SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Değişim şart oldu!

Değişim şart oldu!

10 Kasım 2017 Cuma - 08:57




Mevcut yönetimi eleştiren Bağlıkaya, meslektaşın hakkını korumak yerine işi ticarete döktüklerini savundu ve "Artık değişim şart" dedi.





Meryem AKGÜN

BAŞKANLIĞA ADAY

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) başkanlığına adaylığını açıklayan Firuz Bağlıkaya, Trabzon’da hedeflerini ve projelerini paylaştı. Bağlıkaya, mevcut yönetimle olan görüş ayrılığına neden olarak, mevcut yönetimin, meslektaşın hakkını korumak yerine ticarete yönelmesini doğru bulmadığını söyledi. Başkan adayı Firuz Bağlıkaya’nın açıklamaları şöyle:

GÖRÜŞ AYRILIĞI

“20 yılı aşkın süredir yurt dışında tur operatörlüğü yapıyorum. Ayrıca Yunanistan, Tunus, Mısır bölgelerine de turist taşıyoruz. Türkiye’de seyahat acentacılığı faaliyetlerinin hemen hemen hepsini yürütüyoruz. 2011 yılında TÜRSAB’da ikinci başkanlık yaptım. 2013 yılında ikinci başkanlığa tekrar seçildim. Fakat 2013 yılında mevcut yönetimle yaşadığım görüş ayrılığı nedeniyle istifa ettim.”

SEÇİME GİDİYORUZ


“2015 seçimlerinde başkanlığa aday oldum. İki tane muhalefet vardı ve şu anki yönetimden 400 oy fazla almasına rağmen birleşme olmadığından bugünkü yönetim seçilmiş oldu. Bu dönem ise tek muhalefet olarak seçime gidiyoruz. Aralık’ın 2 ya da 3’ünde gerçekleşecek olan kongrede mevcut yönetimle birlikte başkanlık için mücadele edeceğiz.”

TİCARETİN İÇİNE GİRDİ

“Mevcut yönetimle görüş ayrılığımız mesleki anlamda olaylara bakış açılarımızın farklılığından kaynaklanmaktadır. Seyahat Acentaları Birliği çok fazla ticaretin içine girdi. Bizim bu noktada itirazlarımız başladı. Ticaret yapmak yerine üyelerin menfaatlerini korumanın daha öncelikli bir görev olduğunu düşünmekteyiz ve bunu savunduk.”

PASTA BÜYÜMÜYOR AMA…

“Kolay bir şekilde seyahat acentası kurulmasını engellememiz lazım. Şu anda Seyahat Acentaları Birliği ‘Seyahat Acentası Belgesi’ ticareti yapar durumda. Geçtiğimiz seçimden bugüne kadar bin 200 tane daha seyahat acentası kuruldu. Neredeyse günde iki tane acenta kuruluyor. Bu, sektör için hiç hayırlı bir iş değil. Çünkü pasta büyümüyor ama paydaş büyüyor. Bunu durdurmalıyız.”


FAYDALI OLAMAZDIM

“Bir yasa taslağımız vardı ve bu yasa taslağıyla ilgili gerekli çabanın gösterilmediğini gördük. Bu yasa taslağı, sektör sorunlarının çözümünü içeriyordu. Fakat ticaretin peşine düşüldü. Başka işlerle uğraşıldı. Bu noktada mevcut yönetim içerisinde faydalı olamayacaktım ve ayrıldım. Seyahat acentaları saygınlaştırılmalı ve rekabet makul seviyelerde olmalıdır.”

TRABZON ÖNEMLİ

“Trabzon’u iç tur programlarına sokmalıyız ve sadece Arap turiste bağımlı olmamalıyız. Bununla ilgili çalışma yapmalıyız. Şehrin tarihi ve gastronomik özelliklerini ön plana çıkaracak turizm destinasyonları yapmalıyız. Bizim işimiz aslında tanıtım ve pazarlama yapmalıyız. Fakat pazarlamada sınıfta kalmış durumdayız. Trabzon’a özellikle destinasyon çalışması yapılmalı çünkü önemli bir yer.”

BAYİSİYLE REKABET EDİYOR


“İki bayramda iki büyük kaza oldu ve çok sayıda kişi maalesef hayatını kaybetti. Bu turları yapanlar kaçak çıktı. Bu kaçak faaliyetin ciddi cezası olmalıdır. Bunun yanında bilet kesmekte de sıkıntı var. Acenta da bilet kesiyor, havayolu da bilet kesiyor. Bayisiyle rekabet eden havayolu var. Bunlara müdahale etmemiz gerekir.”

BURADA ARTIŞ HIZLI

“7 bin 300 üye var, bunun 126’sı Trabzon’dan. Trabzon’da çok hızlı bir Arap turist artışı var. Buna paralel olarak yatak sorunu var. Trabzon’da turisti ağırlayacak nitelikli yatak sayısı az. Çünkü Trabzon bir anda 30-40 binlerden 400 binlere çıktı. Dolayısıyla acil bir yatak ihtiyacı var. Turizm topyekün bir iş. Bu tür operasyonları başı boş bırakırsan ciddi şikayetler geliyor.”

HARACA BAĞLANMIŞ

“Hac acentalarının çok büyük sıkıntıları var. Geldim para, gittim para... Hac acentaları resmen haraca bağlanmış durumda. Bunu değiştirmemiz lazım. Seyahat acentası dendiği zaman aklınıza saygın bir kurum gelmiyor. Neden? Bu saygınlığı yeniden kazandırmamız lazım. Bu bir meslek, ticarethane değil. Birtakım formasyonları olması lazım, hizmet veriyorsun sonuçta.”


SÜMELA AÇILIRSA…

“Arap turistlerin ciddi şikayetleri var. Bunun dışında iç tur sıkıntısı var. Belirli bir süredir Sümela’nın kapalı olması nedeniyle iç tur programlarına Trabzon dahil edilmiyor. Sümela çok önemli bir yer ve buranın  açılmasını bekliyoruz. Sümela iç tur programlarına dahil olduğu anda hareketlilik artacaktır. Bu süreçte bizim de hazır olmamız lazım.”

ANTİN KUNTİN İŞLER VAR

“Sektörün içinde kendini doğru konumlandıramamış bir birlik var. Seçim kazanmanın dışında hiçbir konsantrasyonu olmayan, üyeleri ile antin kuntin ticaret yapan bir kurum olmuş. Hacılara vize satıyor, yemek ihalesi yapıyor. Bunların tamamına itiraz ediyoruz. Yanlış iliklenmiş gömlek gibi. Seyahat Acentaları Birliği sektör içinde doğru konumlandırılmalıdır.”

CANI İSTEYEN AÇAMAZ


“Bizim dönemimizde belge almak başka kriterlere bağlanacak. Canı isteyen acenta açamayacak, belirli bir formasyon isteyeceğiz. Üyelerimizin belgelerini devredebilmeleri için düzenleme yapacağız. Seyahat Acentaları Birliği’nin görevi mesleği özendirmek değil, meslektaşın hakkını koruyabilmektir. Kaçak faaliyetlerle ciddi mücadele edeceğiz ve denetim noktaları oluşturacağız.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap