendirebilmek için çok önemli bir tesisti burası. Yeni gelen karayolları Büyükşehir’ bir yazı yazmış bizimle ilgisi yok. O yatırımları, o tünelleri siz yapmadınız mı? Ankara’dan dönünce randevu alıyoruz. Kendisiyle detaylı görüşeceğiz.  Yavuz Selim sahamızı yıllardır konuşuyoruz. Yavuz Selim’in kapatılması orada yetişen efsanelere ihanettir. Bir tarih yok edilmiştir.  Trabzon futbol kenti dediğimiz noktada sanki birileri düğmeye bastı. Ben üzülüyorum.  Vali, Belediye Başkanı ve rektör gibi isimlerin yağmur gibi yağması lazım ki aşağıdan bir şeyler filizlensin. Biz yağmur duasına çıkıyoruz. Trabzon’da spor lisesin yapılacak? Trabzon’da zaten bir tane spor lisesi var ihtiyaç yok ki. Söğütlü sahasının ortasına spor lisesi yapacaksınız. Bunu amacı nedir? Neden Mevcut futbol sahasını yıkıp ta yapmayı düşünüyorsunuz? Sporu düşünene yok. Gençleri düşünene yok. Gençlerin müsabaka sahası yoksa bu siyasetçilerin ayıbıdır. Öyle iller var ki 130 bin nüfusu yok. Sebat Gençlik Spor’un oynayacağı saha yok bu saha yıkıldığında. Gelecek adına vaatler veriliyor. Akçaabat Belediye Başkanını bizde yazısı var yeni saha yapılmadan orası yıkılmayacak diye. O sahanın yıkılması Akçaabat futbol tarihine kara leke olarak işlenecek. Bunun hesabını o yöneticiler verecekler. Gençlerimizi yatırım yapalım. Şuan da gençler sizden ne istiyor. Saha istiyor. Denizin içerisinde tuzlu suyun içerisinde ne doğal çim yaşar ne de tel örgüler yaşar. Biz bunları göz göre insanlara diyoruz ki yüzme havuzu yapalım, Yüzme havuzu yok mu?



Herkesin faydalanacağı bir spor tesisi yok. Biz sizlere yapmayın demiyoruz yapında insanlar saha sola gitmesinler. Sebat Gençlik spor maçlarını nerede oynayacak. Maçlarını Yavuz Selim Sahası’nda oynasın. Burada Bahçecikspor, Erdoğduspor, Kadın futbol takımı ve Hekimoğlu Trabzon dışında amatör kulüpler maç yapıyor. Bir sahada kaç takıma maç oynatacağız? Şehri yönetenlerin bizimle birlikte oturarak sporun yol haritasını belirlemesi lazım. Bizimde katkılarımızla bundan dört yıl önce spor çalıştayı yapmıştık. O çalıştayda bazı konular öncelik sırasına girmişti. İşte bir tane sporcu performans merkezi olsun. Bilimsel çalışma yapılsın o şu anda yapılıyor o güzel bir icraat. İkinci sporcular tesislere giderken ulaşım olanaklarından faydalanmaları bununla alakalıda proje geliştirildi. Sporcunun spor yapacağı sahasına çözüm getiremedik.  Şu anda Yomra’da müsabaka oynatamıyoruz çünkü orada soyunma odaları yok.  Boztepe gitti.  Esentepe’nin kapısına kilit vuruldu.  Yavuz Selim yok oldu. Faroz’da ki sahasının tuvalet ve soyunma odaları yok. Söğütlü’deki saha yıkılıyor. Gelsinler bizle konuşsunlar da bizle çözüm üretsinler. Boztepe’de ki saha satıldı. Benim de alternatif projem var altına hemen bir saha yapabiliriz. Yerini de belirlemişiz. Kimse sormuyor. Aradık yer bulamadık. Yer var ben eski belediyeci olarak. Biliyorum yerde var projesi var. İnsanlar çözüm üretmeye niyetli olursa bizde çözümü biz önereceğiz. Bu şehri yöneteceklerde gayret edecek. Gençlik ve Spor il müdürümüz bir mücadele veriyor.  Trabzon Valiliğin sporla alakalı hiçbir faaliyetini ben göremedim. Gençler için ne yapıyoruz? Sokaktaki gençler için mücadele ediyoruz. Okuldan çıktıktan sonra ne yapacak bu çocuklar? Bu çocukların spora kazandırılması gerekiyor. Bir spor kentinde spora bu kadar kötü davranılması normal değil. Önerilerimizi sunuyoruz önerilerimiz dikkate alınmıyor. Bizlere sözler veriliyor ancak yerine getirmekten imtina ediyor insanlar. Bu gençler nerede spor yapacak. Bu altyapı yok edilirse Trabzonspor’un geleceği sıkıntıya girer. Gençlerimizi sokaklara terk etmeyelim. Sizin bu konuda ki pozitif yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Gerek gazete olarak gerek televizyon olarak bu şehrin sesi olmaya çalışıyorsunuz. Sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap