SON DAKİKA



Haber > Trabzon > DEPREM KAPIMIZA DAYANDI!

DEPREM KAPIMIZA DAYANDI!

21 Mart 2018 Çarşamba - 10:11




Prof. Dr. Osman Bektaş, Bakanlar Kurulu’na sunulan yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerine konuşurken, Trabzon ve Rize için deprem riskinin arttı





SELAHATTİN ÖZCAN

 Emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Bektaş, Bakanlar Kurulu’na sunulan yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerine açıklamalarda bulundu. Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesi güneyden Kuzey Anadolu Fayı (KAF), kuzeyden ise Karadeniz Fayı’nın (KF) deprem tehlikesi altındadır. Eski harita sadece KAF dikkate almıştır” dedi.

30 KAT DAHA BÜYÜK

Bektaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Eski haritaya göre Trabzon ve Rize civarındaki 100 tonluk bir binaya 10 ton yatay deprem yükü ön görülmüştür. Yeni haritaya göre bu değer Trabzon’da 20 ton, Rize ve çevresinde ise 30 ton olmalıdır. Yeni deprem tehlike haritasına göre TrabzonRize çevrelerinde deprem ivmesi g= 0,2-0,3 olarak değişmektedir.
Bu değer deprem enerjisi bakımından M 6-6,5 büyüklüğündeki depreme karşılık gelir. Eski haritaya göre bu değer M 5,5 idi. Enerji bakımından M 6,5 büyüklüğündeki bir deprem, M5,5 büyüklüğündeki bir depremden 30 kat daha büyüktür.”

DOĞU KARADENİZ RİSK ALTINDA!


Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesindeki yapı stoku deprem açısından şu nedenlerden dolayı risk altındadır: Yapı stokunun büyük çoğunluğu ekonomik ömür olan 50 yıldan daha yaşlıdır. Yapı stokunun önemli bir kısmı deprem hesabı yapılmayan binalar veya kalfaların yaptığı binalardır. Binaların gerçekçi zemin etüt değerleri yapılmamıştır. Yeni Deprem Tehlikesi Haritasına göre tüm binalar az çok deprem riski taşımaktadır” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap