SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Dönüşüm diye vadinin silüeti bozuldu, tarih yok oldu

Dönüşüm diye vadinin silüeti bozuldu, tarih yok oldu

Karadeniz Özel

10 Temmuz 2019 Çarşamba - 09:18




Tabakhane Vadisi’nde yapılan dolgu çalışmasının tarihi dokuyu ortadan kaldırdığını kaydeden Dr. Erüz, “Aşağı doğru kazı yapmak yerine yukarı doğru dolgu yaptık. Tarihi yerin dibine gömdük” dedi





Karadeniz Gazete / Fatih SAYGIN // Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alan ve tarihi antik çağlara kadar uzanan Tabakhane Vadisi’ndeki dönüşüm tarihi silüeti altüst etti. Projede yapılan dolguyla vadi tabanı 7-8 metre yükseltilerek hem vadi özelliği bozuldu hem de yapımı 19 asırlık Tabakhane Köprüsü alçakta bırakılarak görünümü bozuldu. Tabakhane Vadisi’nde yapılan dolgu çalışmasının tarihi dokuyu ortadan kaldırdığını kaydeden Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Dr. Coşkun Erüz, “Yapılacak proje köprünün tarihi kimliğine vadinin tarihi dokusuna uygun bir şekilde olması gerekirken maalesef dolgularla birlikte yandan menfez geçirilmesi, altının doldurulmasıyla hem vadi silüeti bozuldu hem de Tabakhane Köprüsü de su kemeri de süs gibi görünmeye başladı” dedi.

KAZI YERİNE DOLGU

Tabakhane Vadisi’nin antik çağdan bu yana tarihi yerleşim yeri olduğunu kaydeden Erüz, “O vadinin surların yamaçlarında onlarca antik çağdan kalma Pers döneminden Mitra inancının döneminden kalma kaya mezarlar var. TOKİ’nin orda belediyenin projesine istinaden dolgular yapıldığı için alttaki tarihi kalıntı olabilecek ya da antik çağlardan beri yaşamın izlerini barındırabilecek tüm yapılar ya kazınarak ya doldurularak maalesef vadiyi bir daha geri dönülemeyecek şekilde yok oldu. Vadi Trabzon’un tarih deposuydu. Aşağı doğru kazı yapmak yerine yukarı doğru dolgu yaptık. Dolayısıyla tamamen tarihi yerin dibine gömdük. Sadece derneğimizin başvurusu üzerine Yukarıhisar surlarının dibinde yer alan 10 civarında kaya mezarı tescillendi. Moloz yıkılıyor şu anda. Eğer orda bir arkeolojik kazıya izin vermezlerse orası da aynen Tabakhane Vadisi gibi yok olup gidecek” ifadelerini kullandı.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
3
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap