SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Taş mektep yaşam buldu

Taş mektep yaşam buldu

12 Eylül 2017 Salı - 10:53




Türkiye'de 4 mimarlar odası "Taş Mektep" adı altında bir projeyle imece usulüyle bu yıkılmaya yüz tutmuş binaları restore edip tekrar açtılar.





Rize'nin Fındıklı ilçesi Gürsu köyündeki ilkokul binası hemen hemen her köydeki ilkokul binaları gibi yıkılmaya terkedilmşti. 23 yıldır kapalı olan Gürsü Köyü ilkokul binası Ankara, Trabzon, Eskişehir ve Gaziantep Mimarlar Odaları gönüllü mimarlarının geliştirdiği "TAŞ MEKTEP" projesiyle 1 yılda restore edilerek yeniden eğitimin hizmetine sunuldu.  Öyle ki, tamamen gönüllülük ve imece anlayışıyla harekete geçen mimarlar, yurtiçi ve yurtdışından gönüllü akademisyenlerin desteğini de alarak oluşturdukları yaklaşık 65 kişilik bir kadroyla bundan bir yıl önce Fındıklı'nın Gürsu köyüne giderek kamp kurdular ve işe koyuldular.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN

Konusunda uzman kişilerin, 4 ilin mimarlar odası üyeleri ve öğrencilerin de 10 gün boyunca gece gündüz demeden çalıştılar. Köydeki bir çay alım binasını atölyeye çeviren heyet burada yogun bir çalışma temposuyla Taş Mektep'e uygulanacak projeyi ortaya çıkardılar. Köy halkı da bu projeye konaklamanın yanında yeme-içmeden tutun da her türlü lojistik desteğini verdi. Ortaya çıkan proje kapsamında harekete geçen mimarlar, kısa bir süre sonra Gürsu Köyü'ndeki taş mektepte restorasyona başladılar. Ve 23 yıldır kapalı olan Gürsu Köyü okulu dayanışma ve imece usulüyle 1 yılda “Taş Mektep” adıyla yaşama döndürüldü. Mimarların öncülüğünde, öğretim üyeleri, öğrenciler ve köy halkı ile restora edilen okulda yazın çocuklara yine gönüllülerin desteğiyle çeşitli kurslar düzenlenecek.

YIKILMAYA YÜZ TUTMUŞTU

Taşımalı eğitimle birlikte köy okullarının kapatılması ve var olan okul binalarının yıkılmaya yüz tutmasının çok tartışıldığı bugünlerde yaşama geçirilen Taş Mektep Projesi'nin hikayesi, ilginç bir seyahat sonrası başlıyor. Fındıklı ilçesine bağlı Gürsu köyündeki 2 sınıflı, tek katlı küçük ilkokuldan mezun olan Makina Mühendisi Ercüment Çervatoğlu’nun, 23 yıldır kapalı olan köy okulunun önünden geçerken yanındaki mimar arkadaşına, “Burası benim okuduğum okul. En çok istediğim şeylerden biri burayı ayağa kaldırmak” demesiyle Taş Mektep'in kaderi değişti. Konu kısa sürede Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde masaya yatırıldı. Mimarlar “Ne yapabiliriz?” diye tartışırken Gürsu İlkokulu’nun mimarlık öğrencileri için her yıl düzenlenen yaz kampının adresi olmasına karar verildi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap