SON DAKİKA



Haber > Trabzon > DEVA Partisi İl Başkanı Kubilay Çiçek: ''Siyasetin kirli tarafında olmayacağım''

DEVA Partisi İl Başkanı Kubilay Çiçek: ''Siyasetin kirli tarafında olmayacağım''

Karadeniz Özel

04 Temmuz 2022 Pazartesi - 11:46




Deva Partisi Trabzon İl Başkanı Çiçek, partinin kapılarını Karadeniz’e açtı A’dan Z’ye samimi açıklamalar yaptı.





DEVA Partisi İl Başkanı Kubilay Çiçek, Trabzon’da yaptıkları ve yapacakları çalışmaları Yazı İşleri Müdürümüz Furkan Yiğit’e anlattı.

DEVA Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek, daha önce hiçbir siyasi partide görev almadığını ifade ederek; siyasetle, DEVA Partisi ve Genel Başkan Ali Babacan’la yollarının nasıl kesiştiğini Karadeniz Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Furkan Yiğit’e anlattı. Başarılı giden bir ticari hayatının yanında, hiç düşünmediği siyasete ‘ülkenin kötü gidişi, beni siyasete girmeye zorladı’ diyerek adım attığını belirten Başkan Çiçek, “Evet ‘bizim durumumuz iyi’ diyebiliriz ama memleketin durumunun bizim durumumuzdan daha iyi olması gerektiğini düşündük. En azından bu kötü gidişatı durdurmak adına bir şeyler yapma sorumluğu hissettik” dedi.



İşte Çiçek’in o açıklamaları:

TÜRKİYE’NİN DURUMU ŞAHISLARIN DURUMUNDAN DAHA İYİ OLMALI

- Önce DEVA Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek’i tanıyalım… Genç yaşınızda siyasete girdiniz, göreve il başkanı olarak başladınız. Aslında topluluk yönetme, idare ve sevk etme noktasında iş hayatınız nedeniyle tecrübelisiniz… Ancak takdir edersiniz ki siyaset biraz daha farklı. İl Başkanlığı süreciniz nasıl gidiyor?

Trabzon’da doğdum, bu şehrin sokaklarında büyüdüm, Yomralı’yım… İlk ve ortaöğrenimimi yine burada tamamlayıp daha sonra üniversite eğitimim için İstanbul’a gittim. 2014 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Yine okul arkadaşlarımla kurduğum şirketimle birlikte ticaret hayatıma başladım. Siyasetin hiçbir kulvarında daha önce bulunmadım… İşlerimizi büyüterek yolumuza devam ettik. Ancak siz ne kadar işinizde, ticaretinizde iyi olursanız olun; firmanız ne kadar büyük olursa olsun, birinci derece akrabalarınızın hiçbir sorunu olmasa bile bakıyorsunuz ticaret yaptığınız diğer firmalar sıkıntılar yaşıyor; oturup kalktığınız genç arkadaşlar üniversitelerini bitirip yurtdışına gitmenin hayallerini kuruyorlar, esnafımıza bakıyorsunuz onlar dertli.



‘BUNA BİZ SEBEP OLDUK’ DEDİM


Yani toplumumuzun tüm kesimlerin dertli olduğunu gördük. Bu art arda genel sorunlar nedeniyle bizlerde vicdanı sorumluluk oluştu. Evet ‘bizim durumumuz iyi’ diyebiliriz ama memleketin durumunun bizim durumumuzdan daha iyi olması gerektiğini düşündük. En azından bu kötü gidişatı durdurmak adına bir şeyler yapma sorumluğu hissettik. Bunu da aslında bana hissettiren şey temelde; kötü gidişata sebebiyet verenin arka planında ‘biz’ yada benim gibi siyasete girmekten uzak durmuş kişiler olduğunu düşünmemdi. Yani biz meydanı boş bıraktık tabiri caizse birileri bırakmadı ve bu koltuklarda oturuyorlar. Dolayısıyla ‘buna biz birazda sebebiyet verdik’ diye düşünerek bir şeyler yapmanın vaktinin geldiği kanaatine vardık. DEVA Partisi’nin kuruluşuyla birlikte de elimizi taşın altına koymaya karar verdik diyebilirim.

HİÇ PROBLEM YAŞAMADIM

Evet, siyasi tecrübem yok daha öncesinde ama dediğiniz gibi çok sayıda kişi istihdam eden bir firmanın başındayım… Dolayısıyla farklı ülkelerde operasyonu olan bir şirkette birçok deneyim ve tecrübe kazandım. Siyaset farklı bir kulvar onda da size katılıyorum ama hepsinin en temelinde insan ilişkileri var. Yani yönetim kadrolarınızda, ilçe başkanlarınızda, ilçe yöneticilerinizde, mahalle teşkilatlarınızla aranızdaki ilişki tabi ki patron-çalışan ilişkisi gibi değil ama nihayetin de nezaket, diyalog ve karşılıklı anlaşabilme var dolayısıyla bu konuyla ilgili problem yaşamadım.

BU SOKAKLARI ÇOK İYİ BİLİRİM

Onun ötesinde seçmen boyutuna geldiğimizde o konu çok daha rahat oldu bizim için. Çünkü biz sokaklarda büyümüş, eğitiminin çoğunu Trabzon’da tamamlamış akabinde ticaret hayatına burada başlamış ve devam eden biri olarak şehrimizin sokaklarını; çay ocaklarını, fındığını, denizini, insanların dilini biliyoruz, aynı dilden konuşuyoruz. Bu nedenle vatandaşlarla iletişim kurma adına hiçbir problem yaşamadım çünkü bende onlardan biriyim. Genel olarak altını çizecek olursak hem yönetim boyutu hem de yönetim kademeleriyle ve seçmenle ilişki noktasında hiçbir problem yaşamadım diyebilirim.

6 KONGRE TAMAM 7’İNCİSİ YOLDA

 ‘Siyasi tecrübesizlik’ diye adlandırdıkları bir durum var bazı kesimlerin, ben ona çok katılmıyorum. Evet siyasi tecrübemiz yok ancak siyasi tecrübeden kasıt; kongre nasıl yapılır, seçim işlerine hangi dilekçe verilir ise eğer bunu öğreniyoruz. Bugüne kadar 6 ilçe kongremizi tamamladık 7’incisi yolda. Eğer bahsedilen tecrübesizlik bu ise onu çok kolay giderdik. Ama tecrübesizlikten kasıt bu siyasetin kirli tarafıysa ve onu bilmediğimizi iddia ediyorlarsa tecrübesizliğimizi söylerken; evet bilmiyoruz bilmekte istemiyoruz. Çünkü biz siyasetin kirli tarafını ‘tecrübe’ diye niteleyenleri eleştirerek yola çıktık. O nedenle tecrübe konusunda bir problem yaşamadık diyebilirim.

WEB SİTESİ ÜZERİNDEN PARTİYE BAŞVURU YAPTIM

- Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş olan Ali Babacan DEVA Partisi’ni kurdu... Sizi de Trabzon İl Başkanı olarak görevlendirdi. Yolunuz nasıl kesişti?

DEVA Partisi yeni bir siyasi parti olmanın ötesinde, Türkiye’de siyasi iklimi değiştirmeye talip ve siyasette daha önce denenmemiş bazı metotlarla yoluna devam eden bir parti. Bu anlamda da bu ilk adımda kendini göstermeye başlıyor. DEVA Partisi  alışılagelmiş diğer partilerin dışında teşkilatlanmasının büyük bir çoğunluğunu internet üzerinden gönüllü insanlarla görüşüp, mülakatlar yaparak tamamladı. Bende o başvurulardan bir tanesiydim.

KURUCU ÜYE OLARAK ATANDIM

Web sitesi üzerinden girerek, kendimle ilgili bir özgeçmiş bıraktım; Trabzon’dan baya taliplisi vardı bu işin… Nitekim birkaç görüşmeden sonra Ankara’ya davet edildim. Orada Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan ve partimizin üst düzey yöneticileriyle yaptığımız birkaç mülakatın ardından önce kurucu heyet üyesi olarak Trabzon’a geldik. 4 ay kurucu heyet üyesi olarak görev yaptıktan sonra il başkanlığı görevi tarafıma tevdi edildi. Aralık ayından itibaren de il başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Yani Ali beyle yollarımız tamamen internet başvurusu ve akabinde gelişen mülakat süreçleriyle gelişti.

PARTİMİZ FARKINI GÖSTERDİ

Diğer partiler şöyle ilerliyorlar; zaten bir partinin devamı olarak kuruldukları için belli bir insan kaynağının üzerine yeni partiyi de inşa ediyorlar; yahut genel başkan ve genel merkez yöneticileri, ‘Trabzon’da kimi tanıyoruz, hadi onun telefonunla arayalım ve o bize birini önersin yada birlikte siyaset yaptıkları kişilerin çocukları, akrabaları teşkilatlanalım’ politikası izliyorlar. O anlamda DEVA Partisi ilk farkını teşkilatlanma modeliyle göstermiş oldu.

KAYBEDECEK 1 DAKİKA BİLE YOK

- Ali Babacan denince akla ekonomi geliyor. Bu noktada genel merkezin vatandaşa taahhütleri var. Ekonominin ağır sorumluluğunu hissediyor musunuz?

Genel başkanımız uzun yıllar ekonomiyle ilgili bakanlıkta görev yaptı, 2 yıl Dışişleri Bakanlığı dönemi oldu. İkisini de ayrı ayrı ‘başarılı dönemler’ olarak addedebiliriz.  Muhalefet partileri bile ‘Evet Ali bey ekonominin başındayken çok iyiydi ve iyiye gidiyordu’ dediklerini, Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin gerçekten Avrupa Birliği Üyesi olma yolunda ciddi adımlar attığını dönemin muhalif isimleri dahil herkes söylüyor. Tabii ki bunun üzerimizde oluşturduğu sorumluluk bilinci var. İnsanlar bunu yeniden yapabileceğimizi düşünüyorlar ve bizde o anlamda iddialı bir partiyiz. Genel Merkezi’miz tarafından ekonomi eylem planı hazırlandı ve kamuoyuna sunuldu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 6 AY İÇERİSİNDE TOPARLANIR

Biz daha önce Türk siyasetinde yapılmamış bir şekilde daha iktidara gelmeden ‘iktidara geldiğimiz gün neler yapacağımızı’ Tarım, ekonomi, şehircilik, dijital dönüşüm ve hukuk alanı gibi birçok konuda yapacaklarımızı bugünden yazıyor ve taahhüt ediyoruz. Çünkü iktidara geldikten sonra kaybedecek ne bir günümüz nede bir dakikamız var. Ülkemizi düzeltmek için sadece ekonomik enstrümanlara müdahale etmek de yetmeyebilir. Ekonomi topyekun entegre sistemin bir sac ayağıdır. Adalet ve özgürlüğü es geçemeyiz. Ali bey ilerisi için ümitli konuşuyor bizde yapabileceğini biliyor ve inanıyoruz. Ali bey enflasyonun 6 ay içerisinde toparlanıp, 2 yılın sonunda enflasyonun tek hanelere inebileceğini taahhüt ediyor. Bizde bunu ‘başarabilir’ diyoruz. İyi yönetilen Türkiye, sorunları aşacak güçtedir.

ALİ BEYİN AK PARTİ’DEN AYRILMASINA SEVİNEN ÇOK…

- Sayın Babacan aktif görevlerini bıraktıktan sonra DEVA Partisi kurdu. Aslında fiilen AK Parti’den ayrılmadı… Ancak o da bir AK Partiliydi. Sahada gezerken, AK Partili veya karşıt görüşte olan insanların size karşı yaklaşımı nasıl?

Ali bey 2015’te aktif görevden uzaklaştı, 2019’da da parti üyeliğinden ayrıldı. Son görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte yaptıktan sonra parti kurma düşüncesinde olduğunu da kendisine iletti. Cumhurbaşkanımızın kendi açıklaması olduğunu için rahatlıklar dile getirebiliyorum; o dönem ayrılmamasını hatta birkaç görevde teklif ettiğini kendisi açıkladı. Ali bey kabul etmedi çünkü işlerin AK Parti kadrolarıyla düzelme noktasını aştığını ve geçtiğini düşündüğü ifade etti. 2020 Mart’ta da partiyi kurdu. Ali bey AK Parti’nin kurucularından ve o hükümetin ilk ekonomi ve uzun soluklu bakanı. Sahada eleştiriler alıyorduk; hem muhalefet hem de iktidar partisine mensup olduğunu söyleyen kişilerden. Özellikle AK Parti seçmeni olduğunu söyleyen kişiler, ‘neden yarı yolda bıraktınız’ gibi ifadeleri oldu.

SİYASETİN DOĞASINDA VAR

Ama bu Türk siyasi hayatının doğasında var. Bunu yarı yolda bırakmak ve ihanet gibi nitelendirmemiz çok yersiz olur. Nitekim ilk kurulan AK Parti söylemleri ve kadrolarıyla 2019’da genel başkanımız ayrılmaya karar verdiği AK Parti için kesinlikle aynı diyemeyiz. Dönemin muhalefet seçmeni ise ‘Ali bey ordaydı, hiç oy vermedik ama üslubunu, nezaketini seviyoruz’ diyor. Ayrıca bakanlığı dönemindeki reel göstergeler rakamsal olarak hep iyiye gittiği çok aşikar bir durum. O nedenle AK Parti’den ayrılmasına ve yeni parti kurmasına sevinen çok sayıda seçmen var.

TRABZON İÇİN PLANIMIZ VAR…

- 2023 seçimlerine yönelik çalışmalarınız merak ediyorum. DEVA Partisi olarak Trabzon özelinde neler yapıyorsunuz?


Şuan itibariyle ilçelerimizde teşkilatlanmalarımıza ağırlık vermiş durumdayız. Teşkilatlarımız ilçelerde yine mahalle temsilcilerini belirleme ve sandık çalışmalarımıza şuan itibariyle başlamış vaziyetteyiz. Bunun dışında Trabzon’un sorunlarını ele aldığımız sık toplantılar yapıyoruz. Genel Merkez’in hazırladığı 21 ayrı alanda (Tarımdan ekonomiye) yerellerini biz şehirlerimizde hazırlıyoruz. Dolayısıyla bizimde bir Trabzon eylem planımız var ama takdir edersiniz ki bu çok detaylı ve taraf içeren bir konu. İmar planından, istihdamına, eğitimden, sağlığa kadar birçok alanda konunun taraflarıyla görüşüyor ve yol haritası çiziyoruz. Seçimlerden önce bu çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşacağız.

41 OYDAN 2’Sİ AK PARİTİ’YE GİDECEK

- Sürekli sahada olduğunuzu, ilçe ziyaretleri gerçekleştirdiğinizi biliyorum. 2023 seçimlerinde bir değişim öngörebiliyor musunuz?


2023’te veya daha öncesinde bir seçim olacaksa şüphesiz değişimi öngörebiliyorum. Hala şunu söylüyorlar, ‘AK Parti kırsalda güçlü’ dün güneyde bulunan ilçelerimizden bir tanesinin mahalle muhtarı bizimle birlikteydi. Kalkmış 1,5 saatlik yoldan gelmiş ve bizle görüşmek istemiş. Sayılarla örnek verdi. Kendi ailesinin 41 oyu olduğunu söyledi ve bunun aşağı yukarı 30’unu son seçimde AK Parti’ye verildiğini söyledi. ‘Bugün yapılacak seçimde bu 41 oyun sadece 2 tanesi AK Parti’ye gidecek’ dedi. AK Parti’nin ‘güçlüyüz’ dediği kırsalda birebir yaşadığım diyalog ‘değişim’ için gerçek bir göstergedir. DEVA Partisi olarak da önümüzdeki seçimde iyi bir oy alacağımızı öngörüyor ve mecliste grubumuzu kuracağımızı net bir şekilde ifade ediyorum.

VEKİLLER ÇIKARACAĞIZ

- DEVA Partisi’nin Trabzon’daki hedefi nedir?


DEVA Partisi’nin Trabzon ve tüm ülkedeki hedefi ilk yapılacak olan seçimlerde vekil ve vekiller çıkararak mecliste grubu kurmak. Trabzon özelinde de bunu yapabilecek ekibe sahibiz. Şuan şehrimizin 6 milletvekili var. DEVA Partisi olarak bizim milletvekili çıkaracağımızdan şüphemiz yok. Genel seçimin hemen akabinde yapılacak olan belediye seçimlerinde de birçok belediyeyi DEVA Partisi’yle buluşturacağımızdan eminiz hatta bununla ilgili çalışmalarımıza şimdiden başladık. Seçim günü geldiğinde vekiller çıkaracağımıza sonra belediyeleri alacağımıza tanıklık edeceğiz.

İLK SEÇİMDE GÜÇLÜ TÜRKİYE’YE ULAŞACAĞIZ

- Bizim aracılığımızla Trabzon halkına neler söylemek istersiniz?


Gidişatın kötü olduğunu biliyoruz. İlçelerimizde esnafla, vatandaşlarımızla, gençlerimizle birlikte istişare halindeyiz. Toplumun tüm kesimlerinin dertli olduğunu biliyoruz. Benim onlara buradan söyleyeceğim; biraz sabretmeleri gerekiyor. Durum ne kadar kötü olursa olsun, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu biliyoruz. Özellikle iktidar değişikliğinden sonra DEVA Partisi kadroları yönetimi devraldığında her şeyin çok daha iyiye gideceğini bugünden söyleyebilirim. İlk seçimde güzel, güçlü Türkiye’ye ulaşacağız.

Beğendim
4
Sevdim
1
Beğenmedim
2
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap