SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Ahmet Metin Genç; 'Trabzon her alanda büyük bir ha

Ahmet Metin Genç; 'Trabzon her alanda büyük bir ha

13 Mart 2019 Çarşamba - 10:49




Cumhur İttifakı adayı ve Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç





Şu anda elinize bir fırça verseler ve bir Trabzon mozaiği çiz deseler, nasıl bir tablo resmedersiniz?

Ortahisar Belediye Başkanı ve Adayı Ahmet Metin Genç, “Trabzon, Anadolu tarihinde bir hayli fazla yer alan bir kenttir. M.Ö. ve M.S. sonraki dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Trabzon’un tarihine baktığımız zaman, Osmanlı’dan önce ve daha evvelsi tarihlerde hep ticarette öne çıktığını görüyoruz. Trabzon Limanı, Anadolu'nun en eski limanlarından biridir. Roma ve Bizans İmparatorlukları Trabzon'da hüküm sürmüşler. Bugün dünya kentlerine gidip incelediğinizde karşınıza ne çıkıyorsa, bugün Trabzon’da da bunlar karşınıza çıkmaktadır. Mesela; spor, sanat alanında ve gerekse ticari anlamda... Bunların hepsinin bu şehirde bir geleneğinin olduğunu göreceksiniz. Bu şehirde sanat ve spor bu kadar gelişmişse, bunun arkasında işte bu köklü gelenek yatar. Böyle bir kentin her alanda daha ileri düzeyde olması gerekir. Ben bir ressam olsam ve bana bir Trabzon resmi yapın deseniz tuvalin üzerine, yeşilin mavi ile bordonun insan yüreğiyle birleşen tonlarını kullanarak ilk insanlıktan günümüze, 4000 bin yıllık tarihi figürleri tasvir ederdim” dedi.

Sporda başarılara imza attık

Trabzon, sporda çok büyük başarılara imza atmış bir kent. Son dönemlerde de yine hem bireysel hem de kolektif sporlarda dünya genelinde başarılı sonuçlar elde ediyor. Bunu siz neye bağlıyorsunuz?

Trabzon tarihler boyunca spor alanında çok büyük başarılara imza atmış bir kent. Çok ilginç spor tarihi bulunmaktadır. Kavakmeydan mahallemize bakarsanız burada bulunan spor alanlarında çok büyük başarılar ortaya çıkmış. Yavuz Selim Sahası, Hüseyin Avni Aker’in bulunduğu o alandan bahsediyorum. Bu alanda Komenos Krallığı döneminde kral sporu olarak bilinen polo oynanırdı. Pek bilinmez ama o dönem kralın oğlu polo oynarken, attan düşmesi nedeniyle yaşamını yitirmiş ve polo spor tarihinde ilk kez yine bu şehirde yasaklanmıştır. Daha sonraki zamanlarda bu şehir birçok branşında şampiyon sporcular çıkarmış. Bakınız şimdi, boks dediniz mi Selçuk Aydın, Erhan Şentürk, güreş dediniz mi Selçuk Çebi, Serdar Koç, İlker Genel... Futbol söylediniz mi yazmakla bitmez bunlar... Sadece son 10 yıl içerisinde çıkmış sporcular. Bir de bunların antrenörleri var. Onları da bir düşünün Mustafa Şahin, Rasim Bekar, Nazım Dalkıran... Saymakla bitmez. Yani bu kentin temelinde spor var. Bu nedenle temel sağlam. Temel sağlam olunca üzerinde yetişen filizler de başarılı oluyor ve göreceksiniz ki, nice dünya şampiyonları bu şehirden çıkacak.


DEMOKRASİYİ KURTARDIK

Cumhur İttifakı’nın adayı olarak büyük bir sorumluluk altındasınız. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimin ülkemiz demokrasisine ve yerel yönetimler hayırlı olmasını diliyorum. AK Partimizi 2001 tarihinde muhafazakar, demokrat iki ana ilke üzerinde kurulan, milli ve manevi değerlerin bünyesinde toplandığı demokrat bir yapıyla beraber kurulmuş. Milliyetçi Hareket Partisi de milli ve yerli değerleri bünyesinde toplayan bir parti. MHP'nin kuruluş felsefesinde de ırka dayalı olmamakla beraber, milli ve manevi değerlerimizi bütüncül manada koruyarak Türk milletinin bu değerleriyle beraber hüküm sürmesini amaçlayan bir parti. Zaten iki partinin ana akımları itibarıyla görüşleri ve müşterekleri çok çok fazla. Diğer tarafta da sosyal değerleri benimsemiş Cumhuriyet Halk Partisi ve bir taraftan da yeni bir açılım yapmak isteyen ama kendini belli bir ideolojiye oturtamamış bir hareket görüyoruz. Orada da seçime dönük bir ittifak var ama kaynaşan bir ittifak olduğunu söyleyemeyiz. Cumhur ittifakının meydana gelmesinde tesir eden önemli bir etken var. Bir araya gelişi mecburi kılan bir sebep var. O da 15 Temmuz'da devleti bütünüyle ele geçirmek isteyen anlayışa karşı kurulmuş bir ittifak. 15 Temmuz'da sadece devleti emperyal güçlere teslim etmek istenmemiş başka bir şey daha yapılmak istenmiş, devlet yargısıyla, ordusuyla, emniyetiyle ele geçirilmek istenmiş. Devlet bizden alınmak istenmiş. Biz 15 Temmuz'da 259 şehidimizle beraber demokrasiyi ama esasında devletimizi kurtardık.




ALNIMIZ AK BiR ŞEKiLDE ÇALIŞTIK

Hayata geçirmediğiniz projeleriniz var mı?

Bir şeyler yapabildik, bazılarını yapamadık, yasal ve farklı gerekçelerimiz oldu. İnşallah, 31 Mart'tan sonra da bu şehre hizmet etmeye devam edeceğiz. Yaptıklarımız oldu, yasa gereği bazı yapamadıklarımız oldu. 2014 yerel seçimlerinde açıkladığım proje kitapçığı bizim karnemizdi. O dönemde dedim bu bizim karnemiz. Görev süremizin sonunda bu karneyle beraber Trabzonlu hemşerilerimin karşısına çıkacağım dedim. Ben, bu projeleri görüp oyunu aldığım bütün seçmenlerime karşı sorumluyum. Şimdi burada olup da yapamadıklarımız da var, burada olmayıp da yaptıklarımız da var. Hepsini şeffaf bir şekilde açıkladım. Netice itibarıyla şeffaf olmamız lazım. Her şey güllük gülistanlık değil. Eksiklerimiz de var, dün vardı, yarın da olacak, bugün de var. Ama samimiyetimizden hiçbir hemşerimizin kuşkusu olmasın

SEÇiMDEN SONRA DA… 

Bundan sonra da bu emperyal güçlere karşı milli duruşunun ilelebet devamı teminen iki parti başkanı bir araya geldi. O nedenle Cumhurbaşkanı diyor ya, "Pazara kadar değil, mezara kadar." Yani bunu bir seçim ittifakından öte bir ittifak olarak düşünmek lazım. Biz devletler kuran, İslâm'ın bayraktarlığını yapan, iddiası olan bir milletiz. Bir Norveç, Finlandiya gibi değiliz. Bize tabiri caizse diz çöktürülmek istendi. Eski sistemlerle yönetilmek istendik. Cumhur ittifakının gerekçesi budur. Bu seçimlerdeki ittifak da bu türden bir ittifakıdır. Yoksa AK Parti'nin şu ilde şu kadar oyu var, MHP'nin şu kadar oyu var, bir araya gelirlerse burayı alırlar anlayışıyla oluşturulmuş bir ittifak değil. Millet İttifakı seçim sonuçlarına göre yeni sistemi tartışmaya açmak istiyor. Biz ise bu sistemi tahkim etmeye çalışıyoruz. Tabi her yerde motomot ittifakın uygulandığını söyleyemeyiz. Çünkü, yerel seçimler olduğu için adayların figürü de önemli. Biz, Trabzon'da ise MHP il başkanı ve Ortahisar ilçe başkanını ziyaret ettiğimizde cumhur ittifakı için net ve kararlı duruşlarını ortaya koydular.


TRABZON ŞEHRİ BİR FUTBOL ATÖLYESİDİR

Sizce Trabzon’un kent kültürü olarak dünyada yeri nedir?

Bu sorunuzun hangi alanla ilgili olduğunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sorunuzu kategorize etme iznini bana verecek olursanız ilk ele alacağım konu, spor olacaktır. Bugün Trabzon’un spor tarihine bakacak olursanız, bu şehirde yetişen spor adamlarının dünyanın gündemine oturmuş isimler olduğunu görürsünüz. Meselâ pek bilinmez, at üstüne oynanan polo sporunun doğduğu kent, Trabzon'dur. Birçok kaynakta bunu görmek mümkündür. Öte yandan, bireysel sporlarda da nice isimler yetişmiştir. Tabi bunların en çok öne çıkanı futboldur. Trabzon şehri bir futbol atölyesidir. Buna en güzel örnek Trabzonspor’dur.

ŞEHRİMİZ 4 BİN YILLIK GELENEĞE SAHİP


Sanat dalına dönecek olursak, sizlere Muhsin Ertuğrul’un bir sözünü örnek olarak verebilirim. Büyük usta Ertuğrul, başta Fransa, Almanya olmak üzere birçok dünya kentinde tiyatro gösterileri düzenlemiş, oyunlar oynamıştır. Trabzon’a uzun soluklu turneler düzenleyerek bir ay gibi süre ilimizde de kalmıştır ve şöyle bir söz söylemiştir, “Dünyanın birçok sanat kentlerinde oynamış olduğumuz oyunları, özellikle de Batı'da, izleyiciler anlamazken aynı oyunlara Trabzonlunun göstermiş olduğu ilgi ve heyecan sanattan nedenli anladıklarının göstergesidir.” Bu sözden ne anlıyoruz? Geçmişten gelen, köklü bir kent var elimizde. Sadece coğrafi yeri değil, içinde yaşayan halkı da kendisi kadar kültürlü. Kısacası size şunu söylemek isterim. Trabzon 4000 yıllık bir gelenektir.

ORTAHİSAR OPERA GÜNLERİ DÜZENLİYORUZ

Trabzon’un en genç belediyesi olarak sanatın Ortahisar’da geldiği nokta ile alakalı görüşleriniz neler?

Şehrimizde sanatçı sayısı kendi ile emsal illere göre bir hayli fazla. Bunun nedeni ise, geçmiş dönemlere dayanan kent tarihinin içerisinde sanatın öneminin büyük olmasından kaynaklanıyor. Size şöyle bir örnek vermek isterim, M.S. 6. Yüzyılda Kommenos döneminde Kral Adrien bölgede ilk tiyatro binasını yaptırmıştır. Bu bilgiye nerede ulaşıyoruz 1973 yılında basılan il yıllığında...

Ardından 15 yüzyıl geçiyor dikkat edin, 1500 sene öncesinde kral saraylarının arasında yani bugünki, Bahçecik semtinde bir tiyatro binası yapılıyor. Kral Adrien’den sonra şehirde çeşitli sanat merkezleri yapılıyor ve her yüzyılda yeni bir sanat akımı ile kent tanışıyor. Sadece ticari, ya da askeri bir mirasın üzerinde durmuyoruz. Neredeyse 2 bin yıla yanaşmış bir sanat mirasına da sahip bir kentte yaşıyoruz. Günümüze gelecek olursak... Yine değişkenlik yok. Sanat camiamız ile birlikte Trabzon’da birçok etkinlikler ve faaliyetler yürütüyoruz. Buna örnek vermek gerekirse, Ortahisar Opera Günleri düzenliyoruz. 5 gün süren ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz opera günlerine vatandaşlarımız o kadar yoğun ilgi gösteriyor ki, sadece sanat ve sanatçı şehri değil; çeşitli sanat etkinliklerine gelen ve bu sanatı yorumlayabilen kent sakinlerimizin olduğunu görüyoruz.


 

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap