SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Fındıkta kayıp 500 milyon dolar

Fındıkta kayıp 500 milyon dolar

18 Şubat 2024 Pazar - 09:47




Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Arslantürk korkulu acı tabloyu gözler önüne serdi





Fındıkta zararlı böceklerin etkisiyle rekolte 2022'de 765 bin 287 tona 2023'te ise 717 bin 931 tona düştü. Arslantürk “Önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolarlık kayıp olacak” dedi

TEHDİT ALTINDA

Karadeniz Bölgesi'nde, hem zararlı böcekler hem de küresel iklim değişikliği kaynaklı kuraklık ve sıcaklık değişimleri fındık tarımını tehdit ediyor. Baharda ani sıcaklık artışları sonucu erken çiçek açan fındık ağaçları, gece sıcaklıklarının düşmesiyle don riski altında.

İSTİLA ARTACAK

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, "kahverengi kokarca" istilasının artacağını öngördüklerini belirterek, “İstilacı türlerin verdiği zararlar her yıl yüzde 10 civarında artıyor. Bu artışın önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesi halinde zararın 500 milyon dolara ulaşır” dedi.

SON 30 YILIN EN SICAK KIŞI

İklim değişikliğinin de fındık üretimini olumsuz etkilediğine değinen Arslantürk, “2024 yılının mahsulünü iklim açısından incelediğimizde maalesef bu yıl son 30 yılın en sıcak kışını yaşıyoruz. Bunun da ürüne olumsuz bir yansıması olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

HABER: SAFİYE SELÇUK

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap