SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Doğu Karadeniz'de bir ilk Trabzon'da gerçekleştirildi

Doğu Karadeniz'de bir ilk Trabzon'da gerçekleştirildi

04 Mayıs 2021 Salı - 13:02




Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan operasyon Doğu Karadeniz bölgesinde bir ilk olma özelliğini taşıyor.





Trabzon’da Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 61 yaşındaki erkek bir hataya yapılan operasyon Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk olarak gerçekleştirildi.

61 yaşındaki erkek hasta bir ay önce makattan kanama şikayetiyle Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Hastaya Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abdullah Murat Buyruk tarafından yapılan kolonoskopisinde kalın bağırsağın başlangıç kısmında (kolonun çekum bölgesi) tümör tespit edildi. Gastroenteroloji Cerrahı Op. Dr. Aydın Aktaş tarafından gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra hastaya laparoskopik sağ hemikolektomi + D2 lenf nodu diseksiyonu yapıldı. 

Bu ameliyatın Doğu Karadeniz bölgesinde ilk defa uygulandığı öğrenildi.

Hastaneden yapılan açıklamada ise “Kolon kanserlerinin ameliyatları açık veya laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilmektedir. Laparoskopik kolon cerrahisinin avantajları; postoperatif daha az ağrı, bağırsak hareketlerinin daha erken başlaması, normal beslenmeye daha çabuk geçilmesi, hastanede kalış sürelerinin daha kısa olması, kozmetik açıdan yaraları daha iyi olması ve hastaların daha kısa sürede sosyal yaşamına ve işine dönmesidir. 

Özellikle laparoskopik sağ kolon ameliyatları (kolonun çıkarılması ve kalan bağırsakların laparoskopik olarak birbirine anastomoz edilmesi) ülkemizde deneyimli merkezlerde ve ellerde yapılabilmektedir. Daha önce de Rektum kanseri olan 49 yaşındaki erkek bir hastaya hastanemizde ilk defa laparoskopik APR (Abdominoperineal rezeksiyon) ameliyatını başarılı bir şekilde yapmıştık. Artık bölgemizde de bu tür ileri laparoskopik ameliyatlar hastanemizde güvenle yapılabilmektedir. 


Bu işlemlerin gerçekleşmesinde emeği olan Uzm. Dr. Aydın Aktaş, Uzm. Dr. Abdullah Murat Buyruk, Uzm. Dr. Ali Alkan Yılmaz, hemşireler Aydın Kırca, Elif Arslan ve hastanın takibini yapan servis çalışanlarımıza hastane yönetimi olarak teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

Doğu Karadeniz'de bir ilk Trabzon'da gerçekleştirildi

Doğu Karadeniz'de bir ilk Trabzon'da gerçekleştirildi

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap