SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Suçluya idam ödül gibi gelir

Suçluya idam ödül gibi gelir

14 Mart 2015 Cumartesi - 11:21




Kadına yönelik şiddet uygulayanlar için Avukat Remzi Başkan’dan çarpıcı açıklamalar





Türkiye neredeyse her gün kadınların cinayete kurban gittiği, tecavüze uğradığı, taciz edildiği bir ülke olarak anılmaya başlandı. Yaşanan son olaylarla birlikte Türkiye kadınlar için riskli ülkeler sıralamasında 3. sırada yer aldı.

Trabzon Barosu avukatlarından Remzi Başkan, kadına yönelik şiddetin cezaları ile ilgili gazetemizden Rabia Uzun Cirav aracılığıyla çarpıcı açıklamalar yaptı. Başkan, "Kravat takmak iyi hal indirimi sayılmıyor" diye konuştu.

Son 7 yılda kadın cinayetlerinde yüzde 1400 artış ya-şandı. Tarsus'ta yakılarak vahşice öldürülen Özgecan Arslan cinayeti bardağı taşıran son damla oldu. Gözler şimdi canilerin yargılanma sürecinde. Daha önce kadına yönelik saldırılarda defalarca örneği görülen "iyi hal indirimi" uygulanmaması için milyonlar ayağa kalktı. Vahşice işlenen cinayetlerin faillerinin 3-5 yıl hapis yatıp çıkacağı düşüncesi toplumu tedirgin ediyor.

Akıl almaz cinayetlerle can alan canilere mahkemelerde verilen "heyete karşı saygılı tutum "indirimleri ise toplum vicdanını yaralıyor. Türkiye'nin tüm illerinde kadın platformları üyeleri, yaptıkları açıklamalarda "Tecavüze ve katillere iyi hal indirimi uygulanmasını kabul etmiyoruz" dedi. Hukukçular ise "iyi hal indirimi" ile ilgili farklı açıklamalar yapıyor. Gerçekte yargı süreci nasıl işliyor, hangi hallerde iyi hal indirimi uygulanıyor ve uygulanması zorunlu mu?

Tüm merak edilenleri Trabzon Barosu'ndan Avukat Remzi Başkan'a sorduk. Kadın cinayet ve tecavüz davalarında sanıklara mahkemeler tarafından uygulanan "iyi hal indirimi" ve "haksız tahrik indirimi"nin kadın cinayetlerine zemin hazırladığı düşüncesi hakim toplumun bir kesiminde... Ben bu görüşe katılmıyorum. Kadın cinayet ve tecavüz davalarında sanıklara mahkemeler tarafından uygulanan ‘iyi hal indirimi’ ve ‘haksız tahrik indirimini’ olay olay değerlendirmek gerekmektedir. Ceza mahkemeleri her olayı kendi içyapısı içinde değerlendirerek karar vermektedir. Buradan şu anlaşılmamalı: Her kadın cinayet ve tecavüz davalarında iyi hal indirimi uygulanmaktadır diye anlaşıl-mamalıdır. Bu böyle lanse edilirse haliyle toplumun bir kesiminde bu şekliyle anlaşılacaktır.


Ortalama bir hızda

Türkiye’deki adalet sistemini nasıl değerlendirirsiniz? Adli yargı süreci nasıl işler? Türkiye’deki adalet sistemi ortalama bir hıza sahiptir. Adalet sistemi mahkemeler ve mahkemeleri oluşturan ve sıkı sıkıya bağlı ayrılmaz parçası olan birimlerden oluşur. Adalet sistemi yürürlükteki kanunlar ile birlikte ve onu oluşturan mahkemelerdeki görevli ha-kimler, savcılar, yazı işleri müdürleri, katipler, mübaşirler gibi sistemin işleyişinde doğrudan etkili kişiler tarafından yürütülür. Bu sistem içinde yasaların zamana ve döneme uygun olması gerekir. Ortalama bir hızdan bahsederken adalet sistemimiz son yıllarda yıpratılmaya çalışılsa da kendini işleyen, yenileyen bir yapıdadır. Zamana ve gelişen toplumumuza göre eksiklerin oluşu iyi bir sistematiğin sağlanmamasındandır.

Takdir hakimlerin

Toplumda nefret uyandıran insanlık suçlarında neden iyi hal indirimi uygulanıyor? İnsanlara karşı işlenen suçlarda ve insanlık dışı birçok olayın toplumda nefret uyandırması normaldir. Aklı başında olan insan bu tarz insanlık dışı olayları tasvip etmez. Toplumda nefret uyandıran insana karşı işlenen her suçta iyi hal indirimi uygulanır gibi bir tespit doğru değildir. Bu, hedef göstermek olur. Mahkemeler somut olaya göre değerlendirmesini yapar ve her olaya iyi hal indirimi uygulamaz. Nefret uyandıran insanlık dışı bir suçta, kanunun ilgili maddesinin en üst cezayı içeren miktarının verilmesi sağlanamıyorsa, orada iyi halden zaten söz edilemez.

Yargı eril bir yapıya mı sahip?


Yargı dışarıdan göründüğü üzere eril bir yapıya sahip değildir. Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. Türk yargısı, yazılı hukuk kurallarının uygulandığı bir hukuk sistemine dahildir. Bu anlamda eril bir yapı olduğu düşünülebilir.

VAR OLAN YASALAR İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMIYOR

Türkiye’deki hukukun yavaş işlemesi üzerine bize neler anlatabilirsiniz? Hukukun yavaş işlemesinden kastınız görülen davaların sonuçlanması ve yargılamaların uzaması ise bu epey zamanımızı alabilir. Bu konuyu ayrıca değerlendirmek gerekir. Anlatılacak o kadar çok şey var ki... Toplumumuz çok hızlı ilerlemekte ve teknolojik olarak gelişmektedir. Nüfus hızla artmakta, ihtiyaçlar çoğalmaktadır. Var olan yasalar ihtiyaçları karşılamamaktadır. Son yıllarda birçok yasa değişikliğine gidilmiş ve kanunlar değişmiştir. Özellikle usul kanununun değişmesi hu-kukun işleyişini hızlandırmış, ortalama bir seviyeye getirmiştir. Uygulamada yaşanan aksaklıkların zamanla aşılacağını düşünmekteyim.

Mahkemeler somut olaya göre değerlendirme yapar

İyi hal indirimi özellikle kadın cinayetlerinde uygulanıyor. Bu durum toplumda oluşan bir algımı, gerçeklik payı nedir? Böyle bir durum söz konusu değildir. Bu durum toplumda bir algıdır. Gerçeklik payı olduğunu düşünmüyorum. İyi hal indiriminin kadın cinayetlerinde uygulandığını söylemek bu suçu işlemeye meyilli olan kişileri suç işlemeye teşvik etmek gibi olur. Toplumda bu algıyı oluşturmak yargıya olan güveni zedeleyecektir. İyi hal indirimi kanunda var olan bir durumdur. İyi hal indirimi, görülen birçok davada uygulanmaktadır. Bahsedildiği gibi kadın cinayetlerine de uygulanmış olabilir. Her dava kendi içinde değerlendirilir.


İdam cezası sorunu çözmez

Son yaşanan insanlık dışı cinayetler ‘Türkiye'de idam cezası geri gelsin’ diye bir sesin yükselmesine sebep oldu. İdam cezasının geri gelmesi sorunu çözecek mi? İdam cezasının geri gelmesi tabi ki sorunu çözmeyecektir. İdam cezasının bir an için geri geldiği ve bu olaylara uygulandığı düşüncesi toplumu geçici olarak rahatlatacaktır. Bu haliyle idam cezası bu suçları işleyenler için ödül olacaktır.

Kanunların hazırlanması ve yürürlüğe girmesi sürecinde baroların etkisi nedir? Kanunların hazırlanması ve yürürlüğe girmesi sürecinde baroların hiçbir etkisi yoktur. Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu yetki devredilemez. Yasa koyucu ihtiyaç duyulduğunda ve gerektiğinde yasa çıkarmaktadır. Bu süreçte baroları temsilen yetkili birliğin görüşü alınmamaktadır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap