SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Suriyelilere vatandaşlığı halka sorun!

Suriyelilere vatandaşlığı halka sorun!

12 Temmuz 2016 Salı - 10:50




Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin isterlerse Türk vatandaşlığına geçebileceğini ifade eden cümleleri büyük bir tartışmanın da





TRABZON-Suriyelilere vatandaşlık verilmesine

Trabzonlular karşı çıktı. Suriye’deki kanlı iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘vatandaşlık verilmesi’ sözleri, ülkede gündem oldu. Bir özel televizyonun yaptığı kamuoyu yoklamasında sığınmacılara verilecek vatandaşlığa halkın yüzde 90’ı karşı çıkmıştı. Ancak gelen tepkilere rağmen ‘vatandaşlık verilmesi’ görüşü AK Parti yönetim kadrolarında hakim, Cumhurbaşkanı ise ısrarcı. Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunu Trabzon’da vatandaşa, siyasi parti il başkanları ve sivil toplum kuruluşlarına sorduk.

ÖNCE HALKINI DÜŞÜN!

Vatandaşların çoğunun konu ile ilgisi kafası karışık ancak herkes, yetkililerin önce kendi vatandaşlarını düşünmesi konusunda hemfikir. Türkiye'de bulunan 3 buçuk milyon Suriyeli'ye Türk vatandaşlığı hakkı verilmesine yönelik açıklamalara karşın çıkan Trabzonlu vatandaşlar, "Bu karar halka sorulmalı ve sonrasında hayata geçirilmelidir. Bu kararın sonuçları halkımızı ekonomik ve sosyal yönden fazlasıyla etkileyecektir" dedi.

DENETİMLERİ ZOR


Çağrı Giyim Mağazası sahisi Zeki Kolcak, Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşı çıkarak, “Taraftar değilim. Ülkemizin halkının daha ferah yaşam seviyesine çıkarılması gerek. Sokaktaki Suriyeliler bize uyum sağlayamadı. Daha fakir bir ortamdan geldikleri için adapte olmaları çok zor. Başı boş bir halde bırakıldılar. Denetimleri çok zor olacak” diye konuştu.

ESADLA GÖRÜŞMEYE YÜZLERİ BİLE YOK

“Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de çalıştırmayı değil de önce kendi memleketlerine döndürme gayretinde olunması gerektiğini düşünüyorum” diyen Burak Giyim işletmecisi Burak Turhan İse, “‘Kendi memleketlerindeki iç savaşı durdurup, yardımcı olup, onları kendi memleketlerine döndürebilir miyiz?’i konuşmamız gerek. Esad’la konuşulması gerektiğinin taraftarıyız ama bugüne kadar yaptıkları yanlış politikalardan dolayı bugün Esad’a gidecek yüzleri de yok. ‘Sığınmacıların Türkiye’ye konuşlandırılması’ demek ‘Büyük Ortadoğu Projesi’ne hizmet etmek’ demektir” dedi.

HEPSİNİ GÖNDERSİNLER

Furkan Sağır ise vatandaşlık verilmesine karşı çıkarak, “Ne var ne yok hepsini toplayıp, buradan göndersinler” diyerek kestirip attı.


Ülkeye zarar verirler

“Suriyelilere vatandaşlık isteyenin aklı yoktur” diyen Cengiz Aslan isimli vatandaş ise, “Suriyelilere vatandaşlık verilmesini istemiyorum. Uygun da değildir. Nedeni ise, adamlar Reyhanlı’da evde ailesi ile beraber bomba yaparken yakalanıyor, susturucu silah çıkıyor. Orada ne adına yapıyor bunu? Bu adamlar AFAD’dan yardım almış. Peki bu adam ülkemizde olumlu bir bir şey mi yapacak? Ben istemiyorum Vatandaşlığa geçmelerini. Bunlardan, ülkeye Zarardan başka bir şey gelmez” dedi. Serdar Altınsoy isimli esnaf ise, “Suriyelilere kimlik vermek, Büyük Ortadoğu Projesi’yle bölünmesinin son aşamasıdır” dedi.

Onlara güvenmiyorum

Sonat Kuymcusu işletme sahibi Sonat Kaynar da, Suriyelilere hiç güvenmediğini belirterek, “Onların Türkiye’de yeri yok. Onlar yine Suriye topraklarında kalsınlar. Buraya Suriyeliler Geliyor onlara da acıyoruz. Acıdığımız Zaman da onlara gereken yardımı yapıyoruz ama yardımımız yok. Mesela buraya 3 kişi geldi, çok ihtiyaçlı görünüyordu, üzüldüm. Gittim onlara 5 çift ayakkabı aldım. Takip ettim ayakkabıları sattılar. Boşuna yardım ediyoruz onlara. Onları kullanıyorlar başlarında bir örgüt var. Sahilde oturuyorum, dikkat ediyorum bütün minibüsler, son model arabalarla beraber oradalar. Herkes içinde uyuyor. Başlarında bir adam akşamdan geliyorlar, parayı topluyorlar arabaya binip gidiyorlar. Kesinlikle güvenmiyorum onlara. Her akşam buradan geçerken tedirgin oluyorum. Kunduracılar’da sürekli kavga gürültü. Bakıyorum hep Suriyeliler kavga ediyor” diye konuştu.

Destekleyeceğiz


Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, sığınmacılara vatandaşlık verilmesini destekleyeceklerini belirterek, “Başbakanımızın ve hükümetimizin görüşü belli. Biz o yönde destek vereceğiz” diye konuştu.

Kesinlikle karşıyız

CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, “CHP İl Başkanı olarak, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine kesinlikle karşıyız. Bunlar geçici süreli olarak ikamet ettirilir. İhtiyaçları karşılanabilir ancak ‘Türk vatandaşlığına geçirilmesi’ konusu doğru değildir. Doğru olan Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesi, sığınmacıların ülkelerinde güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerinin teminidir. Gerek uluslararası ilişkiler, gerekse komşuluk ilişkileri çerçevesinde olayın çözülmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu kadar ekonomik sorun var iken, Türkiye’nin böyle bir yükümlülük altına girmesi doğru değildir” diye konuştu

Suriye ile hükümet görüşme yapmalı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci ise, “İktidar tarafından Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı verme isteği, yarınlarda bu meselenin karşımıza ne kadar büyük, devasa sorunlar çıkaracağını görememe gafletinden kaynaklanmaktadır. Suriyeli mülteciler ülkemize geldikten sonra Türk toplumu ile uyum sağlama sorunu yaşamaları, asayiş ve terör olaylarına karışmaları nedeni ile ülkemizde büyük bir sorun haline gelmişlerdir. Eğer bunlara vatandaşlık hakkı verilir ise, bu sorunlar daha da katmerleşecek ülkemizin demografik yapısı değişecektir. Bu meselenin çözümü: AKP iktidarının Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için Suriye hükümeti ile temasa geçmesi, Suriye’deki yangının söndürülmesi ile Suriyeli mültecilerin vatanlarına gönderilmesi ile mümkün olacaktır” diye konuştu.


Başkanlık rejimine malzeme yapmayın

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, “Suriyeli göçmenlerle ilgili bugün ortaya çıkan tablo, iktidarın tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen uyguladığı savaş yanlısı politikaların sonucudur. Türkiye dış politikasının iflas ettiğinin ispatıdır. Hükümet daha düne kadar eleştirilerimiz nedeniyle bizleri neredeyse vatan haini ilan ediyordu. Maalesef bugün ülkemizin dış politikası güvenirliğini ve tutarlılığını kaybetmiş bulunmaktadır. Hükümet inandırıcı değil. Bir an önce şimdiye değin uygulanan yanlış politikalar nedeniyle halktan özür dilemeli ve bu politikaların siyasal sorumluluğunu, istifa ederek üstlenmelidir. Öte yandan yerinden yurdundan edilen Suriyeliler için yapılması gereken ilk iş bu insanların mülteci statüsüne kavuşturulmasıdır” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap